News

Florin Cîțu vine cu noi precizări despre creșterea pensiilor. Anunțul de mare interes pentru pensionari

05.05.2020 | 15:31
Florin Citu vine cu noi precizari despre cresterea pensiilor Anuntul de mare interes pentru pensionari
ADVERTISEMENT

Florin Cîțu a venit, marți, cu noi precizări despre creșterea pensiilor și a anunțat că Ministerul Finanțelor va prezenta Executivului mai multe scenarii legate de mărirea punctului de pensie cu 40% din toamnă.

Mai multe scenarii despre creșterea pensiilor

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat, marți, că ministerul său va propune Guvernului mai multe variante legate de creșterea pensiilor cu 40% din toamnă, iar decizia va fi una politică, potrivit Cotidianul.

ADVERTISEMENT

Creșterea pensiilor este un subiect tot mai discutat în această perioadă, analiștii financiari atrăgând atenția că o majorare a punctului de pensie din toamnă, cu 40%, ar fi o măsură care ar împovăra și mai mult bugetul statului, afectat deja de epidemia de coronavirus.

Cu toate acestea, Cîțu a declarat că în luna aprilie au fost alocate 11 miliarde de lei, fonduri destinate plăților pentru asistența socială, care include și pensiile.

ADVERTISEMENT

„Cheltuielile pe care le avem la buget, în special în sănătate, sunt mult prea mari. În acest moment lucrurile arată ok dar nu am trecut peste hop”, a declarat Cîțu.

Orban promite că pensiile vor crește, dar nu știe cu cât

Declarația ministrului Finanțelor vine după ce Ludovic Orban a anunțat, luni seară, că nu a exclus creșterea pensiilor, astfel că aceste vor fi majorate din toamnă, așa cum a promis Guvernul la începutul acestui an.

ADVERTISEMENT

Premierul nu a precizat însă cu cât vor crește pensiile, acest lucru urmând să fie stabilit de guvern în funcție de evoluția economiei românești, dar și în funcție de încasările la bugetul statului.

„Despre pensii am să dau un răspuns clar. Ne dorim creșterea pensiilor, vom crește pensiile, ăsta e obiectivul nostru, noi am prevăzut sumele de bani. Pe de altă parte, trebuie să facem o analiză foarte riguroasă a contextului economic, a evoluției economiei românești, a încasărilor bugetare.

ADVERTISEMENT

După primul semestru, după primele șase luni, Ministerul Finanțelor are obligația să facă raportul privind evoluția economiei și bugetului din România și pe baza datelor respective vom lua toate deciziile și le vom anunța public”, a afirmat premierul Orban.

ADVERTISEMENT