News

Firma ce deține stația GPL din București la care au intervenit pompierii a fost amendată acum doi ani. Ce a descoperit Poliția

Firma prin care își derulează activitatea stația GPL din Sectorul 3 a fost amendată de Poliția din orașul Bragadiru în toamna lui 2021.
05.09.2023 | 09:33
Firma ce detine statia GPL din Bucuresti la care au intervenit pompierii a fost amendata acum doi ani Ce a descoperit Politia
La stația GPL din sectorul 3 au fost scurgeri de gaze. Colaj: FANATIK. Sursa foto: Facebook ISU, google.maps
ADVERTISEMENT

Pompierii au intervenit sâmbătă seară cu perdea de apă asupra unei butelii de GPL de la o stație aflată pe strada Energeticienilor, din sectorul 3 al Capitalei. Cetățenii au sunat la 112 după ce au reclamat faptul că în zonă este un miros puternic de gaz. Autoritățile au încercuit zona pe o rază de 100 metri, iar aproape 50 de persoane au fost evacuate.

Firma de GPL a fost amendată de Poliție cu 10.000 lei

Stația GPL se află în imediata vecinătate a unui bloc de locuințe. În primă instanță, au intervenit cinci autospeciale, la fața locului rămânând două dintre ele,  pentru supravegherea și tranzvazarea gazului, după cum a anunțat ISU. Această stație fusese închisă de ISCIR în urmă cu trei zile, pentru că nu a respectat planul inițial. Stația GPL este partener Rompetrol, iar firma prin care aceasta își desfășoară activitatea se numește Florian Top Comercial SRL.

ADVERTISEMENT

Această societate comercială deține mai multe stații GPL în București și județul Ilfov, iar în noiembrie 2021 a fost amendată de Poliția Orașului Bragadiru pentru că stația GPL din localitate nu deținea un document extrem de important, analiza de risc la securitate fizică. Florian Top Comercial SRL a contestat în instanță amenda, dosarul fiind înregistrat la Judecătoria Cornetu pe 14 ianuarie 2022, conform datelor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată.

Firma care administrează stațiile GPL a fost amendată cu 10.000 lei, dar a cerut ca aceasta să fie înlocuită cu un avertisment. „În motivarea plângerii contravenționale la data de 30.12.2021 i-a fost comunicat prin afișare procesul-verbal contestat prin care a fost sancționată cu suma de 10.000 lei, deoarece nu are actualizată analiza de risc la securitatea fizică, aceasta fiind întocmită în anul 2014.”, se menționează în dosar.

ADVERTISEMENT

Firma a susținut în instanță că această faptă nu există, deoarece punctul de lucru are analiza de risc la securitatea fizică actualizată în anul 2021, însă exemplarul nu se afla la obiectivul respectiv, ci la sediul social al societății. „Sancţiunea contravenţională a fost aplicată în limitele prevăzute de actul normativ sancționator şi este proporţională  cu gradul de pericol social al faptei, iar petenta nu a administrat nicio probă concretă de natură să contrazică constatările agentului ce a  întocmit procesul verbal.”, se mai arată în dosar.

Instanța a considerat că pericolul social al faptei este scăzut

Florian Top Comercial SRL a adus în instanță o analiză de risc la securitate fizică, dar aceasta era realizată pentru o stație GPL din Sectorul 5, nu pentru stația din Bragadiru. „Totodată, instanța reține că așa cum reiese din Raportul de evaluare și tratare a riscului la securitatea fizică, acesta a fost întocmit de evaluator de risc securitate fizică pentru punctul de lucru al petentei situat în București, sector 5, șos. Alexandriei nr. 23, iar nu pentru punctul de lucru al petentei situat în orașul Bragadiru, motiv pentru care instanța reține că argumentele petentei sunt neîntemeiate sub acest aspect.”, au subliniat judecătorii.

ADVERTISEMENT

Din coroborarea procesul-verbal contestat, a raportului agentului constatator, a rezultat că, la data de 10 noiembrie 2021,  Florian Top Comercial SRL nu avea actualizată analiza de risc la securitatea fizică pentru punctul de lucru situat în orașul Bragadiru. Cu toate acestea, Judecătoria Cornetu a dat câștig de cauză firmei de GPL.

Argumentul a fost acela că gradul de pericol social al faptei este unul scăzut, astfel că a înlocuit amenda de 10.000 lei cu avertismentul. „Ținînd de natura contravenţiei săvârşite şi faţă de gradul de pericol social al faptei, instanţa constată că se impune înlocuirea amenzii aplicate cu avertismentul. Instanţa va avea în vedere și circumstanțele petentei care, așa cum rezultă din actele dosarului aceasta nu a mai săvârșit alte contravenții, dar și faptul că aceasta avea întocmită analiza de risc la securitatea fizică, însă nu a actualizat-o. Astfel, instanţa apreciază că fapta are o gravitate redusă şi se impune înlocuirea sancţiunii aplicate cu sancţiunea avertismentului”, se mai notează în dosarul consultat de FANATIK.

ADVERTISEMENT

Poliția Bragadiru a făcut apel

Pe 24 februarie 2023, Judecătoria Cornetu a dat câștig de cauză Florian Top Comercial SRL. Poliția Orașului Bragadiru a formulat apel, iar dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Ilfov pe 12 mai 2023. Deși au trecut aproape patru luni de atunci, instanța nu a stabilit, încă, primul termen al dosarului al cărui obiect este “anulare proces verbal de contravenție”.

Analiza de risc reprezintă procesul prin care se identifică elementele ce pot genera incidente de securitate. De asemenea, se evaluează atât probabilitatea de producere a acestora cât și consecințele evenimentelor. În baza acestor informații se determină nivelul de risc și se stabilesc măsurile necesare limitării ori chiar eliminării acestor riscuri. Analiza de risc la securitatea fizică este un document obligatoriu pentru toate societățile comerciale, care dețin bunuri sau valori cu orice titlu și sunt obligate să asigure protecția acestora.

Amenda pentru neefectuarea la termen a analizei de risc la securitate fizică este cuprinsă între 5.000 lei și 10.000 lei. Amenda poate fi repetitivă, până la efectuarea propriu-zisă a analizei de risc. Polițiștii, jandarmii, precum și primarii sau împuterniciți ai acestora sunt cei care trebuie să verifice dacă firmele respectă sau nu legea privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor. Analiza de risc se revizuiește cel puțin o dată la trei ani.

ADVERTISEMENT