Life

Fobia care afectează din ce în ce mai mulți români. Ce este nomofobia și ce simptome are

Ce este nomofobia, frica cu care se confruntă tot mai multe persoane din țara noastră. Acestea sunt simptomele care arată că și tu o ai.
05.01.2024 | 20:58
Fobia care afecteaza din ce in ce mai multi romani Ce este nomofobia si ce simptome are
Ce este nomofobia, teama care îi cuprinde pe tot mai mulți români. Sursa foto: Pexels
ADVERTISEMENT

Nomofobia este o fobie ce afectează din ce în ce mai mulți români. Aceasta se traduce prin frica de a-ți pierde telefonul mobil, ceea ce nu este deloc de mirare ținând cont câte ore petrece zilnic pe telefon o persoană din România.

Cum îți dai seama că te confrunți cu nomofobia

În fiecare zi, românii petrec trei ore și 41 de minute pe telefon, puțin peste media mondială, după cum au arătat cele mai recente cercetări, iar acest lucru vine la pachet și cu multe riscuri.

ADVERTISEMENT

La fel ca tutunul sau chiar mâncarea, telefonul poate crea dependență- manifestată prin incapacitatea de a-l lăsa deoparte chiar și pentru perioade scurte. Simptomele variază, dar cele mai des întâlnite sunt stresul și anxietatea.

Specialiștii sunt chiar de părere că dependența de telefonul mobil, care a devenit metoda prin care comunicăm unii cu ceilalți sau instrument de lucru, este la fel de periculoasă ca cea pentru jocuri de noroc.

ADVERTISEMENT

„Faptul că ne expunem ecranului face ca al nostru creier să secrete dopamină, care este un hormon al dependenței și uite așa intrăm în vria asta. Practic obținem satisfacție și apoi ne-o dorim din nou. Îi vedem că sunt ușori, irascibili, poate se plâng și de dureri de cap.

Dar practic e observabil dacă stai în preajma persoanei respective prin simplul fapt că chiar și atunci când face altă activitate are tendința de a pune mâna pe telefon”, a declarat Gabriela Maalouf, pihoterapeut, conform news.ro. 

ADVERTISEMENT

Tot mai multe persoane se tem că-și vor pierde telefonul

Nomofobia provine de la „no-mobile-phone-phobia” și se traduce prin teama de a rămâne fără telefonul mobil și de a nu m ai fi conectat cu mediul online. Cei mai afectați sunt tinerii de până la 25 de ani.

În general, persoanele care se confruntă cu nomofobia trec prin stări de anxietate, stres și chiar atacuri de panică. Gabriela Maalouf a explicat că motivul pentru care fobia se întâlnește mai ales la cei cu vârste fragede este pentru că aceștia au crescut având telefoane mobile.

ADVERTISEMENT

De altfel, mulți tineri au recunoscut că petrec ore în șir pe rețelele sociale, iar în momentul în care nu își găsesc dispozitivul intră în panică. În prezent, România ocupă locul 19 în topul țărilor în care se folosește cel mai mult telefonul mobil.

ADVERTISEMENT