News

FBI, anchetă de amploare în România. Gruparea Sandu Syndicate, fraudă de 5 milioane de dolari

Biroul federal de Investigații al SUA demarează o anchetă în România. Gruparea Sandu Syndicate este acuzată că ar fi fraudat statul California.
17.11.2023 | 12:44
FBI ancheta de amploare in Romania Gruparea Sandu Syndicate frauda de 5 milioane de dolari
FBI și DIICOT, percheziții în două județe din România. Gruparea Sandu Syndicate, acuzată că a fraudat statul California. Sursa foto: DIICOT / hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În această săptămână, FBI, în colaborare cu autoritățile judiciare din țară, demarează o anchetă de amploare în România. Gruparea Sandu Syndicate este acuzată de o fraudă uriașă: 5 milioane de dolari.

FBI și DIICOT, percheziții în două județe din România. Gruparea Sandu Syndicate, acuzată că a fraudat statul California

Într-un comunicat emis vineri, DIICOT anunță că angajații săi, în colaborare cu ofițeri de poliţie judiciară de la Serviciul de Combatere a Grupurilor de Criminalitate Organizată, asistați de FBI, au efectuat 8 percheziții domiciliare în judeţele Argeş şi Teleorman.

ADVERTISEMENT

Acestea au avut drept scop prinderea membrilor grupării Sandu Syndicate. Indivizii sunt căutaţi în SUA pentru o fraudă de 5 milioane de dolari cu ajutoare ilegale de şomaj obţinute în statul California.

Potrivit Poliției Române și DIICOT, descinderile au avut loc în baza unei comisii rogatorii internaţionale transmise de către autorităţile judiciare americane la persoane cercetate pe teritoriul SUA pentru comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi spălare a banilor, în perioada 2020 – 2022.

ADVERTISEMENT

În total, 14 persoane fac parte din gruparea Sandu Syndicate. Liderul ei a fost deja arestat în Statele Unite pentru înșelăciune cu consecințe deosebit de grave și spălare de bani, între altele.

Ancheta a scos în evidență faptul că, în intervalul iulie 2020 – august 2022, membrii grupării, formată din cetăţeni români, ar fi participat la o schemă infracţională pentru a obţine în mod fraudulos beneficii guvernamentale din statul California. E vorba de ajutoare de şomaj administrate de Departamentul pentru Dezvoltarea Ocupării Forţei de Muncă din California (Employment Development Department California – EDD).

ADVERTISEMENT

Conaționalii noștri foloseau identități false și documente falsificate. Ei menționau tot în fals data anterioară de începere a șomajului pentru a beneficia de venituri suplimentare. Domiciliați în Vâlcea,membrii grupării au ajutat și alte persoane să obțină ilegal ajutoare de șomaj.

Prejudiciul adus statului California: peste 5 milioane de dolari

DIICOT mai precizează că prejudiciul creat statului California se ridică la peste 5 milioane de dolari (5.2 milioane). De asemenea, membrii grupării sunt acuzați și de comiterea unor furturi din locuințele unor americani în vârstă.

ADVERTISEMENT

În urma perchezițiilor, un bărbat de 27 de ani, pe numele căruia există cerere de extrădare în Statele Unite a fost dus la audieri la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Pitești. El se află în arest preventiv.

Anchetatorii au ridicat din locuințele suspecților mai multe sume de bani, în lei și în euro, un autoturism în valoare de peste 100 de mii de dolari, bijuterii din aur, ceasuri de lux, arme albe și plăcuțe de înmatriculare. Acestea ar fi sustrase din SUA.

Cu ocazia perchezițiilor efectuate, au fost identificate și indisponibilizate: un autoturism de lux cu o valoare estimată de 105.000 dolari SUA, aproximativ 300 grame bijuterii din aur, 4 ceasuri de lux (din care unul în valoare de 55.000 USD, iar altul în valoare de 15.500 USD), 24 plăcuțe de înmatriculare despre care există indicii că ar fi sustrase din SUA, două telefoane mobile, sumele de 4.700 lei și 8.000 euro, precum și înscrisuri relevante pentru cauză”, se arată în comunicat.

ADVERTISEMENT
Ce au căutat românii pe Google în 2023. De la Klaus Iohannis, la...
Ce au căutat românii pe Google în 2023. De la Klaus Iohannis, la reţetă de ciorbă de perişoare şi Eforie Nord
"Nemanja Vidic 2.0". Radu Drăgușin, la un pas să devină cel mai scump român din istorie
Detaliul neștiut despre Patrick Mouratoglou: „Am aflat asta când eram în Franța”
Detaliul neștiut despre Patrick Mouratoglou: „Am aflat asta când eram în Franța”
Imagine rară cu fiul cel mic al lui Ion Ţiriac. Mama lui este...
Imagine rară cu fiul cel mic al lui Ion Ţiriac. Mama lui este de o frumuseţe răpitoare
De ce unii localnici din nordul Angliei ajung să ofere moșteniri regelui Charles...
De ce unii localnici din nordul Angliei ajung să ofere moșteniri regelui Charles atunci când mor
Cu ce e îmbrăcată Rona Hartner? Artista a lăsat indicații clare despre ținuta...
Cu ce e îmbrăcată Rona Hartner? Artista a lăsat indicații clare despre ținuta cu care voia să fie îngropată
UNGURII ZRUNCINĂ Europa din temelii. Decizia luată chiar acum la Budapesta
UNGURII ZRUNCINĂ Europa din temelii. Decizia luată chiar acum la Budapesta
Partidul AUR, în vizorul poliţiei. Document oficial
Partidul AUR, în vizorul poliţiei. Document oficial
RUȘINE! Rona Hartner, abandonată de colegi, pe ultimul drum. Doar două vedete au...
RUȘINE! Rona Hartner, abandonată de colegi, pe ultimul drum. Doar două vedete au fost. Ceilalți s-au întrecut în mesaje de condoleanțe, dar s-au dat răniți la înmormântare
Ce s-a întâmplat la înmormântarea Ronei Hartner. Fiica artistei nu a rezistat la...
Ce s-a întâmplat la înmormântarea Ronei Hartner. Fiica artistei nu a rezistat la toată slujba. FOTO
„Prințul Verde”: „Dacă nu sunt eliberați toți ostaticii, Israelul trebuie să execute toți...
„Prințul Verde”: „Dacă nu sunt eliberați toți ostaticii, Israelul trebuie să execute toți ucigașii din închisori, inclusiv pe tata”
Ce activează boala care omorât-o pe Rona Hartner! Factorul declanșator, dezvăluit de celebrul...
Ce activează boala care omorât-o pe Rona Hartner! Factorul declanșator, dezvăluit de celebrul medic Vlad Ciurea: „Feriți-vă de…”
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa...
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa și America!