News

Câți bani dă o familie pentru a fi scoasă din Fâșia Gaza. La granița cu Egipt se face comerț cu victimele războiului dintre Israel și Hamas

Comerț cu victimele civile din Fâșia Gaza, la granița cu Egipt. Cât a plătit o familie ca să poată ieși din enclava palestiniană
30.01.2024 | 19:43
Cati bani da o familie pentru a fi scoasa din Fasia Gaza La granita cu Egipt se face comert cu victimele razboiului dintre Israel si Hamas
Pentru a fugi de războiul din Fâșia Gaza, prețul vieții este stabilit de o agenție de turism din Egipt, care are legături cu serviciile secrete ale țării / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Mulți dintre locuitorii din Fâșia Gaza blocați în enclavă sunt nevoiți să plătească sume foarte mari unei agenții de turism egiptene pentru a trece granița în această țară și a-și salva viețile.

Bani de pe urma victimelor civile ale războiului Israel-Hamas

În Fâșia Gaza, viața are un preț care a fost stabilit în weekendul trecut de o agenție de turism egipteană. Această organizație, alături de altele, oferă o cale legală de ieșire din enclavă prin frontiera egipteană.

ADVERTISEMENT

Până în prezent, această singură cale de ieșire din infernul războiului a fost închisă, cu excepția acțiunilor umanitare sau diplomatice. Dar nu oricine are bani să treacă în Egipt, doar cei foarte bogați: permisul de trecere costă 4 600 de euro. O modalitate evidentă de a face bani de pe urma victimelor războiului, scrie Franceinfo.

O familie a plătit 42.000 de dolari

Assia este una dintre persoanele din Fâșia Gaza care au părăsit enclava datorită pașaportului egiptean. De la sfârșitul săptămânii, ea găzduiește la Cairo o familie de palestinieni care a trebuit să plătească un preț ridicat pentru a părăsi enclava. „Sunt cinci și au plătit aproape 42.000 de dolari pentru a putea pleca. Au trebuit să aștepte aproape o lună pentru ca numele lor să apară pe listă”.

ADVERTISEMENT

Această familie a trecut cu ajutorul unui intermediar din Gaza. Dar, de sâmbăta trecută, acest sistem de taxe la frontieră a devenit oficial: agenția egipteană propune un preț pe adult și pe copil. La Rafah, Khaled încearcă să strângă banii pentru șapte persoane în total.

„Au deschis această modalitate de trecere pentru palestinieni, prețul era de 3.000 de dolari (pentru un adult) și de 1.500 de dolari pentru un copil. A doua zi, prețul s-a dublat. A devenit 5.000 de dolari în cazul meu. Încerc să fac rost de bani. Nu acești bani cash, procedura lor este complicată, trebuie să plătești în Egipt”.

ADVERTISEMENT

Mită pentru ofițerii egipteni

În ciuda dificultăților, în ultimele zile, în Cairo s-a format o coadă în fața agenției în cauză: Hala. Apropiată de serviciile secrete egiptene, aceasta taxa deja intrările și ieșirile înainte de război. Prin urmare, și-a mărit tarifele și și-a reluat activitatea.

Ahmed Benchemsi, director de advocacy pentru Orientul Mijlociu la Human Right Watch, subliniază: „Am publicat un raport acum doi ani în care mai mulți palestinieni spuneau că, pentru a ieși prin punctul Rafah, trebuiau să dea mită anumitor ofițeri egipteni. Așadar, aceasta nu este o practică nouă”.

ADVERTISEMENT

„Dar astăzi, situația este, după cum vă puteți imagina, de o sută, o mie de ori mai rea. Există aproape un milion de persoane strămutate intern în Rafah”, insistă directorul pentru Orientul Mijlociu al Human Right Watch.

„Într-o logică a cererii și ofertei, este de conceput, așa cum relatează presa, că prețul mitei, cerut de ofițerii egipteni, a crescut considerabil”. Din ce în ce mai mulți locuitori din Fâșia Gaza vor să părăsească enclava. Dar marea majoritate sunt săraci, nu au bani să-și plătească scăparea.

Controversa continuă în jurul agenției UNRWA

Pe de altă parte, marți, la New York, șeful ONU se întâlnește cu „marii donatori” ai Agenției ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA), ai cărei 12 angajați au fost acuzați de Israel de implicare în atacul Hamas din 7 octombrie.

Bărbați și copii palestinieni au demonstrat, marți, la Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, cerând continuarea ajutorului umanitar furnizat de UNRWA. Mai multe țări au anunțat că își suspendă sprijinul financiar pentru agenția ONU, care joacă un rol crucial în ajutorarea populației din enclava asediată.

Controversa din jurul UNRWA „distrage atenția” de la criza umanitară și de la cei aproape 27.000 de morți din Gaza, a deplâns OMS. „Activitățile criminale nu trebuie să rămână niciodată nepedepsite. Dar polemica actuală nu face decât să distragă atenția de la ceea ce se întâmplă cu adevărat în fiecare zi, în fiecare oră, în fiecare minut în Gaza”, a declarat un purtător de cuvânt al OMS, Christian Lindmeier, în cadrul unei conferințe de presă obișnuite la Geneva, scrie France 24.

Speranțele unui armistițiu

În Gaza, luptele ucigașe continuă să facă ravagii, dar speranțele unui armistițiu au fost reaprinse: Hamas afirmă că examinează o propunere de acord în urma unor discuții desfășurate sub egida Qatarului, a Egiptului și a Statelor Unite.

Mișcarea islamistă palestiniană Hamas a declarat că a primit și „examinează” propunerea de acord de încetare a focului cu Israelul în Fâșia Gaza, rezultat al unei reuniuni organizate la Paris în weekend între reprezentanți americani, israelieni, qatarezi și egipteni.

Liderul mișcării islamiste, Ismail Haniyeh, care se află în Qatar, „confirmă că mișcarea a primit propunerea difuzată în cadrul reuniunii și că Hamas o examinează în prezent” și își pregătește răspunsul, se arată într-un comunicat.

ADVERTISEMENT
Tags: