News

“Fierbe” Dunărea. Fenomen spectaculos înregistrat la Galaţi, apele fluviului au dispărut sub o pătură de aburi. Video

Gălăţenii au avut parte de un spectacol magnific sâmbătă dimineaţă, apele Dunării fiind învăluite într-un abur care crea impresia că au dat în clocot
11.02.2023 | 14:48
Fierbe Dunarea Fenomen spectaculos inregistrat la Galati apele fluviului au disparut sub o patura de aburi Video
Fierbe Dunărea la Galaţi Foto: Maria Măndiţa, Radio România Actualităţi
ADVERTISEMENT

Atunci când sunt diferențe mari de temperatură între aer şi apă, mai ales în zilele geroase de iarnă, pe Dunăre se petrece un fenomen spectaculos, iar apa fluviului pare că fierbe. De fapt, este vorba de aburii care ies din apă şi dau această impresie vizuală, rară în astfel de împrejurări.

“Fierberea” Dunării nu e periculoasă pentru navigatori

Fenomentul de sâmbătă, de la Galaţi, a fost provocat de diferențele mari de temperatură, -11 grade Celsius în aer şi +3,3 grade Celsius în apă. Drept urmare deasupra Dunării s-a creat o pătură groasă de aburi, care a acoperit întreg cursul de apă al fluviului.

ADVERTISEMENT

Imaginile spectaculoase au reprezentat un punct de atracție pentru gălățeni, care s-au întrecut să facă fotografii, pe care le-au postat pe rețelele de socializare. Fenomenul este cunoscut printre localnici şi mai ales printre navigatori drept momentul în care “fierbe Dunărea”.

“Fenomenul apare atunci când diferenţa dintre temperaturile din timpul zilei şi cele din timpul nopţii sunt mari. Este ca o evaporare, ca o ceaţă. Acest fenomen apare dimineaţa şi poate ţine până în jurul prânzului, când se ridică soarele. Este într-adevăr spectaculos”, spune Dorian Dumitru, specialist în navigaţie şi fost director al Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos.

ADVERTISEMENT

Fenomenul nu este periculos pentru navigaţie, iar autorităţile fluviale nu sunt nevoite să ia măsuri speciale. La fel ca în perioadele cu ceaţă, navigatorii de pe Dunăre utilizează radarul care indică eventualele obstacole. Navigatorii mai spun că fenomenul de fierbere a Dunării are loc de două, trei ori pe an, în special toamna şi iarna.

“Fenomenul de fierbere a Dunării are loc atunci când temperatura este foarte scăzută, când sunt diferenţe foarte mari de temperatură, între temperatura apei şi cea de afară.

ADVERTISEMENT

Radarul ne ajută foarte mult şi când sunt fenomene de acest gen, când este ceaţă noaptea, în special când este vizibilitate redusă”, confirmă căpitanul unui bac de pe Dunăre, într-o declaraţie dată corespondetului Mediafax.

Un alt loc în care Dunărea pare că fierbe, dar într-un cu totul alt context, este cel de la Cazanele Mari şi Mici, din Mehedinţi. Defileul Dunarii are o lungime de aproximativ 9 kilometri, iar în unele locuri fluviul se îngustează până la numai 230 de metri, făcând dificilă navigaţia pe această porţiune.

ADVERTISEMENT

Adâncimea Dunării aici este de aproximativ 75 de metri şi, având in vedere că locul este îngust, iar debitul fluviului e unul ridicat, aici se formează curenţi puternici, iar la suprafată Dunărea pare că fierbe. De aici si denumirea Cazanele Dunarii, apa dând impresia că a dat în clocot într-un cazan imens.

ADVERTISEMENT