News

Fenomen spectaculos în Munții Bucegi. Imagini rare surprinse de camera foto

10.11.2020 | 15:10
Fenomen spectaculos in Muntii Bucegi Imagini rare surprinse de camera foto
Munții Bucegi Sursa foto: Facebook- George Oprea
ADVERTISEMENT

Imaginile surprinse de camera foto a unui ranger al Parcului al Natural Bucegi prezintă un fenomen extrem de rar și spectaculos. Condițiile care trebuie îndeplinite pentru formarea acestuia îl fac să fie văzut de foarte puțini oameni.

Efectul Gloria se formează cu ajutorul norilor, al soarelui, în prezența ceței și a picăturilor de ploaie și se manifestă prin reflexia umbrei pe nori și pe ceață, umbră cuprinsă într-un nimb pictat în culorile curcubului.

ADVERTISEMENT

El mai poartă numele de “Spectru montan” ori “Spectru Brocken” și se produce cu ajutorul picăturilor de apă care reflectă lumina soarelui înapoi către acesta.

Imagini spectaculoase surprinse în Munții Bucegi

Reprezentanții Romsilva au prezentat pe Facebook imaginile spectaculoase și au explicat și motivul pentru care acesta poartă numele de Gloria, postarea lor a impresionat audiența, mulți dintre cei ce au văzut-o, recunoscând că este pentru prima dată în viață.

ADVERTISEMENT
Efectul Gloria în Munții Bucegi
Efectul Gloria în Munții Bucegi
Sursa foto: Facebook/ Romsilva -Bălan Valentin
Efectul Gloria în Munții Bucegi
Efectul Gloria în Munții Bucegi
Sursa foto: Facebook/ Romsilva -Bălan Valentin

 

„Numele de Glorie se referă la haloul de sfânt, aura ce se observă în jurul umbrei proiectată de razele soarelui pe un fundal de nori sau ceață, în anumite condiții specifice și rare(în cazul acesta ceață).

De altfel denumirea de spectru vine de la proiectarea umbrei pe acel fundal. Spectrul Brocken pentru că în apropierea vârfului Brocken din munții Harz, Germania, a fost observat frecvent datorită condițiilor meteo propice formării.

ADVERTISEMENT

Condițiile rare se referă la refracția și dispersia luminii atunci când soarele, situat în spatele celui care observă, îi proiectează umbra pe un nor sau pe ceața situată mai jos decât poziția acestuia, iar norul respectiv este format din picături de apă cu diametrul de dimensiune situată într-un interval bine precizat.” au mai explicat reprezentanții Administrației Parcului Natural Bucegi pe pagina de Facebook.

Fenomenul a mai putut fi observat în țara noastră atât pe muntele Ceahlău, cât și în munții Apuseni, după cum au precizat și demonstrat cu imagini internauții care au văzut postarea de astăzi de pe pagina Romsilva.

ADVERTISEMENT

În masivul Ceahlău, anual, zeci de pelerini vin cu ocazia slujbei de sărbătoarea „Schimbării la Faţă a Domnului” și pentru a vedea aşa-zisa hologramă a unei piramide misterioase.

ADVERTISEMENT
Tags: