News

Fondurile de pensii facultative au crescut cu 15% în ultimul an. În ce au fost investiți banii românilor

Activele fondurilor de pensii facultative au atins un nivel de 3,28 miliarde de lei, la 30 noiembrie. ASF arată că în 2021 s-a înregistrat o creștere de 15% față de anul trecut.
05.01.2022 | 13:17
Fondurile de pensii facultative au crescut cu 15 in ultimul an In ce au fost investiti banii romanilor
ADVERTISEMENT

Autoritatea de Supraveghere Financiară a anunțat că activele deținute de fondurile de pensii facultative au înregistrat o creștere de 15% în cursul anului 2021. La 30 noiembrie 2021, aceste active însumau 3,28 miliarde de lei, notează Agerpres.

Reprezentanții Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) precizează că 91% dintre activele controlate de fondurile de pensii facultative sunt reprezentate de investiții pe piața locală de capital.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește aceste investiții realizate din banii de pensii private, în proporție de 89%, au fost realizate în moneda națională, explică ASF în raport.

În ce au fost investiții banii fondurilor de pensii?

Raportul ASF arată faptul că mare parte din activele controlate de către aceste fonduri de pensii private sunt reprezentate de către titlurile de stat. Acestea valorează 2,003 miliarde de lei, însumând 61,11% din fondurile totale deținută de fondurile de investiții.

ADVERTISEMENT

Experții în finanțe și piața de capital spun că titlurile de stat sunt una dintre cele mai sigure forme de investiții disponibile pe piață. Acest instrument financiar permite persoanelor fizice sau fondurilor de pensii facultative, în acest caz, să cumpere datoriile statului român și să primească dobânzi.

Titlurile de stat au perioade de maturizare care variază de la unu la cinci ani. La finalul acestei perioade, statul român plătește deținătorilor suma împrumutată, la care se adaugă dobânda. Un avantaj important al acestei forme de investiție este neimpozitarea câștigurilor obținute.

ADVERTISEMENT

O altă parte a banilor din fondurile de pensii facultative au fost investiți în acțiuni. Datele Autorității de Supraveghere Financiară indică faptul că acestea valorează 914,493 milioane de lei, adică 27,90% din banii administrați de aceste fonduri.

Pe locul al treilea în topul achizițiilor realizate de administratorii fondurilor de pensii facultative se află obligațiunile corporative. În aceste instrumente uu fost făcute investiții de 3,61% din totalul activelor.

ADVERTISEMENT

Obligațiunile corporative sunt, la rândul lor, o formă de investiție la care pot apela persoanele fizice sau juridice. Aceste titluri sunt emise de companii private care vor să își susțină sau să își dezvolte activitatea comercială.

Aceste titluri pot avea o dobândă fixă sau variabilă, iar valoarea lor este achitată o dată pe an. De asemenea, la maturitate, la finalul „împrumutului”, este restituită integral.

Cine administrează pensiile private ale românilor?

Datele din raportul ASF arată faptul că în noiembrie 2021, un număr de 560.716 persoane au depus bani în fondurile de pensii facultative.

Pensiile facultative sau Pilonul III se află în administrarea următoarelor fonduri de pensii: Pensia Mea, Raiffeisen Acumulare, NN Optim, NN Activ, Generali Stabil, BRD Medio, BCR Plus, Azt Moderato, Azt Vivace și Aegon Esential.

ADVERTISEMENT
Tags: