News

Federația ”Solidaritatea Sanitară”, acuze dure la adresa autorităților: ”Decesele în rândul salariaților din sănătate puteau fi evitate”

21.04.2020 | 13:03
Federatia Solidaritatea Sanitara acuze dure la adresa autoritatilor Decesele in randul salariatilor din sanatate puteau fi evitate
ADVERTISEMENT

Federația ”Solidaritatea Sanitară” a lansat acuze dure la adresa autorităților după moartea mai multor cadre medicale din cauza infectării cu noul tip de coronavirus.

Federația ”Solidaritatea Sanitară”, acuze dure la adresa autorităților

Conform unui comunicat de presă postat pe pagina de Facebook, Federația ”Solidaritatea Sanitară” a acuzat autoritățile că se fac vinovate de moartea cadrelor medicale infectate cu coronavirus.

ADVERTISEMENT

”Decesele care puteau fi evitate în rândul salariaților din sănătate sunt determinate de neglijența decidenților”, se arată în deschiderea comunicatului de presă.

Comunicat de presăDecesele care puteau fi evitate în rândul salariaților din sănătate sunt determinate de neglijența…

Posted by Federația “Solidaritatea Sanitară” din România on Tuesday, April 21, 2020

Federația ”Solidaritatea Sanitară” solicită intervenția urgentă a tuturor instituțiilor statului pentru stoparea acestui fenomen. Solicitarea este adresată Ministerului Sănătății, managerilor spitalelor, Direcțiilor de Sănătate Publică, Institutului Național de Sănătate Publică, Inspecției Muncii și Inspectoratelor Teritoriale de Muncă.

ADVERTISEMENT

”Cei responsabili trebuind să plătească”

Federația a avertizat public toate instituțiile responsabile, încă din data de 18 martie 2020, că există riscul să se ajungă la astfel de situații, solicitându-le implementarea unei strategii de combatere a acestui tip de risc.

”Din nefericire, previziunile noastre s-au împlinit, o parte a răului fiind deja făcută iar cei responsabili trebuind să plătească. Tragica situație actuală este generată de neglijența instituțiilor statului în îndeplinirea atribuțiilor privind protecția sănătății și securității salariaților”, se mai scrie în comunicat.

ADVERTISEMENT

Federația ”Solidaritatea Sanitară” îi acuză pe cei responsabili că, deși au fost avertizați asupra riscului, au știut ce trebuie făcut, au avut la îndemână mijloacele necesare, dar n-au făcut ceea ce aveau obligația să facă.

”Solicităm public ministrului Sănătății asumarea procedurii de protecție a salariaților pe care am propus-o și transformarea ei în obligație pentru toate unitățile sanitare”, se mai precizează în comunicat.

ADVERTISEMENT

În urmă cu două zile, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a încercat să explice explozia numărului de infectări cu coronavirus în rândul personalului medical. El consideră că aceștia au partea lor de vină, deoarece au luat prea ușor această pandemie.

ADVERTISEMENT