News

Florin Cîțu, dezamăgit de numărul medicilor care nu s-au vaccinat. Premierul vrea ca România să ajungă la 2.000 de paturi la ATI

Primul-ministru Florin Cîțu a afirmat că este dezamăgit că un număr mare de medici încă nu s-au vaccinat și a cerut cadrelor medicale să accepte detașările acolo unde este nevoie de personal suplimentar.
09.10.2021 | 16:15
Florin Citu dezamagit de numarul medicilor care nu sau vaccinat Premierul vrea ca Romania sa ajunga la 2000 de paturi la ATI
ADVERTISEMENT

Într-o videconferință cu prefecții, premierul Florin Cîțu a spus că este necesar ca România să ajungă la 2.000 de paturi în secțiile de terapie intensivă pentru  tratarea cazurilor severe de Covid-19.

Totodată, șeful Guvernului și-a exprimat nemulțumirea că mulți medici sunt în continunare nevaccinați dând de înțeles că ar trebui luate măsuri.

ADVERTISEMENT

La videoconferința premierului cu prefecții au participat și ministrul de Interne Lucian Bode, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență Raed Arafat, precum și reprezentanți ai direcțiilor de sănătate publică.

Cîțu personalului medical să nu se opună detașărilor

Sunt dezamăgit de faptul că în rândul medicilor există un procent atât de mare de persoane nevaccinate şi ar trebui să vedem ce facem cu aceasta. Este foarte important, pentru că de aici, puterea exemplului în această perioadă este foarte importantă”, a declarat Florin Cîţu, citat de News.ro.

ADVERTISEMENT

O altă problemă ridicată a fost cea a refuzului detașărilor de către membri ai personalului medical în localități în care sunt multe cazuri de infectare cu Covid-19, iar numărul cazurilor grave este mare.

Înţeleg că este un sacrificiu, dar nu o faceţi nici pentru mine, nici pentru domnul ministru Cseke, nici pentru domnul Arafat. Asta este situaţia în acest moment şi avem nevoie de toată lumea să se mobilizeze. Trecem printr-o situaţie dificilă şi este clar că trebuie să înţelegem cu toţii acest moment şi toţi trebuie să facem un sacrificiu. Vă înţeleg şi apreciem toate eforturile pe care le faceţi în această perioadă”, a spus premierul interimar Florin Cîţu.

ADVERTISEMENT

Acesta a spus că România trebuie să ajungă la un număr de 2.000 de paturi la ATI pentru tratarea bolnavilor de coronavirus.

Vreau să vă asigur că orice resurse aveţi nevoie în această perioadă, cereţi, doar spuneţi ce este nevoie! Ne vom mobiliza şi vom căuta să putem să facem faţă tuturor acestor probleme, dar trebuie să ne spuneţi exact ce aveţi nevoie” a mai spus Cîțu.

ADVERTISEMENT

Mai puțin de 1.600 de paturi la ATI

Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, sâmbătă, la nivel national, nu mai erau libere paturi ATI pentru pacienţii bolnavi de COVID-19.

1.593 paturi ATI sunt ocupate la nivelul întregii țări. La nivel national cât și la nivelul Municipiul București nu mai sunt libere paturi ATI pentru pacienții bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiții medicale care sunt și confirmate cu SARS-COV-2.

Se lucrează în continuare pentru operaționalizarea și asigurarea personalului medical necesar pentru alte paturi ATI care vor fi disponibile în zilele următoare.

Menționăm faptul că în procesul de operaționalizare a unor noi paturi ATI se pune accent pe cele destinate persoanelor care prezintă anumite condiții medicale și care sunt și confirmate cu SARS-COV-2 pentru că în aceste cazuri respectivii pacienți prezintă afecțiuni grave ce pot constitui comorbidități și sunt expuși unui risc mult mai mare”, a precizat GCS.

ADVERTISEMENT