News

Florin Cîțu, după ce Guvernul Cioloș a fost respins: “Începem discuţiile cu toate partidele parlamentare, cu excepţia AUR”

Florin Cîțu a reacționat pe contul personal de facebook după ce Guvernul Cioloș nu a întrunit, miercuri, în plenul reunit, numărul de voturi necesare pentru a fi învestit.
20.10.2021 | 13:23
Florin Citu dupa ce Guvernul Ciolos a fost respins Incepem discutiile cu toate partidele parlamentare cu exceptia AUR
ADVERTISEMENT

Florin Cîțu a spus că urmează ca PNL, al cărui lider este, să poarte discuții cu toate formațiunile politice parlamentare, cu excepția AUR, pentru a crea o majoritate în ideea formării unui nou Executiv.

Florin Cîțu a ținut și să ironizeze, de asemenea, faptul că Guvernul Cioloș nu avut parte de o majoritate de voturi, pentru a fi învestit.

ADVERTISEMENT

Florin Cîțu: ”Soluția este un nou guvern format în jurul Partidului Național Liberal”

Totodată, liderul PNL crede că România are nevoie urgentă de un guvern, iar soluția ar fi unul format în jurul formațiunii sale politice.

”Votul de azi al Parlamentului a arătat că majoritatea parlamentară care a demis un guvern n-a reușit să și construiască unul. Majoritatea din 5 octombrie a avut ocazia să demonstreze că are o soluție pentru țară, dar ea a demonstrat că n-are niciuna.

ADVERTISEMENT

Țara se află într-o situație pandemică foarte grea, cu un număr record de noi infectări și de decese. O astfel de situație reclamă responsabilitate și compromisuri pentru rezolvarea crizei politice.
România are nevoie urgentă de un guvern cu puteri depline, iar soluția este un nou guvern format în jurul Partidului Național Liberal. Asigurăm deja guvernarea interimară a țării, împreună cu partenerii de la UDMR, iar trecerea spre un guvern cu puteri depline, având în continuare PNL ca forță principală, se poate face foarte rapid și fără nicio perioadă de adaptare.

PNL își asumă deschiderea discuțiilor cu forțele politice parlamentare, cu excepția AUR, în vederea creării rapide a unei majorități și a unui guvern. Vom acționa cu maturitate și cu responsabilitate, fără vanități și fără orgolii, ținând cont de configurația politică a Parlamentului și căutând în mod insistent soluția care să scoată România din criză”, a scris pe facebook Florin Cîțu.

ADVERTISEMENT

Reacția lui Dacian Cioloș după ce nu a reușit să ajungă la guvernare

Dacian Cioloș arată cu degetul către cei care nu au votat pentru învestirea Executivului său cum că au refuzat să găsească o soluție pentru ieșirea din criza guvernamentală.

”Am fost azi în Parlament cu o propunere de soluție la situația de criză. Am discutat despre soluții, dar practic parlamentarii au respins singură soluție pe care au avut-o pe masă. Exact cei care ne acuzau că blocăm găsirea unei soluții au prelungit situația de criză. Nu au făcut nicio propunere alternativă, dar azi au vorbit din nou despre lipsa de soluții.

ADVERTISEMENT

USR și-a făcut datoria, rămânem în continuare cu această responsabilitate asumată de a contribui la găsirea uni soluții, dar și celelalte forțe trebuie să își asume responsabilitatea pentru că au stat pe margine și caută variante ca să aranjeze problemele interne din partid.

Din acest moment mingea se întoarce în terenul domnului președinte, vom vedea care sunt propunerile lui. Nu comentăm speculații despre ce ar putea face un partid sau altul. Acum o săptămână, m-am întâlnit cu conducerea PNL, cu Florin Cîțu, nu am văzut de atunci alternative. Când le vom vedea, le vom discuta. USR e pragmatic, propune soluții, dar pe masă, nu povești. Președintele Klaus Iohannis trebuie să facă propunere de premier”, a declarat Dacian Cioloș.

Guvernul Cioloș avea nevoie de 234 voturi în total pentru a ajunge la putere. Dar, nu a obținut decât 88 de voturi ”pentru”. Restul, au fost 184 de voturi ”contra” și zero abțineri.

Așadar, formațiunile politice trebuie să găsească noi nume cu care să meargă la președintele Klaus Iohannis și să le propună pentru funcția de premier. Ulterior, președintele va face o nouă nominalizare. Sunt speculații potrivit cărora Florin Cîțu (în prezent premier interimar) ar fi viitorul nume desemnat de către șeful statului la Palatul Victoria.

ADVERTISEMENT