Până joi, în Uganda existau 44 de cazuri confirmate și 10 decese, iar câteva zeci de cazuri posibile și 20 de decese sunt încă în curs de investigare, ceea ce face ca aceasta să fie cea mai mare epidemie din această țară din ultimii 20 de ani. Cel puțin șase infecții și patru decese au avut loc în rândul lucrătorilor din domeniul sănătății.
Îngrijorată de apariția unui focar de Ebola în Uganda, administrația Biden a anunțat că pasagerii care au fost în această țară vor fi redirecționați către aeroporturi unde vor putea fi supuși unui control pentru depistarea virusului și a avertizat medicii să fie atenți la eventualele cazuri din Statele Unite.
Până în prezent nu au fost raportate cazuri de Ebola în afara Ugandei, dar virusul – care se răspândește doar prin contact cu fluidele corporale și nu se transmite prin aer – este foarte contagios.
Oficialii americani urmăresc îndeaproape epidemia din Uganda, deoarece nu există vaccinuri sau tratamente aprobate pentru tipul de virus Ebola care a provocat epidemia din această țară.
Directorul Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) a ordonat efectuarea de controale în aeroporturi, iar Departamentul de Stat a emis o alertă în care a precizat că măsurile se vor aplica tuturor pasagerilor, inclusiv cetățenilor americani.
Controalele au început de joi pentru unii pasageri, dar restricțiile de călătorie nu vor intra în vigoare până săptămâna viitoare, potrivit unui oficial familiarizat cu acest plan, care a subliniat că atât restricțiile, cât și alerta adresată medicilor au fost emise ca măsuri de precauție, relatează The New York Times.
Pasagerii care sosesc și care au fost în Uganda în ultimele 21 de zile vor fi direcționați către unul dintre cele cinci aeroporturi din Statele Unite: Aeroportul Kennedy, din New York; Aeroportul Internațional Newark Liberty, din New Jersey; Aeroportul Internațional O’Hare, din Chicago; Aeroportul Internațional Hartsfield-Jackson Atlanta; și Aeroportul Internațional Dulles, din Washington, D.C.
Un oficial al administrației a declarat că 62% dintre pasagerii aerieni care au fost în Uganda trec deja prin aceste aeroporturi.
Odată ajunși în Statele Unite, pasagerii vor fi supuși unor controale de temperatură și vor completa chestionare de sănătate, care vor fi împărtășite cu oficialii locali, înainte de a se îndrepta spre destinațiile lor finale.
De asemenea, CDC a îndemnat medicii să obțină un istoric de călătorie de la pacienții pe care îi suspectează că ar putea avea Ebola.
“Deși nu există zboruri directe din Uganda către Statele Unite, călătorii care provin din sau trec prin zonele afectate din Uganda pot intra în Statele Unite cu zboruri de legătură din alte țări”, se arată în alerta CDC.
Ebola este o boală rară și mortală, întâlnită mai ales în Africa subsahariană. Infecția debutează cu simptome respiratorii ușoare, dar dacă nu este tratată poate afecta rapid organele interne.
În cele din urmă, pacienții sângerează din ochi, nas, gură și rect – simptome dramatice care au alimentat teama de virus. Ebola ucide în medie aproximativ jumătate dintre cei infectați, de obicei în termen de două săptămâni de la apariția simptomelor.
Atât CDC, cât și Organizația Mondială a Sănătății oferă informații despre cum să diagnosticheze și să trateze pacienții infectați cu acest virus.
Focarul a fost detectat pentru prima dată în Mubende, Uganda, dar s-a răspândit deja în alte patru districte pe o rază de 120 de kilometri.
Vor mai fi multe cazuri și decese înainte ca virusul să poată fi stăpânit, a declarat Dr. Fiona Braka, managerul operațiunilor de urgență la biroul regional al OMS pentru Africa, cu sediul în Brazzaville.
“Suntem îngrijorați pentru că încă nu am atins vârful”, a declarat Dr. Braka.
Virusul circula nedetectat de ceva timp și, chiar și după ce a fost diagnosticat primul pacient, oficialii din domeniul sănătății au reușit să depisteze doar trei sferturi dintre persoanele care ar fi putut fi expuse, a declarat Dr. Braka.
Contactele rămase s-au împrăștiat, ceea ce ridică posibilitatea ca cazurile să răsară în alte părți ale țării sau ale lumii.
Ebola este extrem de contagioasă, iar focarele anterioare au scăpat rapid de sub control. Cel mai mare a sfâșiat Africa de Vest în 2014 și a reprezentat mai multe cazuri decât toate cele anterioare la un loc. Până la sfârșitul său, OMS a raportat 28.616 cazuri și 11.310 decese.
Anticipând că într-o bună zi ar putea fi necesare vaccinuri împotriva variantei Sudan, oamenii de știință au lucrat la cel puțin opt candidate.
Cel mai avansat în dezvoltare este un vaccin cu o singură doză dezvoltat de către Centrul de Cercetare a Vaccinurilor din cadrul National Institutes of Health, care a fost licențiat către Institutul de Vaccinuri Sabin.
Vaccinul s-a dovedit a fi sigur, produce o cantitate mare de anticorpi împotriva virusului și este foarte protector împotriva variantei Sudan la maimuțe. Aproximativ 100 de doze sunt disponibile imediat.
Un alt vaccin candidat, realizat de o echipă britanică, vizează atât variantele Zair, cât și Sudan, dar se află în stadiul inițial de testare. Doar 81 de doze sunt disponibile.
Ambele seruri candidate ar putea fi disponibile în cadrul testelor clinice în timpul actualei epidemii, în așteptarea aprobării din partea autorităților sanitare din Uganda.
Oamenii de știință au dezvoltat, de asemenea, așa-numiții anticorpi monoclonali care pot neutraliza în general mai multe specii de Ebola și pot inversa simptomele. S-a demonstrat că o doză de un cocktail de anticorpi ameliorează chiar și simptomele severe la maimuțele infectate cu variantele Zair, Sudan și Bundibugyo de Ebola. Dar tratamentul se află încă în stadiul inițial de testare.
În Uganda, oficialii s-au mișcat rapid pentru a intensifica răspunsul la această epidemie neașteptată. Depistarea contactelor continuă să se intensifice, iar aproximativ 950 de funcționari de sănătate din satele din districtele afectate au fost instruiți pentru a urmări simptomele. Aceștia au primit echipament de protecție personală, termometre și paturi, a declarat Dr. Braka.
Învățând din focarele anterioare, oficialii au mutat testele de la Institutul de Cercetare a Virusurilor din Uganda din Entebbe la un laborator mobil din Mubende, epicentrul focarului, a adăugat ea. Confirmarea diagnosticului durează acum doar șase ore.
Centrele africane pentru controlul și prevenirea bolilor afirmă că Uganda va găzdui săptămâna viitoare o reuniune ministerială privind epidemia cu varanta sudaneză a virusului Ebola pentru care nu există un vaccin și care a provocat îngrijorare în regiunea Africii de Est.
Directorul interimar Ahmed Ogwell le-a declarat jurnaliștilor că cele trei țări care au suferit devastatoarea epidemie de Ebola din Africa de Vest în 2014-16, Sierra Leone, Guineea și Liberia, sunt, de asemenea, invitate la reuniunea din 12 octombrie.
Actualul focar de Ebola din centrul Ugandei are o rată de mortalitate de 69%, pe care Ogwell a calificat-o drept “foarte ridicată”, iar printre persoanele care au murit se numără patru lucrători din domeniul sănătății.
Ogwell a declarat că expunerea lucrătorilor din domeniul sănătății a avut loc la începutul epidemiei, “când nu știam cu ce avem de-a face”, relatează NBC News.
Ebola poate fi dificil de detectat la început, deoarece febra este, de asemenea, un simptom al malariei. Această epidemie marchează al șaselea focar de Ebola în Uganda. În anul 2000, un focar a ucis peste 200 de persoane.