Life

Filmul românesc interzis la 3 zile după lansare. Povestea lui a deranjat autoritățile

Pelicula românească oprită la doar 3 zile de la lansare. Scenariul său nu a fost pe placul politicienilor de la acea vreme.
22.08.2023 | 12:00
Filmul romanesc interzis la 3 zile dupa lansare Povestea lui a deranjat autoritatile
Pelicula românească oprită la doar 3 zile de la lansare. Scenariul său nu a fost pe placul politicienilor de la acea vreme. Sursa foto: observatorcultural.ro
ADVERTISEMENT

Filmul românesc interzis la 3 zile după lansare. Povestea lui a deranjat autoritățile, motiv pentru care a fost convocată o ședință la care a luat parte însuși președintele României. Din distribuția lui fac parte nume importante din cinematografie.

Pelicula românească oprită la doar 3 zile de la lansare. Scenariul său nu a fost pe placul politicienilor de la acea vreme

Pelicula românească oprită la doar 3 zile de la lansare îi aparține lui Lucian Pintilie. Scenariul său nu a fost pe placul politicienilor de la acea vreme, fiind vorba de un film care a ajuns pe marile ecrane la începutul anului 1970.

ADVERTISEMENT

Din distribuție fac parte actori de renume, printre care se află George Constantin, Emil Botta, Ernest Maftei, Vladimir Găitan, George Mihăiţă şi Ileana Popovici. Producția este inspirată de nuvela omonimă a lui Horia Pătrașcu și spune povestea unui caz real petrecut în anul 1963.

Acțiunea din carte are loc în orașul natal al autorului, Caransebeș, județul Caraș-Severin. Se vorbește despre un grup de tineri care se iau la bătaie la ștrandul din localitate, unde miliția răspunde cu o procedură inedită de reeducare.

ADVERTISEMENT

Acesta este motivul principal pentru care autoritățile nu au fost de acord cu filmul care se numește Reconstituirea. O ședință restrânsă a Secretariatului Partidului Comunist Român, la care a participat inclusiv Nicolae Ceaușescu, a decis oprirea filmului.

Reconstituirea, filmul interzis de autoritățile comuniste

„În legătură cu filmul acesta Reconstituirea, mie mi se pare că lucrurile se cam exagerează. Critică nişte miliţieni. Ei şi? În ţările capitaliste poliţiştii sunt criticaţi în fiecare zi.

ADVERTISEMENT

Ceea ce este negativ, după părerea mea, este că se prezintă tineretul nostru ca un tineret primitiv, iar acest lucru nu este real şi pe urmă felul cum este prezentat publicul, gloata aceea de oameni.

Pe miliţieni pot să-i critice, că avem mulţi proşti”, ar fi spus Nicolae Ceaușescu în ședința la care a luat parte în 1970, scrie digi24.ro. Tot atunci fostul președinte comunist a sugerat trimiterea filmului la festivalurile din vest.

ADVERTISEMENT

A fost respins de cenzură, însă în cele din urmă a ajuns să fie văzut ca cel mai bun film românesc din toate timpurile. În plus, este prima producție de artă care îi introduce pe oameni în infernul românesc, moral și spiritual de la momentul respectiv.

Mai mult decât atât, Reconstituirea este o peliculă cu mai multe suprapuneri de straturi, cu sensuri numeroase și cu semnificații filosofice. Cei interesați să vadă filmul interzis la 3 zile de la lansare îl pot găsi în mediul virtual.

ADVERTISEMENT
Tags:
Riscurile la care se expun cei care țin fasting și post religios în...
Riscurile la care se expun cei care țin fasting și post religios în același timp. Avertismentul dur al medicilor specialiști
A făcut milioane din fotbal și e vedetă, dar conduce o mașină de...
A făcut milioane din fotbal și e vedetă, dar conduce o mașină de doar 1.000 de euro
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul...
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul care a șocat o lume întreagă!
Rona Hartner a decis, prin testament, ce se va întâmpla cu fiica ei...
Rona Hartner a decis, prin testament, ce se va întâmpla cu fiica ei minoră. Hotărârea luată înainte să moară
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au...
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au adus celebritatea VIDEO
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă...
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă a realizat ce era ascuns în el. A țipat la soție și copii să iasă din casă și a chemat poliția de urgență
Simona Halep e NEVINOVATĂ! Ei sunt adevărații vinovați în cazul de dopaj
Simona Halep e NEVINOVATĂ! Ei sunt adevărații vinovați în cazul de dopaj
O salată fabuloasă. Seamănă cu cea de boeuf
O salată fabuloasă. Seamănă cu cea de boeuf
Tzancă Uraganu, ameninţat de interlopi cu pistoale: „Am fost tâlhărit, vor taxă de...
Tzancă Uraganu, ameninţat de interlopi cu pistoale: „Am fost tâlhărit, vor taxă de protecţie, mă aflu într-un loc ascuns”
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei...
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei femei de afaceri ruse
Puterea nebănuită a pisicilor. Ce boli pot detecta și vindeca felinele
Puterea nebănuită a pisicilor. Ce boli pot detecta și vindeca felinele
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română