Life

Filmul românesc istoric care rulează acum în cinematografe: „Un subiect greu de digerat”

Filmul românesc pentru care românii se îngrămădesc în cinematografe zilele acestea. Este bazat pe fapte istorice și mulți sunt interesați.
31.01.2024 | 18:54
Filmul romanesc istoric care ruleaza acum in cinematografe Un subiect greu de digerat
Filmul românesc care face furori în cinematografe în această perioadă. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Filmul românesc care abia a intrat în cinematografe și deja a captat atenția multor români. Este bazat pe fapte istorice și a avut premiera pe 24 ianuarie 2024, chiar când a fost sărbătorită Mica Unire.

Filmul românesc care atrage oamenii în cinematografe

Pe 24 ianuarie 2024, când românii au sărbătorit Mica Unire, în cinematografele din țară se lansa filmul istoric Avram Iancu – Împotriva Imperiului. Producția aduce în prim-plan momentele care au marcat destinul „Crăișorului munților”.

ADVERTISEMENT

Documentarul de tip dramă este un tribut adus principalului erou al revoluției din Transilvaniei, după cum au susținut producătorii. Subiectul, spun ei, este unul greu de digerat, dar pe care publicul tânăr, în special, ar trebui să-l aprecieze.

„Sperăm cu acest film să facem din nou istoria să fie cool, pentru că de obicei este un subiect foarte greu de digerat, iar prin acest film sper ca publicului tânăr să i se deschidă apetitul către a vedea și a afla mai multe lucruri care ne-au făcut pe noi să fim noi”, a declarat regizorul Theo Thorn Neagu, conform antena3.ro. 

ADVERTISEMENT

În plus, fiind vorba despre fapte istorice, echipa a avut mai mult de muncă. Horia Fedorca şi Damian Oancea sunt actorii care îl interpretează pe Avram Iancu în diferite etape ale vieții sale. Iar asemănarea naturală, fără filtre sau machiaj, este izbitoare.

„E foarte greu să faci un film istoric după cum se știe, pentru că decorurile trebuie construite, sunt costume care trebuie confecționate, dar am avut un noroc și duhul lui Iancu și îngerașul ne-au fost alături mereu”, a explicat producătorul Sandu Pop.

ADVERTISEMENT

Ce spun actorii care au făcut parte din producție

Horia Fedorca a explicat că pentru a lucra la filmul românesc a studiat mult comportamentul protagonistului. „I-am studiat comportamentul din diferite surse. În mod special m-am concentrat asupra descrierilor oamenilor care l-au cunoscut şi vorbele consemnate istoric că fiind ale lui Avram Iancu și am încercat să fac o suprapunere”, a afirmat actorul.

Damian Oancea, este cel care i-a dat viață lui Avram Iancu aflat la bătrânețe. Astfel că, el a trebuit să se transpună în pielea unui om care a trecut prin multe experiențe marcante, măcinat pe alocuri de unele regrete.

ADVERTISEMENT

„Eu am fost Avram Iancu cel bătrân, cel trecut prin multe, cel trădat, cel ale cărui gânduri nu s-au înființat decât o sută și ceva de ani mai târziu și și-a dus crucea cu o demnitate care ne-a făcut bine și ne face bine și acum”, a spus Damian Oancea.

Alin Pânc a completat: „E vorba de Avram Iancu pe care noi, ardelenii, şi în general România, îl iubește, pentru că el a făcut parte dintr-o revoluție totală, unitară, care a fost în Europa atunci și el a susținut doleanțele românilor şi a trezit în ei dorința de a se dezvolta cumva”.

ADVERTISEMENT
Tags: