News

Fenomen alarmant în SUA din cauza pandemiei. Americanii au luat cu asalt băncile de alimente

27.11.2020 | 12:22
Fenomen alarmant in SUA din cauza pandemiei Americanii au luat cu asalt bancile de alimente
ADVERTISEMENT

Numărul americanilor care raportează că nu au ce pune pe masă a atins un nivel record de la începutul pandemiei de COVID-19, potrivit datelor Biroului de Recensământ al SUA.

Datele arată că aproape 26 de milioane de adulți nu au suficientă hrană. Dintre gospodăriile cu copii, numărul a fost de până la 1 din 6 adulți.

ADVERTISEMENT

Comunitățile afroamericane, native și hispanice sunt afectate în mod disproporționat de acest fenomen.

Cozi kilometrice la băncile de alimente

Odată cu apropierea sărbătorilor, cozile de kilometri la băncile de alimente reprezintă un indiciu asupra modului în care foamea în America ar putea depăși în curând vârful recesiunii din 2007.

ADVERTISEMENT

Houston, unde imaginile a mii de mașini care așteaptă ajutorul alimentar au devenit virale, a fost epicentrul creșterii insecurității alimentare. Peste 20% dintre adulții din orașul cu 7 milioane de persoane, au raportat că suferă de foame, inclusiv 30% dintre adulții din gospodăriile cu copii.

Ajutorul federal și indemnizațiile sporite de angajare, precum și redeschiderea inițială a întreprinderilor, au ajutat oarecum la situație, dar cea mai mare parte a ajutorului federal a fost cheltuită și până la 12 milioane de lucrători vor pierde șomajul sporit, cu excepția cazului în care Congresul acționează până la sfârșitul anului.

ADVERTISEMENT

Copiii au pierdut în special accesul la mese gratuite sau cu preț redus, majoritatea școlilor fiind închise pentru învățământul în persoană în cea mai mare parte a anului.

În regiunea Loudoun din Virginia, una dintre cele mai bogate din țară, grupul Loudoun Hunger Relief a raportat că a oferit ajutor alimentar pentru 887 de gospodării într-o săptămână, un nivel istoric și aproximativ de trei ori mai mare în mod normal.

ADVERTISEMENT

 

Unul din șase americani suferă de foame în 2020

Până la sfârșitul acestui an, peste 50 de milioane de oameni ar putea experimenta insecuritatea alimentară, potrivit Feeding America, cea mai mare organizație de ajutor alimentar din țară. Asta înseamnă unul din șase americani și unul din patru copii – o creștere de aproape 50% față de 2019.

Un studiu realizat în iunie de Universitatea Northwestern din iunie a constatat că nevoile de alimente s-au dublat la nivel național și s-au triplat pentru gospodăriile cu copii. Pandemia a dezvăluit câți oameni se află la un salariu sau o factură medicală de foamete.

În octombrie, rețeaua de bănci alimentare Feeding America a distribuit aproximativ 548 de milioane de mese, în creștere cu 52% față de o lună medie înainte de pandemie. În noiembrie, odată cu apropierea sărbătorilor numărul ar putea fi mai mare.

La o acțiune de distribuire a alimentelor, care a avut loc la jumătatea lui noiembrie în Dallas, Texas coada era formată din kilometri de mașini așezate pe patru rânduri. Unii oameni au dormit în mașini așteptând o cutie cu 15 kilograme de produse, mărfuri uscate, un curcan înghețat și o pâine. Într-un an obișnuit, înainte de Ziua Recunoștinței erau împărțite ajutoare pentru circa 500 de persoane. Anul acesta, când s-au închis porțile, trimiseseră 8.500 de oameni acasă cu mai mult de jumătate de milion de kilograme de mâncare.

Înainte de pandemie, clientela băncii de alimente erau în mare parte oameni angajați care aveau nevoie de ajutor suplimentar pentru a ajunge la sfârșit. Acum, mulți dintre ei au declarat că și-au pierdut locul de muncă. Și o treime dintre cei deserviți nu mai avusese nevoie de asistență până acum, relatează National Geographic.

Insecuritatea alimentară afectează în special zonele cu cea mai mare diversitate rasială

Feeding America, cea mai mare organizație de combatere a lipsurilor alimentare din țară, a proiectat impactul COVID-19 asupra nesiguranței alimentare prin asumarea unei rate de șomaj anual de 10,5% și o rată a sărăciei de 14,4%. Multe zone care aveau o insecuritate alimentară ridicată înainte de pandemie se confruntă acum cu niveluri și mai mari de foame.

Comunitățile afroamericane, native și hispanice sunt afectate în mod disproporționat

Cele mai acute nevoi sunt în zonele în care majoritatea locuitorilor sunt negri sau nativi americani. Dintre primele 25 de regiuni cu cele mai ridicate rate preconizate de insecuritate alimentară, doar patru – toate din Kentucky – sunt majoritar albe.

Americanii negri, care sunt afectați în mod disproporționat de virus, sunt unii dintre cei mai afectați de efectul pandemiei asupra nesiguranței alimentare. Aproximativ 22% din gospodăriile afroamericane, aproape dublu față de media națională și de 2,5 ori rata gospodăriilor albe, au declarat că au suferit de foame în ultima săptămână.

Imaginea texanilor la coadă evocă amintirile cozilor din timpul Marii Depresii, a crizei naționale care a născut plase de siguranță federale precum securitatea socială, asigurarea pentru șomaj și asistența pentru locuințe.

Cu toate acestea, aproape un secol mai târziu, rezervele se epuizează. Băncile de alimente așteaptă ca guvernul federal să treacă un alt pachet de stimulente care să le permită să continue hrănirea americanilor.

La nivel național, cererea de ajutor alimentar a crescut cu aproximativ 60% mai mult decât în perioada pre-pandemică. În unele regiuni ale SUA, comunitățile abia și-au revenit după impactul uriaș al Marii recesiuni atunci când a lovit coronavirusul și criza economică pe care a declanșat-o.

Chiar dacă se dezvoltă speranțe cu privire la lansarea vaccinurilor în lunile următoare, experții avertizează că consecințele economice vor dura mult mai mult și vor necesita schimbări sistemice, nu doar intervenția în caz de criză.

Viitoarea administrație Biden va moșteni o criză alimentară pe care va trebui să o gestioneze.

ADVERTISEMENT