News

Ferma Dacilor a fost chemată în instanță de o primărie. Cum a ajuns firma controlată de Cornel Dinicu în această situație

Firma care administrează complexul Ferma Dacilor, controlată de Cornel Dinicu, a fost acționată în instanță într-un dosar de validare poprire.
08.02.2024 | 08:03
Ferma Dacilor a fost chemata in instanta de o primarie Cum a ajuns firma controlata de Cornel Dinicu in aceasta situatie
Cornel Dinicu a fost dus la Ferma dacilor pentru reconstituirea cauzelor care au provocat incendiul. Colaj: FANATIK, Sursa foto: Inquam photos / George Călin
ADVERTISEMENT

Tribunalul Prahova a admis, pe 1 februarie, contestația lui Cornel Dinicu la decizia Judecătoriei Ploiești de a prelungi mandatul de arestare pe numele său. Magistrații au înlocuit arestul preventiv în cazul lui Cornel Dinicu, administratorul de facto al complexului Ferma Dacilor, cu arestul la domiciliu, pentru o perioadă de 30 de zile.

Ferma Dacilor figurează ca terț poprit

Lui Dinicu i s-a interzis să comunice, direct sau indirect, cu inculpaţii, cu persoanele vătămate sau membrii de familie ai acestora şi ale victimelor decedate, cu martorii şi experţii desemnaţi în cauză. În perioada în care s-a aflat în arest, Dinicu a fost dus de autorități la complex pentru efectuarea reconstituirii tragediei din 26 decembrie 2023, în urma căreia au decedat opt persoane.

ADVERTISEMENT

În cazul celor doi administratori din acte ai firmei Ferma Dacilor Production SRL, Adrian Ristin și Adelina Ilie, Tribunalul Prahova a luat decizia ca aceștia să fie plasați sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile, după ce fuseseră în arest la domiciliu. Numele firmei Ferma Dacilor Production SRL apare într-un dosar înregistrat pe 24 octombrie 2023 la Judecătoria Mizil.

Conform datelor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată, obiectul dosarului este “validare poprire”. Petent figurează UAT Gura Vadulului (primăria comunei), debitor este o localnică, S.A.D., în timp ce terț poprit este Ferma Dacilor Production SRL. Poprirea este o formă de executare silită prin care creditorul urmăreşte sume de bani titlu de valoare sau bunuri mobile corporale datorate debitorului de o a treia persoană.

ADVERTISEMENT

În acest dosar, localnica S.A.D. a acumulat datorii la Primăria Gura vadului, iar aceasta din urmă vrea să le recupereze de la Ferma Dacilor Production SRL care, la rândul ei, are datorii la S.A.D. Cel mai probabil, S.A.D. a fost angajată a Fermei Dacilor, iar firma a acumulat datorii către ea, sub formă de salarii restante.

Ferma Dacilor Production SRL nu și-a îndeplinit obligațiile

UAT Gura Vadului a demarat executarea silită pentru localnică, dar această executare se îndreaptă spre Ferma Dacilor Production SRL, care este terț poprit. Societatea poprită, în cazul acesta Ferma Dacilor Production SRL, avea obligația, dacă datoria există, ca de la momentul primirii adresei de poprire, în maximum 5 zile, să consemneze suma de bani datorată, în contul indicat de primărie, până la limita debitului indicat în adresă.

ADVERTISEMENT

Daca datoria nu există, în 5 zile de la momentul primirii adresei, societatea comercială avea obligația de a transmite primăriei o adresă arătând că nu datorează sume către debitor și că relațiile comerciale au încetat înainte de înființarea popririi. Cum aceste două obligații nu au fost îndeplinite de Ferma Dacilor Production SRL, firma a fost acționată în instanță de Primăria Gura Vadului.

Judecătoria Mizil nu a stabilit primul termen, deși dosarul a fost înregistrat acum mai bine de trei luni. S.A.D, care figurează ca debitor în dosar, a încasat o amendă de 200 lei de la Primăria Gura Vadului, numele ei apărând într-un anunț pentru comunicare prin publicitate înregistrat pe 21 februarie 2020.

ADVERTISEMENT

Creditoarea Fermei Dacilor a fost executată silit de Primăria Gura Vadului

Este vorba despre o somație de plată din 20 februarie 2020, pe care S.A.D, în calitate de persoană fizică, nu a achitat-o către primărie. Numele debitoarei apare într-un alt anunț colectiv de pe site-ul Primăriei Gura Vadului, din 31 mai 2021. De data aceasta, pe numele femeii se află un titlu executoriu și o somație de plată din 25 mai 2021.

Pe prima pagină a anunțului colectiv, conform datelor consultate de FANATIK, este notată informația că este vorba despre un dosar de executare pentru persoanele fizice aflate pe acea listă. Executarea, în acest caz, s-a îndreptat în instanță către Ferma Dacilor Production SRL. Funcționari care au ocupat sau ocupă funcții de conducere în Primăria Gura Vadului sunt cercetați în dosarul incendiului.

Funcţionara care se ocupa de urbanism în cadrul primăriei, suspectată că a eliberat autorizaţii de intrare în legalitate a construcţiilor complexului turistic fără a fi făcut verificările necesare, a fost scoasă din arest preventiv pe 26 ianaurie, fiind plasată sub control judiciar.  În acelaşi dosar, fostul primar al localității, Constantin Lungu, şi actualul primar, Nicolae Sora, sunt cercetaţi sub control judiciar.

ADVERTISEMENT