News

Fiica generalului Ion Mihai Pacepa ar fi recuperat averea tatălui. Câți bani îi confiscase Securitatea

Detalii cutremurătoare despre fuga generalului de Securitate Ion Mihai Pacepa din România. Află câți bani a pierdut securistul.
12.08.2023 | 16:52
Fiica generalului Ion Mihai Pacepa ar fi recuperat averea tatalui Cati bani ii confiscase Securitatea
O nouă perspectivă asupra vieții lui Ion Mihai Pacepa. Foto: Colaj Fanatik/Capturi YouTube.
ADVERTISEMENT

Pe 26 iunie, s-au împlinit 45 de ani de la celebrul eveniment istoric cunoscut sub numele de “fuga” generalului de Securitate Ion Mihai Pacepa, un episod care a avut un impact deosebit asupra regimului comunist condus de Nicolae Ceaușescu în România.

Fuga lui Ion Mihai Pacepa, pregătită de mai mulți securiști

Potrivit unei analize prezentate de istoricul Cristian Troncotă în cadrul unui interviu pentru cancan.ro, acest eveniment poate fi reinterpretat într-un mod surprinzător, schimbând treptat percepția asupra liderului comunist.

ADVERTISEMENT

Conform istoricului, fuga lui Ion Mihai Pacepa a fost posibil pregătită de fosta Securitate. Troncotă aduce argumente solide în susținerea acestei teorii. Un aspect important este legat de conexiunile strânse dintre Pacepa și Iulian Vlad, cel din urmă controlând toate structurile Securității în acea perioadă.

În cadrul aceluiași interviu, Troncotă menționează că fuga lui Pacepa a avut loc la scurt timp după înființarea unei unități speciale Antitero în România, sub conducerea lui Iulian Vlad.

ADVERTISEMENT

Legătura dintre cei doi protagoniști ai acestui episod și serviciile de spionaj rusești adaugă un strat suplimentar de complexitate. Cei doi nu s-au atacat niciodată reciproc, ceea ce sugerează că ar putea fi avut o înțelegere tacită.

Mai mult, există indicii că Pacepa ar fi revenit în România în 2008, în timpul Summitului NATO de la București, subliniind astfel o posibilă influență a sa asupra evenimentelor internaționale.

ADVERTISEMENT

Aceste dezvăluiri aruncă o lumină nouă asupra perioadei comuniste și a relațiilor complexe dintre liderii regimului și serviciile de informații. În ciuda faptului că Ion Mihai Pacepa a părăsit România și a trăit în exil, unele semne indică faptul că ar fi putut să se întoarcă în țară în mod secret, în special în contextul evenimentelor internaționale.

Fiica lui Pacepa ar fi recuperat averea familiei

Cristian Troncotă, istoricul care a adus această perspectivă în atenția publicului, subliniază că chiar și acum, după trecerea atâtor ani, rămâne încă multe necunoscute legate de această poveste complexă. Astfel, evenimentele din urmă cu 45 de ani continuă să fascineze și să captiveze atenția cercetătorilor și a publicului larg, contribuind la înțelegerea mai profundă a unei perioade istorice tumultuoase.

ADVERTISEMENT

“Recent am avut revederea de 50 de ani de la terminarea liceului. Am fost puțini, iar printre cei absenți s-a numărat și Dana Pacepa. Din câte știu trăiește la București și a intrat în posesia bunurilor pe care statul român le-a confiscat și mai apoi, peste ani, restituit familiei Pacepa”, a dezvăluit Cristan Troncotă.

Ion Mihai Pacepa a decedat în februarie 2021, la vârsta de 92 de ani, lăsând în urmă o moștenire complexă și multe întrebări fără răspuns legate de viața și acțiunile sale.

 

ADVERTISEMENT