News

Firma a cărei stație GPL a provocat exploziile de la Crevedia a încălcat din nou legea. Ce au decis patronii Flagas

Flagas SRL, firmă ai cărei patroni se află în arest preventiv, a fost amendată recent pentru nereguli descoperite la o stație GPL.
18.10.2023 | 09:33
Firma a carei statie GPL a provocat exploziile de la Crevedia a incalcat din nou legea Ce au decis patronii Flagas
Ionuț Doldurea, patronul Flagas SRL, se află în arest preventiv. Colaj: FANATIK, Sursa foto: INQUAM Photos / Octav Ganea, Facebook ISU Dâmbovița
ADVERTISEMENT

Ionuț Doldurea și Cosmin Stângă, patronii firmei Flagas SRL, se află în arest preventiv, măsură care a fost prelungită pe 28 septembrie 2023 cu încă 30 de zile. Cei doi sunt cercetați pentru infracțiuni de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru după exploziile de la Crevedia, din 26 august, în urma cărora au decedat șase persoane, iar 55 au suferit vătămări corporale.

Flagas SRL a fost amendată de Garda de Mediu

Bilanțul tragediei este completat de pierderile materiale, șase case fiind distruse total în urma exploziilor, iar 83 au fost distruse parțial. 81 din persoanele care au suferit vătămări fizice și morale s-au constituit parte civilă și au dat în judecată firma Flagas SRL, cea prin care se derula activitatea stației GPL de la Crevedia.

ADVERTISEMENT

Flagas SRL își continuă activitatea, firma având stații GPL în toată țara, mai ales în sudul României. Pe 26 septembrie 2023, așadar când patronii Ionuț Doldurea și Cosmin Stângă se aflau în arest preventiv, firma a fost amendată de Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Ilfov pentru nereguli descoperite la o stație GPL din județul Ilfov.

Firma lui Doldurea și Stângă a contestat amenda în instanță. Astfel, pe 27 septembrie 2023 a fost înregistrat dosarul al cărui obiect este „anulare proces verbal de contravenţie”, la Judecătoria Sectorului 1 București, conform datelor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată.

ADVERTISEMENT

Flagas SRL figurează ca petent, adică reclamant, în timp ce Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Ilfov este intimat. Instanța nu a stabilit, deocamdată, primul termen din acest dosar. Agenția Națională pentru Protecția Mediului este organismul care emite autorizații de mediu pentru stațiile GPL.

Stația GPL de la Crevedia nu avea autorizație de mediu și nici de incendiu

După explozii s-a dezvăluit că fosta stație GPL de la Crevedia nu mai avea autorizație de mediu de aproape trei ani, figurând în acte cu un rezervor de 5.000 litri și pompă. Stația nu ar mai fi trebuit să funcționeze din 14 octombrie 2020, când reprezentanții Flagas au notificat Agenția de Mediu Dâmbovița că și-a încetat activitatea la punctul de lucru din Crevedia.

ADVERTISEMENT

Autorizația de mediu pe care a deținut-o Flagas SRL a fost emisă în vederea desfășurării activității „comerț cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule (statie SKID GPL)” și avea valabilitate în perioada 3 mai 2016 – 3 mai 2021. Conform autorizației, la punctul de lucru trebuia să existe doar un rezervor de depozitare GPL de 5.000 de litri și o pompă de distribuție GPL.

Cu toate acestea, la stația GPL din Crevedia se aflau mai multe autocisterne, iar explozia ar fi fost provocată în timpul schimbului de combustibil dintre acestea. Agenția de Mediu a comunicat că notificarea pentru încetarea activității la punctul de lucru de la Crevedia a fost înregistrată cu șapte luni înaintea expirării documentului, dată de la care nu a mai fost solicitată nicio viză anuală.

ADVERTISEMENT

O altă firmă a familiei Doldurea a fost amendată de ISU Olt

Tot din 2020, stația de lucru de la Crevedia nu mai avea nici autorizaţie de securitate la incendiu. Pe 30 iulie 2020, ISU Dâmbovița a amendat Flagas SRL cu 10.000 lei, după un control efectuat la fața locului. Pe 28 septembrie, ISU a efectuat un alt control, în urma căruia s-a descoperit că stația funcționează în continuare, astfel că firma a fost amendată cu 30.000 lei.

În 2017, o cisternă a Flagas SRL a fost la un pas să provoace o explozie devastatoare lângă un sat din județul Brăila, din cauza unor scurgeri de gaze, șoferul fiind amendat de ISU cu 5.000 lei. FANATIK a dezvăluit în exclusivitate că o altă firmă de GPL a familiei Doldurea, administrată de Cristian, fratele lui Ionuț Doldurea, a fost amendată recent de ISU Olt, în urma unor neregului descoperite la punctul de lucru din Caracal.

Flagas SRL este cea mai importantă din portofoliul familei Doldurea. În 2022, firma a înregistrat cel mai mare profit net de la înființarea din 1997, de 32.782.166 lei, în condițiile unei cifre de afaceri record de 595.907.886 lei. La finalul anului trecut, datoriile Flagas SRL erau, conform datelor de la Ministerul de Finanțe, de 73.928.971 lei.

ADVERTISEMENT