Sport

Compania acuzată că a fabricat suplimentul contaminat, mesaj pentru Simona Halep. Răspunsul din partea româncei. Update

Quantum Nutrition Inc, firma care produce suplimentul care ar fi dus la contaminarea Simonei Halep, a oferit un răspuns dur pentru româncă.
28.09.2023 | 13:55
Compania acuzata ca a fabricat suplimentul contaminat mesaj pentru Simona Halep Raspunsul din partea romancei Update
A trecut mai bine de un an de la ultimul meci jucat de Simona Halep, la US Open 2022. Sursă foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT
28-09-2023
11:03

Bogdan Stoica a venit cu răspunsul pentru firma care a livrat suplimentul contaminat

Firma Quantum Nutrition Inc este inițiatoarea colagenului Keto MCT Schinoussa, pe care Simona Halep l-a luat înainte de US Open și care a fost contaminat cu roxadustat. Bogdan Stoica, avocatul Simonei Halep, a dezvăluit într-o intervenție la tv că a dat în judecată firma respectivă, însă Konstantinos Koveos, unul dintre patronii companiei, au negat. 

„I-am dat în judecată. Înțeleg ce spune el, că poate nu au primit înștiințarea. I-am dat în judecată de acum o lună, dar procedurile legale durează pentru că nu există mediere sau ceva asemănător, noi nu avem ce înțelegere să facem cu ei.

Asta am descoperit noi în ceea ce luase Simona. Apoi am luat alte recipiente sigilate, comercializate tot de firma canadiană. Am găsit aceeași contaminare. De altfel, nu e vorba că noi susținem ceva, ci e clar: chiar tribunalul de la Londra, care a judecat cazul, a decis că a fost vorba de contaminare de la acest supliment.

Că tribunalul a spus că această contaminare nu explică totul, aici intrăm în altă discuție. Dar contaminarea în sine, din produsul canadian, nu mai e o ipoteză, a fost validată de tribunal”, a declarat Bogdan Stoica, potrivit gsp.ro.

Ulterior, Bogdan Stoica a venit cu replici dure pentru firma Quantum Nutrition Inc. „Nu au (n.r. alte fabrici) Produc în Canada, dar la fabricile altora. Da, sunt o firmă mică, nu știu cum să spun, probabil meteorică. 

Cum să știe ei asta (n.r. produsul era contaminat), dacă habar n-aveau de unde au luat ingredientele! Am descoperit noi că din China. John Koveos (n.r. alt proprietar al firmei) a fost audiat pe videoconferință. Și acolo a explicat ce știe. Știa foarte puține.

Ei nu doar că produc în alte fabrici, că ei nu au. Dar nici acele fabrici nu sunt cele care aduc ingredientele, ci un importator. Noi am făcut o trasabilitate. Și am descoperit că o parte a ingredientelor folosite la acest colagen au venit din China. 

Noi nu putem stabili aceste lucru. Contaminarea poate avea loc oriunde, și în procesul de fabricație. Însă pe baza unei analize de jurisprudență sportivă extinsă am văzut că multe cazuri de contaminare pe suplimente au ca origine China. În privința medicamentului Roxadustat, China e prima țară care l-a aprobat, care îl produce și îl utilizează masiv în tratamente, în special pentru problemele renale severe”, a mai spus Bogdan Stoica. 

Simona Halep este convinsă că problemele ei în cazul de dopaj pentru care a primit o suspendare de 4 ani sunt provocate de un supliment produs de Quantum Nutrition Inc. Keto MCT, pe care românca l-a achiziționat de la firma din Canada, ar fi fost contaminat cu Roxadustat, crede Halep.

Acționarul firmei Quantum Nutrition Inc, replică dură pentru Simona Halep: “Dacă ITIA a luat o decizie finală înseamnă că aia e decizia finală”

Simona Halep a început să ia acel supliment chiar înainte de US Open, la recomandarea făcută de Candice Gohier, fizioterapeuta alături de care lucra de când începuse colaborarea cu Patrick Mouratoglou.

ADVERTISEMENT

Quantum Nutrition Inc respinge varianta Simonei Halep, legată de contaminarea suplimentului achiziționat de firma canadiană. Și în acest sens se folosește de concluzia ITIA, care a apreciat în dosarul de 126 de pagini că nu se poate vorbi de o contaminare accidentală, dată fiind cantitatea mare de Roxadustat găsită în corpul Simonei.

“Ați văzut dosarul de la tribunal. Ați văzut acolo că nu sunt alte lucruri privind compania noastră. Orice altceva în afară de ceea ce este în dosar sunt păreri. Dacă ITIA a luat o decizie finală înseamnă că aia e decizia finală.

ADVERTISEMENT

Kostantinos Koveos, Quantum Nutrition Inc: “Nu există dubii. Ajungem să punem la îndoială credibilitatea ITIA”

Nu există dubii! Dacă ne-am apuca să contestăm deciziile ITIA vă puteți imagina ce s-ar întâmpla cu toate celelalte cazuri de dopaj din istorie?! Ar exploda toate. Practic, ajungem să punem la îndoială credibilitatea ITIA.

Dacă fiecare s-ar testa în propriul laborator privat ajungi să obții rezultatul pe care ți-l dorești, nu?!”, a explicat Konstantinos Koveos, unul dintre acționarii Quantum Nutrition Inc, pentru Gsp.

ADVERTISEMENT

De asemenea, acționarul celor de la Quantum Nutrition Inc a negat informația făcută de unul dintre avocații Simonei Halep, care spunea că românca a dat în judecată firma care a produs suplimentul contaminat.

Quantum Nutrition îl contrazice pe avocatul Simonei Halep, care anunța un proces cu firma canadiană pentru despăgubiri: “Este fals!”

“Am dat în judecată compania canadiană cu mai bine de o lună și jumătate în urmă. Procesul nu poate să fie decât unul de despăgubire, el nu va avea decât o influență civilă, nu poate să aibă niciun fel de influență în dosarul sportiv”, spunea Bogdan Stoica, unul dintre avocații Simonei Halep, pentru Euronews România, pe 18 septembrie.

ADVERTISEMENT

“Este fals (n.r. că au fost acţionaţi în justiţie). Nu putem să vorbim foarte multe despre caz, dar suntem în legătură cu avocații noștri. Inclusiv în dimineața asta am discutat. Nu înțeleg de unde vin lucrurile astea”, a mai spus Kostas Koveos pentru Gsp.

ADVERTISEMENT