Life

Filmul românesc interzis la 3 zile după lansare. Povestea lui a deranjat autoritățile

Pelicula românească oprită la doar 3 zile de la lansare. Scenariul său nu a fost pe placul politicienilor de la acea vreme.
22.08.2023 | 12:00
Filmul romanesc interzis la 3 zile dupa lansare Povestea lui a deranjat autoritatile
Pelicula românească oprită la doar 3 zile de la lansare. Scenariul său nu a fost pe placul politicienilor de la acea vreme. Sursa foto: observatorcultural.ro
ADVERTISEMENT

Filmul românesc interzis la 3 zile după lansare. Povestea lui a deranjat autoritățile, motiv pentru care a fost convocată o ședință la care a luat parte însuși președintele României. Din distribuția lui fac parte nume importante din cinematografie.

Pelicula românească oprită la doar 3 zile de la lansare. Scenariul său nu a fost pe placul politicienilor de la acea vreme

Pelicula românească oprită la doar 3 zile de la lansare îi aparține lui Lucian Pintilie. Scenariul său nu a fost pe placul politicienilor de la acea vreme, fiind vorba de un film care a ajuns pe marile ecrane la începutul anului 1970.

ADVERTISEMENT

Din distribuție fac parte actori de renume, printre care se află George Constantin, Emil Botta, Ernest Maftei, Vladimir Găitan, George Mihăiţă şi Ileana Popovici. Producția este inspirată de nuvela omonimă a lui Horia Pătrașcu și spune povestea unui caz real petrecut în anul 1963.

Acțiunea din carte are loc în orașul natal al autorului, Caransebeș, județul Caraș-Severin. Se vorbește despre un grup de tineri care se iau la bătaie la ștrandul din localitate, unde miliția răspunde cu o procedură inedită de reeducare.

ADVERTISEMENT

Acesta este motivul principal pentru care autoritățile nu au fost de acord cu filmul care se numește Reconstituirea. O ședință restrânsă a Secretariatului Partidului Comunist Român, la care a participat inclusiv Nicolae Ceaușescu, a decis oprirea filmului.

Reconstituirea, filmul interzis de autoritățile comuniste

„În legătură cu filmul acesta Reconstituirea, mie mi se pare că lucrurile se cam exagerează. Critică nişte miliţieni. Ei şi? În ţările capitaliste poliţiştii sunt criticaţi în fiecare zi.

ADVERTISEMENT

Ceea ce este negativ, după părerea mea, este că se prezintă tineretul nostru ca un tineret primitiv, iar acest lucru nu este real şi pe urmă felul cum este prezentat publicul, gloata aceea de oameni.

Pe miliţieni pot să-i critice, că avem mulţi proşti”, ar fi spus Nicolae Ceaușescu în ședința la care a luat parte în 1970, scrie digi24.ro. Tot atunci fostul președinte comunist a sugerat trimiterea filmului la festivalurile din vest.

ADVERTISEMENT

A fost respins de cenzură, însă în cele din urmă a ajuns să fie văzut ca cel mai bun film românesc din toate timpurile. În plus, este prima producție de artă care îi introduce pe oameni în infernul românesc, moral și spiritual de la momentul respectiv.

Mai mult decât atât, Reconstituirea este o peliculă cu mai multe suprapuneri de straturi, cu sensuri numeroase și cu semnificații filosofice. Cei interesați să vadă filmul interzis la 3 zile de la lansare îl pot găsi în mediul virtual.

ADVERTISEMENT
Tags: