Sport

Faze controversate în România U21 – Ucraina U21! Tricolorii au cerut un penalty şi o eliminare în prima repriză: “VAR ar fi intervenit cu siguranță”

Prima repriză a meciului România U21 - Ucraina U21, de la EURO U21 2023, a fost marcată de două faze controversate. Una în care tricolorii au cerut penalty şi alta cu o eliminare.
24.06.2023 | 19:54
Faze controversate in Romania U21  Ucraina U21 Tricolorii au cerut un penalty si o eliminare in prima repriza VAR ar fi intervenit cu siguranta
Jucătorii României U21 au cerut un penalty în prima repriză din meciul cu Ucraina U21 (sursă foto: TVR 1 / foto montaj: fanatik.ro)
ADVERTISEMENT

Cu un start dezamăgitor la EURO U21 2023, după 0-3 cu Spania U21, România U21 a fost obligată să înceapă bine meciul cu Ucraina U21. Selecţionata lui Emil Săndoi a atacat din startul meciului, iar jucătorii tricolori au cerut o lovitură de la 11 metri în minutul 19.

Controverse în România U21 – Ucraina U21, după ce tricolorii au cerut un penalty şi o eliminare

În minutul 19 al meciului România U21 – Ucraina U21, Jovan Markovic a primit o pasă în careu, unde Anatoliy Trubin l-a doborât pe atacantul Universităţii Craiova. Tricolorii au cerut imediat lovitură de la 11 metri, însă arbitrul Morten Krogh a făcut semn ca jocul să continue.

ADVERTISEMENT

Faza s-a petrecut în afara careului mic, iar pe reluări s-a văzut că Anatoliy Trubin a comis o imprudenţă atunci când l-a blocat pe Jovan Markovic. Meciurile din faza grupelor de la EURO U21 2023 nu beneficiază de sistem VAR, astfel că arbitrii nu au posibilitatea să revadă fazele.

“VAR ar fi intervenit cu siguranţă”, a spus Emil Hossu-Longin, comentator TVR al meciului România U21 – Ucraina U21. Sistemul VAR va putea să fie folosit abia din faza sferturile de finală, după o decizie a UEFA în urma unor grave greşeli de arbitraj în partida Franţa U21 – Italia U21 2-1.

ADVERTISEMENT

A doua fază controversată a venit în minutul 45, când Danylo Sikan l-a lovit cu cotul pe Bogdan Racovițan şi ar fi trebuit să fie eliminat. Faza s-a petrecut departe de arbitrul central, însă nici tuşierii sau al patrulea oficial nu au observat agresiunea, una care ar fi putut fi pedepsită cu ajutorul sistemului VAR.

Cum a ajuns UEFA la decizia că sistemul VAR trebuie folosit la EURO U21 2023

Italienii au acuzat în termeni duri maniera de arbitraj din meciul cu Franţa U21, disputat în prima etapă din Grupa D de la EURO U21 2023, pe Cluj Arena. Scandalul provocat de greşelile de arbitraj i-au făcut pe oficialii UEFA să decidă folosirea sistemului VAR începând cu sferturile de finală ale competiţiei.

ADVERTISEMENT

În minutul 90+2, Raoul Bellanova a trimis cu capul spre poartă şi mingea a lovit bara, ca mai apoi Castello Lukeba să respingă de pe linia porţii. Pe reluări s-a putut observa cum mingea ar fi depăşit linia porţii, iar fundaşul francezilor ar fi comis şi henţ la acea fază.

Fără sistemul VAR, arbitrul a lăsat jocul să continue, iar italienii au lansat acuzaţii grave şi au susţinut că Allard Lindhout trebuia să acorde un penalty şi în minutul 51, dar şi că a fost fault în atac la gol al doilea al Franţei.

ADVERTISEMENT

“Italia ar trebui să plece de la EURO 2023. Fără tehnologie, ruşine UEFA. Este una dintre cele mai mari hoţii din istoria fotbalului. Îmi pare rău, asta nu este incompetenţă”, a fost mesajul postat de Carlo Garganese, un cunoscut jurnalist italian, pe Twitter.

ADVERTISEMENT
Tags: