Life

Florile pe care să nu le plantezi niciodată lângă legume. Sunt superbe, dar ajung să îți distrugă recolta

Florile care sunt adevărați ”dușmani” pentru legume. Dacă vrei să ai o recoltă bogată, atunci trebuie să le eviți cu orice preț.
27.02.2024 | 18:22
Florile pe care sa nu le plantezi niciodata langa legume Sunt superbe dar ajung sa iti distruga recolta
Florile care nu se plantează niciodată alături de legume. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Primăvara își va intra cât de curând în drepturi. Acesta este sezonul în care gospodarii își pun la punct grădinile și pregătesc totul pentru recolta de toamna. Pentru a nu avea parte de surprize neplăcute, este esențial să se cunoască faptul că anumite flori nu trebuie să stea niciodată lângă legume.

Ce legume nu ar trebui să plantezi niciodată alături de legume

Primăvara este sezonul preferat al grădinarilor și nu numai. Aceasta este perioada în care începe plantarea anumitor legume, dar și sădirea florilor. Grădinarii cu experiență știu foarte bine faptul că nu toate florile și legumele rezonează între ele.

ADVERTISEMENT

Sunt anumite flori care, în ciuda frumuseții lor, pot deveni adevărați ”dușmani” pentru legume. Odată plantate în apropierea legumelor, aceste riscă să afecteze întreaga recoltă. Tocmai de aceea, se recomandă respectarea anumitor pași.

În primul rând, este esențial ca florile și legumele să fie plantate separat. În cazul în care nu există suficient spațiu pentru a le delimita, se pot mixa. Însă, trebuie ținut cont de faptul că unele flori sunt dăunătoare pentru legume.

ADVERTISEMENT

Unele dintre cele mai nocive plante pentru legume sunt trandafirii. Aceste flori fură privirile tuturor datorită frumuseții și coloritul deosebit, dar sunt dăunătoare pentru legume. Trandafirii pot îngreuna ritmul de creștere al legumelor, iar în unele cazuri, îl pot chiar stopa.

Ce flori trebuie să eviți dacă vrei să ai o recoltă bogată

La fel de toxici pentru legume sunt și crinii. Specialiștii recomandă ca aceste flori să nu se planteze niciodată alături de legume. Din cauza faptului că secretă o anumită substanță toxică, crinii sunt dușmanii legumelor.

ADVERTISEMENT

Substanța secretată de crini se numește acid juglonic. Odată ajunsă în apropierea culturilor de legume, aceasta le poate distruge complet. Cele mai predispuse la efectele toxice ale acidului juglonic sunt roșiile și cartofii.

Dacă vreți ca recolta să fie una bogată, atunci trebuie să va asigurați că nu plantați aproape de legume iasomia. Aceasta plantă este recunoscută pentru faptul că atrage păduchi. Dacă păduchii ajung pe suprafața unde sunt cultivate legumele, recolta este deja compromisă.

ADVERTISEMENT

Tot de pe lista florilor care atrag dăunători mai face parte și coșărelul cu flori. De obicei, acesta atrage un anumit soi de viermi care poate ataca rădăcinile legumelor.

Poate una dintre cele mai surprinzătoare flori care nu trebuie să stea lângă legume este chiar floarea soarelui. Explicația este foarte simplă și are legătură cu înălțimea ei. Din cauza sa, razele soarelui pătrund mult mai greu la legumele din jurul ei.

Deși poate părea ciudat, la fel de periculoase pentru culturile de legume sunt și florile de primăvară. Se recomandă ca lalelele, ghioceii sau zambilele să nu fie niciodată plantate alături de legume. Aceste plante secretă o substanță toxică care rămâne mult timp în sol.

ADVERTISEMENT
Tags: