News

Florin Cîțu a făcut anunțul așteptat de toți românii: „Oamenii au 45 de zile la dispoziție pentru a-și amâna ratele”

06.04.2020 | 21:16
Florin Citu a facut anuntul asteptat de toti romanii Oamenii au 45 de zile la dispozitie pentru asi amana ratele
Florin Cîțu lansează un nou atac dur la adresa PSD, înaintea moțiunii simple din Parlament. Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Florin Cîțu a făcut anunțul așteptat de mulți români. Normele de aplicare pentru OUG nr. 37/2020 care sta la baza amânării ratelor au fost publicate în Monitorul Oficial.

Ratele pot fi amânate timp de 45 de zile

Așadar, românii au 45 de zile la dispoziție să ia legătura cu banca pentru a încerca să-și amâne ratele. Desigur, de această „facilitate” vor beneficia doar cei care pot demonstra că au fost afectați de criză.

ADVERTISEMENT

Din punctul de vedere al Opoziției, legea nu ajută pe nimeni, însă timpul va dovedi cine are dreptate.

Înainte de a vorbi despre ce s-a aprobat azi, aș vrea să le aduc aminte românilor că tot azi a fost publicat în MO normele pentru aplicarea ordonanței care amână ratele 9 luni.

ADVERTISEMENT

45 de zile, românii pot să se adreseze băncilor și pentru 9 luni de zile să nu mai plătească ratele la bancă, în condițiile prezentate.

O altă facilitate, românii care-și plătesc restanțele pot să beneficieze, acest lucru nu trebuie uitat. Sunt români care au fost afectați direct sau indirect de criza de sănătate. Poate unul dintre soți e afectat, aceștia beneficiază de amânarea ratei. Începând de astăzi pot să solicite amânarea ratelor.

ADVERTISEMENT

Referitor la finanțarea IMM-urilor, ordonanța a fost aprobată. Astăzi au fost aprobate normele metodologice de aplicare. Intrăm în linie dreaptă. Pentru capital de lucru se poate ajunge acum la 5 milioane de lei, e garantat 90%, pentru investiții 10 milioane de lei, pot să opteze companiile pentru ambele.

Dobânzile subenvționate 100% de statul român, cerem sistemului financiar-bancar să răspundă cu celeritate. Știm că asta înseamnă eforturi și costuri pentru sistemul financiar bancar, dar e momentul să fim solidari, să suportăm costul acestei situații împreună.

ADVERTISEMENT

Am prezentat prima rectificare bugetară pentru acest an. Majoritatea fondurilor se vor duce spre Ministerul Muncii și al Sănătății. Vom suplimenta bugetul pentru plata concediilor medicale cu cel puțin 1 miliard de lei. Alte cheltuieli anunțate, am suplimentat cu 7 miliarde de lei ca să ne asigurăm că oamenii primesc banii la timp.

Efortul bugetar este unul foarte mare în acest moment, avem o creștere a cheltuielilor, dar și o scădere a veniturilor. Foarte multe companii au fost închise, deficitul crește semnificativ pentru anul 2020. Asta înseamnă o finanțare mult mai complicată pentru această perioadă.

Vrem să ne asigurăm că primesc oamenii la timp salarii, pensii, ajutor de șomaj. Ne uităm la o reevaluare a cheltuielilor bugetare. La venituri am mai spus, companiile care pot să plătească la buget venituri, contribuții, ar trebui să o facă. Vom transmite înapoi în economie acești bani foarte rapid.

În aprilie vom face returnarea TVA cu un control ulterior, dacă nu facem acest efort, e important să menținem activitatea companiilor, dar și acest flux. Înseamnă cost de finanțare mai mic”, a explicat Florin Cîțu.

Pro România și PSD au propus o altă lege, prin care oamenii și-ar putea amâna ratele fără să se justifice în fața băncilor. Momentan, proiectul a fost contestat la CCR de către PNL.

ADVERTISEMENT