News

Florin Cîţu a anunțat lansarea programului IMM Invest. Statul garantează creditele acordate întreprinzătorilor

17.04.2020 | 10:15
Florin Citu a anuntat lansarea programului IMM Invest Statul garanteaza creditele acordate intreprinzatorilor
Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu/ Foto: Inquam Photos - Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a făcut noi declaraţii, vineri, în contextul crizei coronavirusului. Acesta a anunțat lansarea programului IMM Invest România, cel care va permite IMM-urilor afectate semnificativ de criză să îşi asigure lichidităţile pentru derularea activităţii curente sau pentru investiţii, prin accesarea unor finanţări garantate.

“Ora 10.00: Declarații de presă susținute de ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu. Declarațiile vor fi transmise live pe pagina de Facebook și pe canalul de YouTube ale Guvernului, precum și prin sistemul unic de distribuție al Administrației Prezidențiale”, se arată într-un anunț de presă al Guvernului.

ADVERTISEMENT

Declarații de presă susținute de ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu

Posted by Fanatik News on Thursday, April 16, 2020

Programul IMM Invest începe de vineri în România

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a anunţat lansarea de către Guvern a programului IMM Invest. Este cel mai important mijloc de susţinere a IMM-urilor din România din ultimii 30 de ani. La program sunt așteptate să aplice circa 40.000 de IMM-uri.

Potențialii beneficiari ai IMM Invest își vor putea asigura lichiditățile pentru derularea activității curente sau pentru investiții, prin accesarea de finanțări garantate.

ADVERTISEMENT

Garanțiile cu care statul va suporta dobânzile bancare și comisioanele la creditele garantate nu vor depăși un plafon de 800.000 de euro pentru o singură firmă beneficiară.

”De astăzi începem în etapa a doua de repornire a economiei. Se adresează tuturor companiilor din România. Câteva elemente despre program. Programul anti-criză începe de vineri, la ora 10.00.

ADVERTISEMENT

Plafonul de garantare este de 15 miliarde de lei. Avem un potențial de multiplicare de minim 75 de miliarde în economie. Vor fi susținute minim 600 de mii de locuri de muncă.

Nu există comisioane. Sunt susținute de Guvernul României. Este cel mai important program din ultimii 30 de ani de zile. Suma de până acum era de maxim 200 de mii de euro. Comisia Europeană permite să acordăm 800 de mii de euro pentru fiecare companie.”, a spus Florin Cîțu.

ADVERTISEMENT

Intervenția ministrului de Finanțe vine la două zile după ce acesta a prezentat rectificarea bugetară, care se bazează pe o contracție a economiei românești cu 1,9% și un deficit de 6,7% din PIB.

”Nu există un termen limită. Vom merge cu acest program pe tot parcursul anului. Nu doar pe perioada stării de urgență. Dacă va fi nevoie, vom suplimenta acest plafon în funcție de cum vedem evoluția.

15 miliarde sunt pentru început. Guvernul României a pus la dispoziție 3% din PIB pentru redeschiderea economiei. Sperăm să vedem rezultatele cât mai rapid.  În această rectificare bugetară nu s-a tăiat nicăieri. 

Rectificarea a suplimentat fondurile pentru Ministerul. Transporturilor și la Ministerul Educației. De astăzi, Guvernul intră în faza a doua de repornire a economiei.” , a adăugat ministrul Finanțelor.

ADVERTISEMENT