News

Florin Cîțu, anunț important înainte de rectificarea bugetară. Care e ținta de deficit și ce se întâmplă cu alocările pentru ministere

Florin Cîțu vine cu precizări înainte de rectificarea bugetară. Premierul anunță care e ținta de deficit și ce se întâmplă cu alocările cerute de ministere.
02.08.2021 | 14:04
Florin Cîțu, anunț important înainte de rectificarea bugetară. Care e ținta de deficit și ce se întâmplă cu alocările pentru ministere
Florin Cîțu, anunț important înainte de rectificarea bugetară. Care e ținta de deficit și ce se întâmplă cu alocările pentru ministere. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Într-un mesaj postat luni pe pagina sa de Facebook, Florin Cîțu anunță că la rectificarea bugetară nu vor fi alocate sume în plus față de începutul anului, însă este posibil ca unele ministere să primească bani.

Șeful Guvernului evidențiază faptul că toate alocările se vor realiza în limita deficitului asumat de 7,16%. Săptămâna trecută, Florin Cîțu spunea că ministerele au cerut în total 38 de miliarde de lei, adică 4% din PIB.

ADVERTISEMENT

Florin Cîțu, înainte de rectificare: ”Nu există elemente care să ducă la creșterea deficitului bugetar”. Ce se întâmplă cu alocările unor ministere

Prima rectificare bugetară din 2021 este programată a avea loc în perioada 16 – 20 august. Cu mai mult de două săptămâni până la acest proces, premierul Cîțu a anunțat că la rectificarea bugetară va fi păstrată ținta de deficit bugetar de 7.16% din PIB asumată în legea bugetului.

De asemenea, șeful Executivului a precizat că nu există elemente care să ducă la creșterea deficitului bugetar peste ținta asumată în Legea bugetului de stat pe 2021. Acesta a adăugat că unele ministere vor beneficia de alocări suplimentare.

ADVERTISEMENT

Florin Cîțu a făcut referite la câteva dintre realizările și concluziile din execuția bugetară pe al doilea trimestru al anului, în contextul anunțatei rectificări, subliniind că nu se așteaptă la creșterea deficitului bugetar.

”Despre rectificare. Rectificarea bugetară are la bază execuția bugetară. În funcție de execuția bugetară, vedem dacă este nevoie să modificăm ceva la alocarea resurelor în buget, pentru A MENȚINE deficitul bugetar la ȚINTA de 7.16%. Acesta este singurul rol al rectificării bugetare”, a scrie premierul, luni, pe contul personal de Facebook.

În urmă cu o săptămână, premierul precizase că în această perioadă analizează modul în care fiecare minister a cheltuit banii solicitați, în perspectiva elaborării primei rectificări bugetare din acest an.

ADVERTISEMENT

”Este foarte clar că nu există elemente care să ducă la creșterea deficitului bugetar, iar resursele alocate în buget, la începutul anului, sunt suficiente, având în vedere ritmul cheltuielilor lunare din prima jumătate a anului.

Bineînțeles, există și elemente noi pe care trebuie să le luam în calcul la această rectificare. Asa că bugetele unor ministere vor beneficia de resurse suplimentare, dar în limita deficitului bugetar asumat, de 7.16% (sau mai mic)”, a mai scris Florin Cîțu.

Florin Cîțu a prezentat concluziile apărute în Raportul privind execuția bugetară pe al doilea trimestru al anului 2021

În postarea din mediul online, Florin Cîțu a menționat câteva dintre concluziile apărute în Raportul privind execuția bugetară pe al doilea trimestru al anului 2021:

ADVERTISEMENT

”Cheltuielile bugetare efectuate în trimestrul al II-lea al anului 2021 s-au situat sub nivelul programat în cazul majorității titlurilor de cheltuieli și în special în cazul cheltuielilor de capital și a celor cu proiectele finanțate din fonduri externe nerambursabile”;

Este necesar ca în perioada imediat următoare să se intensifice eforturile de implementare a proiectelor de investiții finanțate atât din resurse bugetare interne cât și din fonduri externe nerambursabile astfel încât să se recupereze din decalajul, față de cheltuielile programate a se efectua, înregistrat în primele două trimestre ale anului 2021. De asemenea, în acest context, și sumele atrase din fonduri externe nerambursabile ar urma în perioada următoare să recupereze din decalajul înregistrat în perioada analizată”;

De asemenea, se impune ca la nivelul ordonatorilor principali de credite, să fie luate măsuri pentru creșterea gradului de absorbție a fondurilor externe nerambursabile, precum și pentru creșterea rigurozității în programarea trimestrială a cheltuielilor publice”.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 849. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri