News

Fenomen spectaculos pe cerul României, în această săptămână. Ce sunt Orionidele și unde se pot vedea

Orionidele, un fenomen astronomic spectaculos, va fi vizibil în această săptămână pe cerul României.
20.10.2021 | 21:13
Fenomen spectaculos pe cerul Romaniei in aceasta saptamana Ce sunt Orionidele si unde se pot vedea
Fenomen spectaculos pe cerul României, în această săptămână. Ce sunt Orionidele și unde se pot vedea. Sursa foto: fox9.com
ADVERTISEMENT

Orionidele, un fenomen astronomic spectaculos, extrem de așteptat pe parcursul anului, va avea perioada de maximă vizibilitate în această săptămână.

Această ploaie de ”stele căzătoare” va fi vizibilă din România pe data de 21 octombrie, atunci când va fi atins apogeul fenomenului.

ADVERTISEMENT

Orionidele reapar pe cerul României. Când are loc fenomenul și cum putem vedea ploaia de stele căzătoare

Conform specialiștilor, Orionidele pot fi văzute cu ochiul liber, însă pentru acest lucru trebuie să ieșim din zona orașului, unde poluarea luminoasă este foarte puternică.

Astfel, cel mai bun loc din care putem observa fenomenul astronomic este departe de luminile orașelor, undeva în jurul orei 1:30 a.m. Trebuie să avem ochiul liber, fără binoclu sau telescop, scrie Antena 3.

ADVERTISEMENT

Meteorii pătrund în atmosfera planetei cu 66,16192 km/s, iar fenomenul este unul spectaculos. Orionidele au loc în fiecare an în aceeaşi perioadă, punctul maxim fiind atins în noaptea de 21 spre 22 octombrie, însă pot fi observate cu câteva zile înainte şi după apogeu.

Astronomii spun că meteorii rezultați din acest fenomen nu au cum să ajungă la sol. Fragmentele mici de cometă se numesc meteoroizi. Când intră în atmosfera Terrei devin meteori.

ADVERTISEMENT

Acțiunea de contact cauzată de rezistența aerului determină încălzirea meteorilor, creând o linie strălucitoare denumită în mod obișnuit o stea căzătoare. Majoritatea meteorilor s-au dezintegrat înainte de a ajunge pe Pământ. Cei câțiva care lovesc suprafața Pământului se numesc meteoriți.

Ce sunt Orionidele

Sursa citată mai notează că Orionidele sunt particule provenite de la cometa 1P/Halley, cunoscută sub numele de Cometa Halley, corp ceresc care trece prin apropierea Terrei la fiecare 75 — 76 de ani.

ADVERTISEMENT

Acest fenomenul poate fi privit și de români, cu condiția ca lumina Lunii să nu-i perturbe vizibilitatea.

Spectacolul ceresc începe la miezul nopții, dar pe măsură ce ne vom apropia de zorii zilei, numărul de stele căzătoare va crește. Cel mai bun moment pentru a ne bucura de Orionide ar fi după ora 1 dimineața.

Astronomii ne recomandă ca dacă cerul este senin, fără nori pe cer, să mergem într-un loc liber, întunecat, în afara orașului, și să privim spre nord sau spre vest.

Această ploaie de meteori Orionide poartă rămășițele cometei Halley și deține un loc semnificativ în astrologie. Similar eclipselor, astrologii cred că și cometele aduc schimbări iminente în viața noastră atunci când apar.

ADVERTISEMENT