News

Florin Cîțu nu mai e sigur că se măresc pensiile: „Nu e o decizie luată, va trebui să o ia Guvernul”

26.04.2020 | 23:11
Florin Citu nu mai e sigur ca se maresc pensiile Nu e o decizie luata va trebui sa o ia Guvernul
ADVERTISEMENT

Florin Cîțu a lăsat deocamdată în aer, subiectul măririi pensiilor cu 40%, așa cum promisese în trecut. Ministrul Finanțelor susține că această măsură va trebui decisă de către Guvernul Orban în toamnă, nu doar de ministerul pe care-l conduce, cel al finanțelor.

Florin Cîțu, despre mărirea pensiilor

Ministrul nu mai pare atât de sigur că pensiile vor fi majorate cu 40%, dată fiind situația critică din mediul economic la nivel mondial, implicit în România.

ADVERTISEMENT

„Eu am alocat resursele când am construit bugetul. Nu e o decizie luată. Mergem înainte. Deficitul bugetar s-a dublat, presiunea de pe pieţele financiare există. Este o decizie politică pe care trebuie să o ia Guvernul. Nu va exista nicio problemă cu banii pentru pensii, salarii, şomaj tehnic. Vom plăti la timp tot ce e de plătit”, a declarat Cîțu la Digi 24.

Referitor la tăierea salariilor demnitarilor, lucru care nu s-a mai întâmplat, ministrul de finanțe a comentat scandalul momentului.

ADVERTISEMENT

„Toţi senatorii PNL au donat o sumă de 20 la sută din salariu. O parte dintre angajaţi nu au mai primit o parte din sporuri, deci am făcut economii. În acelaşi timp, informatizarea aparatului public e o reformă care va avea implicaţii pe termen lung. Va restructura total administraţia publică.

Cu şomajul tehnic, s-ar fi făcut o economie de 200 de milioane de lei. Nu se putea lua o măsură unitară, ci doar pentru câteva ministere”, a completat Cîțu.

ADVERTISEMENT

PNL, în cădere liberă

PNL este în cădere liberă în sondaje, după două luni de guvernare pe timp de criză. Guvernul Orban a reușit să enerveze multe categorii sociale, astfel că premierul a dat înapoi, în mod populist, de la tăierea salariilor bugetarilor sau de la tăierea salariilor demnitarilor.

În interiorul PNL s-au iscat mai multe certuri pe acest subiect, ministrul Violeta Alexandru fiind susținătorul tăierilor, pentru conceptul solidarității sociale , însă Florin Cîțu s-a opus vehement măsurilor de austeritate, cu toate că bugetul va fi serios afectat în următoarele luni.

ADVERTISEMENT