Life

Florin Piersic, scrisoare tulburătoare după moartea lui Ion Dichiseanu: “Dezgustat de măști de vise, ieși din scenă plângând între culise”

Florin Piersic deplânge moartea actorului Ion Dichiseanu printr-o scrisoare transmisă la câteva ore de la dispariția prietenului și colegului său de scenă.
20.05.2021 | 22:43
Florin Piersic scrisoare tulburatoare dupa moartea lui Ion Dichiseanu Dezgustat de masti de vise iesi din scena plangand intre culise
Florin Piersic, scrisoare tulburătoare după moartea lui Ion Dichiseanu. Sursă foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Florin Piersic a fost total răvășit la aflarea veștii trecerii în neființă a prietenului său, Ion Dichiseanu, și a trimis, prin intermediul FANATIK.RO, gândurile către artistul ce a trecut dincolo: „Dezgustat de măști de vise, ieși din scenă, plângând între culise”.

La plecarea lui Ion Dichiseanu spre o altă lume, prietenul său, Florin Piersic, a ținut să trimită gândul său, prin intermediul publicației noastre: „Dragul meu, tu n-ai uitat niciodată de ce te-ai făcut actor. Ai iubit extraordinar această profesie, că nu-mi place să-i spun ‘meserie’. Mă voi referi la o poezie scrisă de un sonetist ieșean, Mihai Codreanu (n.r. fostul director al Teatrului Național din Iași). El avea o vorbă, care se potrivește astăzi, când destinul a făcut ca TU, dragul meu Ion Dichiseanu, să fii dezgustat de atâtea măști de vise (asta e din poezia lui Codreanu!), să ieși din scenă, plângând între culise”.

ADVERTISEMENT

„Așa spunea poemul: ‘Și dezgustat de atâtea măști de vise/ Când ies din scenă, plâng între culise’. Acum, aceste versuri se potrivesc cu Dichiseanu, care a avut și bucurii, a avut și necazuri. Fiind unul dintre prietenii lui, poate cel mai apropiat, pentru că știu cele mai multe lucruri, pe care el însuși mi le-a povestit, a subliniat Florin Piersic, în exclusivitate, pentru FANATIK.RO, la scurt timp după ce a primit vestea morții lui Ion Dichiseanu. A fost o veste care a îndurerat toată lumea, de la familie la prieteni, la lumea artei și la spectatori…

Ion Dichiseanu și Florin Piersic, în emisiunea „Gala Umorului Românsc” (sursa arhivă personală Florin Piersic)
Ion Dichiseanu și Florin Piersic, în emisiunea „Gala Umorului Românsc” (sursa arhivă personală Florin Piersic)

Scrisoarea lui Florin Piersic către Ion Dichiseanu, prin intermediul FANATIK.RO: „Pentru sufletul tău, prieten minunat, arde o Lumină!”

„În orice caz, vreau să-ți spun, dragul meu minunat Ion Dichiseanu, pentru sufletul tău arde o Lumină! Să știi că rămâi în inima mea, prieten minunat al meu… Aș putea spune, chiar unic! Semnat ‘Florin Piersic’ ”, a rostit, lăcrimând, Florin Piersic.

ADVERTISEMENT

Pentru cinefili și pentru „romanticii micului ecran”, imediat, gândurile zboară le un celebru sketch televizat, din ciclul de emisiuni „Gala umorului românesc”. Într-un dintre glume, Ion Dichiseanu îi spunea lui Florin Piersic: „Prietenul tău, Dichi, vrea să te întrebe ceva: ‘Cum faci tu de încă te mai descurci în rolurile de june prim?’ ”. Iar Persic răspundea: „Foarte simplu. Le primesc și le joc”…

Afișul filmului „Tunelul”, cu Ion Dichiseanu și Valentina Maleavina, în rolurile principale (sursa Linkedin)
Afișul filmului „Tunelul”, cu Ion Dichiseanu și Valentina Maleavina, în rolurile principale (sursa Linkedin)

Nașul „Dichi” și povestea de dragoste cu rusoaica Maleavina

Florin Piersic și-a amintit una dintre perioadele dragi, în care alături i-a fost prietenul Dichiseanu. Un prieten care, de altfel, s-a transformat, brusc, în… nașul său: „Ion Dichiseanu mi-a fost partener. În anul 1966, ne-am regăsit împreună, cu mare drag, la filmările pentru coproducția româno-sovietică ‘Tunelul’, regizat de Francisc Munteanu. Distribuția aleasă de Francisc Munteanu era foarte faină și îmi amintesc că am filmat alături de Dichiseanu și de alți mari actori, precum Margareta Pîslaru și Ștefan Bănică”.

ADVERTISEMENT

„Ei bine, eu m-am îndrăgosit de o actriță care juca în acel film și pe care o chema Valentina Maleavina. Am iubit-o foarte tare și despărțirea noastră a fost destul de tristă la terminarea filmărilor, iar Dichiseanu ne-a fost naș”, a explicat Piersic.

„Tot timpul, Dichiseanu îmi spunea: ‘Mă, cum ai găsit-o pe frumoasa asta de Maleavina?’… M-am mai întâlnit cu ea, mai târziu, când am fost în vizită la Moscova și la Leningrad, unde am văzut-o într-un spectacol extraordinar, ‘Trei surori’, de A.P Cehov. De data asta, ‘Dichi’ n-a mai fost cu mine, dar mereu îmi amintesc momentele din tmpul filmărilor de la ‘Tunelul'”, a continuat actorul, cu glas tremurând.

ADVERTISEMENT

„Cavalerii cinematografiei românești”, la filmările pentru „Trandafirul galben”

În anul 1984, cei doi prieteni aveau să se reîntâlnească la filmările pentru pelicula „Trandafirul galben”, din seria „Mărgelatu”.

Florin Piersic a rememorat momentul: „Eu îl jucam pe Mărgelatu, iar el interpreta rolul căpitanului vasului. Pe vremea aceea, eram considerați ‘cavalerii cinematografiei românești’. A fost o colaborare de neuitat. Despre întâlnirile de la televiziune, nici nu mai vorbesc. Atâtea emisiuni am făcut, că nu-mi aduc aminte…

Însă, dincolo de tot ce spun eu acum, la acest ceas dureros, eram foarte buni prieteni. A fost o prietenie care a durat o viață. Pe Dichi l-am invitat la festivalul ‘Serile filmului românesc’, la Iași. Se întâmpla în 2019, înainte de a începe această pandemie blestemată. Mi-am permis să-l invit, pentru că acest festival ieșean mi-a fost dedicat. Am petrecut împreună o săptămână grozavă, și ne-am bucurat. Dincolo de întâlnirile cu publicul, am putut să stăm la șuetă și să povestim. Erau cu noi Ioana Pavelescu și mulți alți oameni excepționali”, a continuat Florin.

Ion Dichiseanu și Florin Piersic, în filmul „Trandafirul Galben” (sursa arhivă personală Florin Piersic)
Ion Dichiseanu și Florin Piersic, în filmul „Trandafirul Galben” (sursa arhivă personală Florin Piersic)

„Pe toți îi cheamă ‘Ion’. Mie să-mi spui ‘Dichi’ ”!

Poate că nimeni altcineva nu i-a făcut o descriere „mai” plastică acestui mare actor care, acum, s-a gândit să plece într-o altă lume: „Știi cum era Dichiseanu? Era un om bun la suflet, plin de energie, neastâmpărat!”.

Care, este, însă, povestea poreclei „Dichi”? Ne-a lămurit tot Florin Piersic: „Mi-aduc aminte că îl întrebam ‘de ce nu-ți place să ți se spună Ioane’ ?. ‘Pentru că pe toți îi cheamă Ion. Eu sunt altfel. Mie să-mi spui Dichi’! Și așa îl strigam toți… Să știți că el a fost un om care și-a iubit mult profesia. Despre public, nici nu mai vorbesc…”

„Mărgelatu”, furios pe cazul de malpraxis

Ioana Dichiseanu, fiica marelui artist, a acuzat medicii de la clinica la care a fost tratat tatăl său de malpraxis. Același aspect a fost remarcat și de Florin Piersic.

„Pentru mine, este o întâmplare mai mult decât dureroasă, pentru că e inadmisibil să te duci la un spital particular și să capeți o bacterie, care pe Dichiseanu l-a costat!”, a „tunat” Mărgelatu.

 „Voi vorbi mai multe, zilele acestea, cu Ioana Dichiseanu, dar sunt extrem de marcat! Nu doar că am filmat împreună, dar mai ales am fost prieteni buni. Am cutreierat lumea împreună, am fost la festivaluri. Știam despre el mai mult decât știți voi, toți!”, a încheiat artistul.

Debut pe scenă în anul 3 de facultate, în „Peer Gynt”, alături de… Florin Piersic

Dinu Cernescu a pus în scenă spectacolul „Peer Gynt”, cu care Florin Piersic a absolvit Institutul de Teatru și de Artă Cinematografică. Regizorul și-a amintit un episod extrem de interesant. La un moment dat, personajul interpretat de Piersic se întorcea în Norvegia, dar… echipajul avea nevoie de un căpitan de vas. Ei bine, pentru că distribuția nu era, așadar, completă, Dinu Cernescu a fost nevoit să improvizeze.

Așadar, în rolul căpitanului de vas a fost distribuit studentul din anul 3, Dichiseanu Ion. Acesta a fost, de fapt, debutul scenic al celui care avea să devină celebrul actor Ion Dichiseanu.

ADVERTISEMENT