News

Florin Cîţu, despre a treia doză de vaccin anti-coronavirus: „Din 28 septembrie este disponibilă pentru toată lumea”

Șeful Executivului a explicat că doza a treia de vaccin este disponibilă pentru toate persoanele care s-au imunizat până acum, din 28 septembrie. Există și o condiție
22.09.2021 | 15:33
Florin Citu despre a treia doza de vaccin anticoronavirus Din 28 septembrie este disponibila pentru toata lumea
ADVERTISEMENT

Florin Cîțu a anunțat că se începe administrarea celei de a treia doze de vaccin anti-Covid-19, din data de 28 septembrie.

Premierul a precizat că toți oamenii care s-au vaccinat până acum vor putea opta pentru administrarea dozei booster. Condiția este să aibă șase luni de la doza de rapel.

ADVERTISEMENT

Florin Cîţu, despre a treia doză de vaccin anti-coronavirus: „Din 28 septembrie este disponibilă pentru toată lumea”

 

Decizia a fost luată miercuri, 22 septembrie, într-o ședință comună a reprezentanților Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), ai Ministerului Sănătății (MS), Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) și ai Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR).

S-a „luat decizia ca, începând din data de 28 septembrie, pentru toate persoanele care au mai mult de șase luni de la administrarea dozei a doua, cu oricare dintre vaccinurile Pfizer, Moderna sau AstraZeneca, să înceapă doza a treia. Doza de rapel se va numai cu vaccinurile pe bază de ARNm, indiferent de schema inițială,” a anunțat premierul.

ADVERTISEMENT

Ulterior, Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 a transmis, printr-un comunicat, informațiile anunțate de premier.

„Având în vedere evoluția epidemiologică severă din România și necesitatea asigurării protecției maximale a cetățenilor împotriva maladiei COVID-19, membrii CNCAV au hotărât în unanimitate, pe baza datelor științifice disponibile, necesitatea administrării dozei de rapel, începând cu data de 28 septembrie, pentru toate persoanele care au mai mult de 6 luni de la administrarea dozei a doua, cu oricare dintre vaccinurile pe baza de ARN mesager,” a transmis instituția.

ADVERTISEMENT

Ce oameni ar trebui să se vaccineze cu a treia doză

Doza trei este recomandată următoarelor categorii de persoane:

  • cu risc mare de dezvoltare a unor forme severe – persoane vulnerabile:
  • cei peste 65 de ani, cu boli cronice (indiferent de vârstă), persoanele din centrele medico-sociale și alte categorii vulnerabile prevăzute în strategia națională de vaccinare;
  • persoanelor cu risc mare de expunere: personal medico-social și din învățământ.

„Aceste măsuri sunt deosebit de importante pentru menținerea bunei funcționări a sistemului de sănătate și a unităților de învățământ,” a subliniat CNCAV.

ADVERTISEMENT

Accesul la a treia doză este permis și altor categorii de persoane, toți cei care au cel puțin țase luni de la administrarea dozei doi de vaccin pot să opteze pentru aceasta, indiferent dacă au istoric de trecere prin boală.

Pentru inoculare, oamenii trebuie să se prezinte în centrele de vaccinare, nefiind nevoie de programare anterioară. Beneficiarii vor primi adeverință de vaccinare, unde se va specifica că a fost adminstrată și doza suplimentară.

ADVERTISEMENT