News

Forțele MApN au căutat și o a treia dronă rusească. Măsuri speciale de siguranță în Delta Dunării

MApN continuă să verifice informațiile privitoare la căderea unor drone rusești pe teritoriul României, în Delta Dunării.
10.09.2023 | 20:52
Fortele MApN au cautat si o a treia drona ruseasca Masuri speciale de siguranta in Delta Dunarii
Angel Tâlvăr, ministrul Apărării Naționale/ Foto: Inquam Photos - George Călin
ADVERTISEMENT

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a efectuat în ultimele două zile cercetări pe o arie extinsă a Deltei Dunării și în județul Galați pentru a verifica informațiile legate de prăbușirea unor drone rusești în urma atacurilor asupra porturilor fluviale ucrainene de la granița cu România, în mod special indicii legate de o a treia dronă care ar fi căzut pe teritoriul național.

În urma informațiilor primite în după-amiaza zilei de sâmbătă, 9 septembrie, de la reprezentanții autorităților publice locale din Ceatalchioi, care semnalau posibila existență a unor fragmente de dronă într-o altă zonă decât cele cercetate până în prezent, aflată la aproximativ 3,5 kilometri vest de localitatea Plauru, militarii Regimentului de Infanterie Marină au executat, sâmbătă, 9 septembrie, în a doua parte a zilei, și în dimineața zilei de duminică, 10 septembrie, misiuni de cercetare în teren, în urma cărora nu s-a confirmat existența elementelor semnalate”, a precizat MApN, într-un comunicat dat publicității duminică seara.

ADVERTISEMENT

În paralel cu cercetările făcute pe o zonă de circa 80 de kilometri pătrați din județele Tulcea și Galați, în apropierea porturilor ucrainene Reni și Izmail, forțele navale execută misiuni de patrulare și monitorizare pe brațul Chilia al Dunării.

În ultimele 48 de ore, forțe și mijloace ale Ministerului Apărării Naționale, din Forțele Navale, Forțele Terestre și din alte structuri au acționat cu echipe de cercetare în teren și cu dispozitive de supraveghere aeriană pe o suprafață de peste 80 de kilometri pătrați în zonele localităților Ceatalchioi, Plauru și Chilia Veche din județul Tulcea, și în județul Galați, pe malul românesc al Dunării, în proximitatea portului Reni din Ucraina”, arată sursa citată.

ADVERTISEMENT

MApN continuă cercetările

Cercetările vor coninua în zonele de pe teritoriul național aflate în proximitatea locațiilor unde forțele ruse execută atacuri asupra infrastructurii portuare ucrainene de la Dunăre, iar informațiile relevante sunt transmise în timp real aliaților din NATO.

Ministerul Apărării Naționale condamnă cu fermitate atacurile executate de Federația Rusă împotriva unor obiective și elemente de infrastructură civilă din porturile ucrainene de la Dunăre. Aceste atacuri sunt nejustificate și în gravă contradicție cu regulile dreptului internațional umanitar, fiind crime de război”, se mai spune în comunicat.

ADVERTISEMENT

Ministerul Apărării Naționale a anunțat, sâmbătă, că au fost găsite resturi de la o a doua dronă, tot în apropiere de Plauru. Cercetările de la fața locului s-au vazat pe informațiile primite de la localnici. „În urma executării cercetării în teren, au fost descoperite fragmente dintr-o dronă similară celor folosite de armata rusă. Zona a fost securizată de militari, iar elementele descoperite vor fi ridicate pentru analiză și expertizare tehnică”, anunța MApN.

De asemenea, președintele Klaus Iohannis a emis o declarație de presă în care denunța „o încălcare absolut inacceptabilă a spațiului aerian suveran al României, stat aliat NATO, cu riscuri reale la adresa securității cetățenilor români din zonă.

ADVERTISEMENT

Iohannis a avut o convorbire telefonică pe acestă temă cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg. Ulterior, Stoltenberg a publicat un mesaj pe rețeaua X în care a afirmat că nu există indicii că ar fi vorba de intenția clară de a lovi teritoriul unui stat membru al Alianței, dar a apreciat atacurile rusești de la gurile Dunării drept „destabilizatoare”.

ADVERTISEMENT