Una dintre condițiile obligatorii pentru a putea obține permisul de conducere este o stare de sănătate suficient de bună pentru a nu pune în pericol participanții la trafic.
Starea de sănătate este atestată prin intermediul fișei medicale auto, document obligatoriu la dosar atunci când vine vorba despre obținerea permisului auto, dar și în momentul în care este necesară reînnoirea acestuia.
Trebuie să reamintim că anumite afecțiuni sunt incompatibile cu deținerea unui permis de conducere, deoarece pot influența capacitatea de concentrare sau de reacție în diferite situații întâlnite în trafic.
Nu pot deține un permis auto persoanele care au problemele grave de vedere sau de auz pentru că reprezintă un pericol atât pentru ei înșiși, cât și pentru ceilalți participanți la trafic.
Pentru a obține fișa medicală auto este necesară prezentarea la orice unitate medicală autorizată de Direcția de Sănătate Publică pentru a elibera un astfel de document.
Înainte de a ajunge să solicităm fișa medicală auto avem nevoie de o adeverință din partea medicului de familie, care să precizeze: prezența sau absența bolilor cronice, precum și prezența sau absența bolilor neuropsihice.
Celelalte documente necesare sunt cartea de identitate, fișa de școlarizare pentru cei care vor să urmeze școala de șoferi, scrisoare medicală de la medicul diabetolog (în cazul pacienților cu diabet tip I). De asemenea, cei care poartă ochelari pentru corectarea vederii sunt obligați să se prezinte cu ei la consultație.
În vederea completării fișei medicale pentru obținerea sau reînnoirea permisului auto sunt necesare consultații la șase specialități: medicină internă, ORL, oftalmologie, ortopedie – traumatologie, neurologie și psihiatrie.
Medicii specialiști vor declara persoana consultată aptă sau inaptă de a deține un permis de conducere, din punct de vedere medical. Fișa medicală auto este valabilă un an de zile de la momentul în care a fost eliberată de unitatea medicală competentă.