News

Dezamăgire pe litoralul românesc. Ce găsesc turiștii când ajung în stațiuni: “Suntem închiși temporar”

În plin sezon estival, turiștii sosiți pe litoral descoperă că multe din obiectivele turistice de la malul mării nu pot fi vizitate
02.07.2023 | 21:40
Dezamagire pe litoralul romanesc Ce gasesc turistii cand ajung in statiuni Suntem inchisi temporar
Litoralul românesc, fără opțiuni pentru turiști. Sursa foto: Muzeul de Istorie și Arheologie Constanța/ Facebook
ADVERTISEMENT

Multe din obiectivele turistice de la malul mării au intrat în reabilitare în plin sezon estival, în contextul în care unele clădiri istorice au ajuns să reprezinte un pericol pentru turiști. Este cazul acvariului din Constanța, unde o bucată de tavan s-a desprins și era să rănească mai multe persoane.

Obiective turistice închise în plin sezon pe litoral

Pentru turiștii sosiți pe litoralul românesc și care caută poate pentru câteva ore alte atracții pe lângă apa mării, oferta s-ar putea să dezamăgească. Asta pentru că multe din obiectivele turistice din zonă sunt închise pentru lucrări de reparație chiar în plin sezon.

ADVERTISEMENT

Este cazul sitului arheologic din Histria, cel mai vechi oraș atestat din antichitate pe teritoriul României. Dacă în anii trecuți numărul vizitatorilor depășea pragul de 10.000 de oameni, în acest sezon obiectivul turistic va fi închis pentru lucrări de reparație.

Astfel, Muzeului arheologic Histria este închis în perioada 12 iunie-31 iulie pentru reparații, turiștii putând vizita doar cetatea Histria. „Având în vedere starea de degradare a clădirii Muzeului arheologic Histria , cu posibilitatea reală de a periclita integritatea fizică a vizitatorilor, se stopează în perioada 12 iunie – 31 iulie 2023, pentru executarea unor lucrări de reparații și întreținere curentă, accesul vizitatorilor în acest muzeu”, este anunțul postat pe pagina de Facebook a muzeului.

ADVERTISEMENT

„Exista riscul să se desprindă o bucată de tencuială și să fie accidentată o persoană”, a declarat George Stan, muzeograf Complexul Muzeal Histria, citat de Știrile ProTV. Potrivit sursei citate, nu pot fi vizitate nici cetățile Carsium și Hipogeu sau Edificiul Roman.

Obiective turistice închise în Constanța

O situație similară este și la acvariul din Constanța, unde clădirea, care nu a mai beneficiat de reparații importante, a ajuns să reprezinte un pericol pentru turiști, după ce o bucată de tavan s-a desprins și a căzut în apropierea unor persoane.

ADVERTISEMENT

 „Suntem închisi temporar pe o perioadă încă nedeterminată”, a spus Adriana Manolache, șef secție Acvariul Constanța. Situația este dificilă și la Edificiul Roman cu Mozaic, unde lucrările de reabilitare au început iarna trecută, însă clădirea necesită în continuare investiții.

„Se repară în primul rând acoperisul. În anii trecuți, dacă timp de o oră ploua în Constanța, aici apa mai curgea încă 2-3 zile și stăteam cu gălețile, să nu ajungă jos, la mozaic”, a declarat Sorin Marin Colesniuc, cercetător științific la acest muzeu.

ADVERTISEMENT

La fel, tot în Constanța, nici măcar clădirea Cazinoului nu poate fi admirată în acest an, fiind încă acoperită de schele, lucrările urmând a fi terminate la finalul anului viitor. „M-ar fi bucurat să se reabiliteze în afara sezonului turistic. Trebuie să am grijă când le recomand turiștilor ce mai pot vizita în Dobrogea”, a declarat Diana Slav, care lucrează ca ghid turistic.

Lucrurile nu stau excelent nici în ceea ce privește plajele de pe litoralul nostru. Chiar duminică, ministrul Ștefan Radu Oprea a precizat, într-o declarație publicată pe pagina sa de Facebook, că doar șase plaje au primit eticheta de calitate Blue Flag.

„Starea de provizorat, lipsa predictibilităţii duce la lipsa investiţiilor de calitate din partea antreprenorilor din turism. Astăzi avem doar şase plaje care au primit eticheta de calitate Blue Flag. Puţin pentru cei 245 de km de litoral. Dacă ne dorim ca litoralul românesc să fie o opţiune pentru turiştii români şi străini trebuie ca împreună cu reprezentanţi ai autorităţilor locale, judeţene şi naţionale să stăm la aceiaşi masă a dialogului cu operatorii din turism, cu specialiştii pentru a avea un produs turistic vandabil şi competitiv”, a spus ministrul.

ADVERTISEMENT