News

Focare de gripă aviară înalt patogenă, descoperite în Polonia. Circa 5 milioane de păsări, ucise

Mai multe focare de gripă aviară înalt patogenă au fost descoperite în Polonia. Numai în acest stat, circa 5 milioane de păsări au fost ucise. Virusul afectează mai multe țări europene.
08.11.2021 | 16:50
Focare de gripa aviara inalt patogena descoperite in Polonia Circa 5 milioane de pasari ucise
ADVERTISEMENT

În plină pandemie de Covid-19, mai multe state europene, printre care Franța, Germania, Italia, Țările de Jos și Danemarca au anunțat că se confruntă cu focare de gripă aviară.

Luni, pe această listă a intrat și cel mai mare producător de carne de pasăre din Uniunea Europeană (UE), Polonia. Aici, autoritățile au depistat mai multe focare de gripă aviară înalt patogenă H5N1.

ADVERTISEMENT

Virusul a fost depistat la ferme de păsări cu peste 650.000 de capete, a informat Organizația Mondială a Sănătății Animală (OIE), conform Reuters.

Alertă în Polonia. S-au raportat mai multe focare de gripă aviară înalt patogenă: 5 milioane de păsări ucise

Din datele primite de autoritățile de la Varșovia, OIE a precizat că un număr de 5 focare, 4 la ferme de curcani şi unul la o fermă de pui de carne, au fost descoperite în estul Poloniei. Un alt focar a fost descoperit la o fermă de curcani şi gâşte din vestul ţării.

ADVERTISEMENT

La ora actuală, Polonia este cel mai mare producător de carne de pasăre din Uniunea Europeană. De la depistarea recentă a virusului H5N1, aproximativ 5 milioane de păsări au fost deja sacrificate.

Acest virus al gripei aviare apare toamna, el fiind transportat de păsările sălbatice migratoare care vin din Asia în Europa. Statele care depistează boli precum pesta porcină africană sau gripa aviară înalt patogenă trebuie să avertizeze imediat Organizaţia Mondială pentru Sănătate Animală (OIE) şi să trimită regulat rapoarte de evoluţie.

ADVERTISEMENT

Conform sursei citate, până în prezent nu există cazuri semnalate de transmitere a virusului gripei aviare de la păsări la oameni însă descoperirea unor astfel de focare au impus demararea unor campanii de sacrificare, iar fermierilor li s-a ordonat să ţină păsările închise.

Virusul gripei aviare H5N1, depistat în mai multe ţări europene

Acest virus al gripei aviare a fost identificat în mai multe ţări europene. Milioane de păsări au fost deja sacrificate și mulți fermieri se confruntă cu pagube uriașe.

ADVERTISEMENT

În debutul acestei săptămâni, un focar de gripă aviară H5N1 a fost raportat la o mică fermă de păsări din centrul Angliei, a confirmat guvernul londonez, conform Euronews.

Tulpina H5N1 a fost anterior confirmată în nordul Țării Galilor, în estul Scoției și la un centru de salvare a păsărilor din centrul Angliei.

În ultimele săptămâni, virusul s-a răspândit accelerat în Europa, cu focare depistate în mai multe țări, precum Franța, Germania, Italia, Țările de Jos și Danemarca.

În acest context, Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor (OIE) a solicitat celor 180 de state membre, printre care se numără şi România, să sporească măsurile de biosecuritate la ferme, pieţe şi în comerţul cu păsări, pentru a limita răspândirea gripei aviare.

ADVERTISEMENT