News

Atacul terorist de la Viena. Patru civili şi un atacator au murit. Atentatul din Austria, revendicat. Update

03.11.2020 | 20:42
Atacul terorist de la Viena Patru civili si un atacator au murit Atentatul din Austria revendicat Update
ADVERTISEMENT

Patru persoane şi un atacator au murit şi mai multe persoane au fost rănite după ce focuri de armă au fost trase în centrul Vienei, aproape de sinagoga Seitenstettengasse. Poliția austriacă desfășoară o amplă operațiune care a mobilizat toate forțele de ordine disponibile.

UPDATE ora 20:44: Organizația teroristă Stat Islamic (ISIS) a revendicat, marţi seară, atacul terorist comis luni seară în centrul Capitalei Austriei, Viena.

ADVERTISEMENT

Potrivit Agerpres, ISIS a revendicat atacul într-un mesaj postat pe site-ul Telegram de agenţia sa de propagandă Amaq, fără a aduce însă şi dovezi în acest sens.

Această recunoaștere este însoţiă de o fotografie cu un individ cu barbă, despre care se afirmă că era un “soldat al Califatului” numit Abu Dagnah Al-Albany şi că a atacat trecătorii din capitala Austriei cu arme de foc, înainte de a fi împuşcat mortal de poliţişti.

ADVERTISEMENT

Cine este atacatorul din Viena

UPDATE 12:30: Atacatorul de la Viena este un tânăr în vârstă de 20 de ani care avea la activ o condamnare pentru implicare într-o organizaţie teroristă, a declarat ministrul austriac de interne Karl Nehammer.

Atacatorul ucis de forţele de poliţie avea cetăţenie austriacă şi nord-macedoneană şi că este în mod cert un adept al organizaţiei islamiste radicale Stat Islamic.

ADVERTISEMENT

Kujtim Fejzulai a fost condamnat la 25 aprilie 2019 la 22 luni de detenţie pentru că încercase să plece în Siria pentru a se alătura Statului Islamic.

La 5 decembrie a fost eliberat condiţionat, beneficiind de prevederile Legii penale juvenile, a precizat ministrul.

ADVERTISEMENT

Poliţia a percheziţionat 15 locuinţe şi a reţinut câteva persoane având legături cu agresorul, a precizat acelaşi responsabil.

Guvernul austriac a declarat trei zile de doliu naţional, de marţi până joi.

“Gândurile şi compasiunea noastră se îndreaptă către victime, răniţi şi familiile lor în aceste ore foarte dificile pentru Republica Austria”, a spus cancelarul Sebastian Kurz.

UPDATE 09:30: Autoritățile locale au confirmat, marți dimineață, decesul a patru victime și anihilarea unui atacator. Cele patru persoane care şi-au pierdut viaţa sunt doi bărbaţi şi două femei.

Atacatorul ucis este un simpatizant al Statului Islamic (SI), a anunţat ministrul austriac de Interne Karl Nehammer.

UPDATE 7:00 Într-un mesaj publicat târziu în noapte pe contul său de Twitter, președintele Klaus Iohannis a condamnat atacul terorist din Viena și l-a catalogat drept un „act de teroare atroce”.

Veşti teribile de la Viena în seara aceasta. Condamn cu tărie acest atroce act de teroare. Condoleanţele mele familiilor şi celor apropiaţi victimelor. România se solidarizează cu Austria”, a scris șeful statului.

Între timp, cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, a anunțat că prerogativele Poliției vor fi preluate de Armată, care se va concentra astfel exclusiv pe „lupta împotriva terorismului”.

Mulțumim liderilor Uniunii Europene și partenerilor noștri internaționali pentru empatia și mesajele lor de solidaritate. Întreagă țară este alături de victimele, răniții și familiile lor, cărora le transmit profunde condoleanțe.

Pentru ca poliția să se poată concentra pe deplin asupra luptei împotriva terorismului, guvernul federal a decis că forțele armate vor prelua prerogativele poliției din Viena cu efect imediat. Mă bucur că polițiștii noștri au reușit deja să elimine un autor al atacurilor.

Nu ne vom permite niciodată să ne lăsăm intimidați de terorism și vom lupta cu toate mijloacele și cu hotărâre. În prezent traversăm momente dificile în republica noastră. Aș dori să mulțumesc tuturor serviciilor de urgență care își riscă viață, mai ales astăzi, pentru siguranță noastră. Poliția noastră va lua măsuri decisive împotriva autorilor acestui hidos atac terorist”, a transmis Kurz.

UPDATE 00.31 Poliția a lansat un apel de ultimă oră pentru toți cetățenii Vienei. “Stați în casă! Dacă sunteți pe strădă, adăpostiți-vă! Evitați locurile publice, nu folosiți transportul public”, este apelul lansat de Poliție pe contul oficial de Twitter. Se pare că mai mulți atacatori sunt încă liberi.

UPDATE 00.15 Au apărut primele imagini cu momentul atacului! Atenţie! Imagini cu puternic impact emoţional!

UPDATE 23.59 Președintele Franței, Emmanuel Macron, a postat pe Twitter un mesaj de susținere pentru poporul austriac: “Noi, francezii, împărtășim șocul și tristețea poporului austriac lovit în această seară de un atac în inima capitalei lor, Viena. După Franța, este o țară prietenoasă care este atacată. Aceasta este Europa noastră. Dușmanii noștri trebuie să știe cu cine au de-a face. Nu vom renunța.”


UPDATE 23.41 Potrivit primelor rapoarte oficiale, 15 persoane rănite au fost transportate la spitalele din Viena. Accesul în centrul Vienei este interzis.


UPDATE 23.28 Poliția austracă a postat datele certe până în acest moment: În jurul orei 20:00, împușcături în zona Seitenstettengasse; mai mulți făptași cu arme de foc (puști); un total de 6 locații în care s-au tras focuri de armă; 1 deces, mai multe persoane rănite grav, inclusiv un ofițer de poliție; 1 făptuitor ucis de poliție.

UPDATE ora 23.25 “Vă rugăm să nu împărtășiți zvonuri, acuzații, speculații sau un număr neconfirmat de victime – asta nu ajută deloc! Rămâneți înăuntru, adăpostiți-vă, țineți departe de locurile publice”, scrie pe Twitter poliția din Viena.

UPDATE ora 23.17 Potrivit presei locale, există rapoarte despre șapte morți și câțiva răniți grav. De asemenea, există relatări, neconfirmate încă, despre luări de ostatici.


UPDATE ora 23.10 Potrivit agenției de știri austriece APA, Ministerul de Interne a vorbit despre un posibil atac terorist sau un atac armat de proporții. Potrivit sursei citate, un atacator a fost ucis, iar un ofițer de poliție a fost împușcat și rănit grav. Un suspect ar fi fugit fugă și cel puțin unul a fost arestat, a mai spus ministrul.


UPDATE ora 23.00 Operațiune polițienească de amploare în centrul Vienei, după atacul care ar fi ucis mai multe persoane, potrivit unei declarații a ministrului de interne.

Poliția austriacă face apel la eventualii martori, care au înregistrări video din timpul atacului, rugându-i să le încarce pe un server dedicat și să nu le publice pe rețelele de socializare.


Poliția a lansat o operațiune de forță majoră, conform mediafax.ro.

Toți locuitorii Vienei au fost sfătuiți să nu părăsească domiciliul.

Focuri de armă în centrul Vienei

Teroriștii au atacat cel puțin 4 locații din centrul Vienei: sinagoga, 2 restaurante și Centrul Comunitar Evreiesc.

Unul dintre teroriști s-a aruncat în aer cu o bombă cu explozibil. Mai mulți complici sunt liberi.

ADVERTISEMENT