News

Fenomen neobișnuit în Bistrița-Năsăud. IGSU a transmis mesaj Ro-Alert

Vremea a făcut ravagii în mai multe județe din țară, din cauza ploilor și furtunilor. Ce au văzut pe cer locuitorii din Bistrița-Năsăud?
31.08.2023 | 09:48
Fenomen neobisnuit in BistritaNasaud IGSU a transmis mesaj RoAlert
Fenomen neobișnuit în Bistrița-Năsăud. Colaj Fanatik/ Foto Meteo Plus/ Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Fenomen neobișnuit în Bistrița-Năsăud, sesizat miercuri, de cetățenii din comuna Lunca Ilvei. Oamenii au văzut pe cer o imagine care i-a alertat, în contextul avertizărilor emise de meteorologi.

Fenomen neobișnuit în Bistrița-Năsăud

Miercuri, a fost cod portocaliu de ploi torențiale și vijelii, valabil pentru mai multe localități din județul Bistrița-Năsăud. Mai mult, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (ISGU) a transmis mesaj Ro-Alert, având în vedere fenomenele meteo periculoase.

ADVERTISEMENT

Vizați au fost și locuitorii din Lunca Ilvei. Ei au sesizat pe cer un fenomen neobișnuit, care seamănă cu o tornadă. Norii de furtună au dat această impresie, fiind fotografiați de zeci de oameni. Acest fenomen se numește Shelf cloud, nori – sertar, datortă formei care seamănă cea a unui sertar, sau Cumulonimbus Capillatus Arcus, potrivit Meteoplus.

De altfel, ploile și furtunile au făcut ravagii în mai multe zone din România. Vântul a bătut cu putere, iar gospodăriile oamenilor au fost distruse. Județul Bistrița-Năsăud a fost printre zonele cele mai afectate.

ADVERTISEMENT

Vremea rea a făcut ravagii în mai multe județe

Oamenii au sunat la 112, solicitând ajutorul autorităților, după ce s-au trezit cu gospodăriile inundate. Pompierii au intervenit în mai multe localități din Bistrița-Năsăud cu excavatoare.

Probleme similare s-au înregistrat și în județele Bacău, Vrancea, Galați, Buzău, Vaslui și Satu Mare. Pe lângă inundații, mai multe localități din Galați și Vaslui au rămas fără curent.

ADVERTISEMENT

Amintim că Administrația Națională de Meteorologie a anunțat, miercuri dimineața, că vremea va fi severă în aproape toată țara. Au fost emise un cod galben și altul portocaliu de instabilitate atmosferică.

„Averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 55…65 km/h) și izolat vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25…30 l/mp și izolat peste 40 l/mp.”, informau, miercuri, specialiștii ANM.

ADVERTISEMENT

Meteorologii au avertizat că vremea se va răcori ușor, iar valorile termice vor ajunge apropiate de cele normale pentru această perioadă. Astfel, primele zile de toamnă vor sosi cu vreme răcoroasă.

 

 

ADVERTISEMENT