Hind Rajab fugea din oraș împreună cu mătușa, unchiul și trei verișori, când mașina în care se aflau se pare că a ajuns față în față cu tancurile israeliene și a fost atacată. Înregistrările audio ale convorbirilor dintre Hind și operatorii apelurilor de urgență sugerează că fetița de șase ani a fost singura rămasă în viață în mașină, ascunzându-se de forțele israeliene printre cadavrele rudelor sale.
“Sunt atât de speriată, vă rog să veniți”, au fost unele dintre ultimele cuvinte pe care Hind Rajab, în vârstă de șase ani, le-a spus într-un apel telefonic către salvatori după ce mașina familiei sale a fost atacată în orașul Gaza.
Rugămințile ei pentru ca cineva să o salveze s-au încheiat atunci când linia telefonică a fost întreruptă în mijlocul unor noi focuri de armă. Paramedicii de la Societatea Palestiniană a Semilunii Roșii (PRCS) au reușit sâmbătă să ajungă în zonă, care fusese anterior închisă ca zonă de luptă activă.
Ei au găsit mașina în care călătorea Hind – cu parbrizul și bordul sfărâmate în bucăți, cu găuri de gloanțe împrăștiate pe lateral. Un paramedic le-a spus jurnaliștilor că Hind se afla printre cele șase cadavre găsite în interiorul mașinii, toate prezentând urme de împușcături și bombardamente.
La câțiva metri distanță se aflau rămășițele unui alt vehicul – complet ars, cu motorul revărsat pe jos. Aceasta, spune Semiluna Roșie, este ambulanța trimisă pentru a o aduce pe Hind. Echipajul acesteia – Yusuf al-Zeino și Ahmed al-Madhoun – a fost ucis când ambulanța a fost bombardată de forțele israeliene, spune organizația.
Într-o declarație, PRCS a acuzat Israelul că a vizat în mod deliberat ambulanța, imediat ce aceasta a ajuns la fața locului pe 29 ianuarie. “Ocupația [israeliană] a vizat în mod deliberat echipajul Semilunii Roșii, în ciuda obținerii unei coordonări prealabile pentru a permite ambulanței să ajungă la fața locului pentru a o salva pe copilul Hind”, a declarat aceasta.
CRPS a declarat pentru BBC că a fost nevoie de mai multe ore pentru a coordona accesul cu armata israeliană, pentru a trimite paramedicii la Hind. “Am primit coordonarea, am primit undă verde”, a declarat la începutul acestei săptămâni purtătorul de cuvânt al PRCS, Nibal Farsakh. “La sosire, [echipajul] a confirmat că puteau vedea mașina în care Hind era prinsă și că o puteau vedea. Ultimul lucru pe care l-am auzit au fost focuri de armă continue”.
Nebal Farsakh, purtătorul de cuvânt al PRCS, a declarat sâmbătă: “În ultimele 12 zile am fost în panică și frică constantă. Nu am putut să trimitem pe nimeni altcineva în zonă, așa că nu știam cu siguranță care este soarta lor. Ne-am întrebat dacă sunt vii sau morți. Astăzi, familia lui Hind a sosit la fața locului după ce armata israeliană s-a retras din zonă și au găsit-o în interiorul mașinii cu familia ei moartă lângă ea.”
Înregistrările conversațiilor lui Hind cu operatorii de telefonie – împărtășite public de Semiluna Roșie – au declanșat o campanie pentru a afla ce s-a întâmplat cu ea.
Mama lui Hind a declarat pentru BBC – înainte ca trupul ei să fie descoperit – că își aștepta fiica “în orice moment, în orice secundă”. Ea a cerut Semilunii Roșii să publice detaliile coordonării sale cu armata israeliană.
Cei de la BBC au cerut de două ori armatei israeliene detalii despre operațiunile sale în zonă în acea zi, despre dispariția lui Hind și despre ambulanța trimisă pentru a o recupera – aceasta a spus că verifică. Sâmbătă, BBC a cerut din nou un răspuns la acuzațiile făcute de Semiluna Roșie palestiniană.
Farsakh a declarat că ambulanța a fost găsită la câțiva metri de mașina familiei Hind. “Avem embleme foarte clare cu crucea roșie deasupra tuturor ambulanțelor noastre”, a spus ea. “Este oribil, pentru că atunci când am așteptat atâtea ore, lăsând-o pe Hind să apeleze la noi, plângând, spunând vă rog să veniți să mă luați, și apoi, din păcate, deși am așteptat toate aceste ore pentru a ne garanta accesul în siguranță, nu a fost un acces sigur”.
Regulile războiului prevăd că personalul medical trebuie să fie protejat și să nu fie ținta unui conflict și că persoanele rănite trebuie să primească îngrijirile medicale de care au nevoie – în cea mai mare măsură posibilă și cu cea mai mică întârziere posibilă.
Israelul a acuzat anterior Hamas că folosește ambulanțele pentru a-și transporta armele și luptătorii.