News

Fost comandant Wagner, arestat în Norvegia. Voia să fugă în Rusia de teamă să nu fie extrădat în Ucraina

Autoritățile norvegiene au arestat un fost comandant Wagner, suspectat că ar fi încercat să treacă ilegal granița înapoi în Rusia
23.09.2023 | 16:57
Fost comandant Wagner arestat in Norvegia Voia sa fuga in Rusia de teama sa nu fie extradat in Ucraina
Fost comandant Wagner, reținut în Norvegia. Sursa foto: Hepta și ABC News.
ADVERTISEMENT

Andrei Medvedev, un fost comandant al grupului de mercenari Wagner, care a fugit la începutul acestui an în Norvegia, a fost reținut de poliție, fiind suspectat că ar fi încercat să treacă ilegal granița înapoi în Rusia.

Fost comandant Wagner, reținut în Norvegia

Poliția norvegiană a anunțat vineri seara că un bărbat în vârstă de 20 de ani a fost reținut pentru că a încercat să treacă ilegal frontiera rusă, fără să precizeze însă numele acestuia. Avocatul lui Andrei Medvedev a confirmat însă că este vorba de clientul său, însă a precizat că totul este doar o neînțelegere.

ADVERTISEMENT

„A urcat acolo ca să vadă dacă poate găsi locul pe unde a trecut (în Norvegia, în ianuarie). A fost oprit în timp ce se afla într-un taxi. Nu a fost niciodată în apropierea graniței … Nu a avut niciodată intenția de a trece granița (în Rusia)”, a declarat Brynjulf Risnes, avocatul fostului comandat Wagner, pentru Reuters.

Cazul lui Andrei Medvedev a ajuns pe prima pagină a principalelor ziare occidentale când, în luna februarie a acestui an, a reușit să ajungă în Norvegia fugind din Rusia, povestind cum grănicerii ruși au tras asupra lui. La sosirea sa în Norvegia, acesta a cerut azil din cauza temerilor pentru siguranța sa, după ce a fost martor la maltratarea și uciderea prizonierilor ruși desfășurați pe linia frontului din Ucraina.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, într-o înregistrare video din luna mai, Medvedev și-a exprimat dorința de a se întoarce în Rusia, în ciuda riscurilor pentru viața sa. El s-a descris ca fiind “un fel de băiat într-un joc mare” din care nu mai dorea să facă parte.

Avocatul său a declarat că Medvedev are dreptul de a se întoarce în Rusia dacă va alege să facă acest lucru, dar a subliniat că ar trebui să aibă loc schimbări semnificative pentru a asigura întoarcerea sa în siguranță.

ADVERTISEMENT

În aprilie, Medvedev a fost condamnat în Norvegia pentru implicarea sa într-o bătaie într-un bar și pentru că avea asupra sa un pistol cu aer comprimat. Cu toate acestea, el a fost achitat de acuzațiile legate de violență împotriva poliției. La momentul respectiv, el și-a exprimat speranța de a primi azil și de a avea un nou început. Într-o declarație pentru cei de la The Guardian, acesta și-a exprimat teama de a fi deportat în Ucraina de către autoritățile norvegiene.

Ce a povestit fostul comandant Wagner

Andrei Medvedev, care a trecut granița ruso-norvegiană pe 13 ianuarie, a declarat presei occidentale că a fost martor la uciderea și maltratarea de către Wagner a unor condamnați ruși duși în Ucraina pentru a lupta pentru grup.

ADVERTISEMENT

“Mulți mă consideră un ticălos, un criminal, un ucigaș. În primul rând, în mod repetat și din nou, aș dori să îmi cer scuze și, deși nu știu cum ar fi primit, vreau să spun că îmi pare rău. Da, am servit în Wagner. Sunt unele momente (în povestea mea) care nu le plac oamenilor, că m-am alăturat lor deloc, dar nimeni nu se naște deștept”, a spus acesta, potrivit Reuters.

Medvedev a adăugat că a decis să vorbească “pentru a contribui la garantarea faptului că autorii sunt pedepsiți în anumite cazuri și voi încerca să îmi aduc contribuția, cel puțin o mică parte”.

El a citat un incident în care a spus că a fost martor la împușcarea a două persoane care nu au vrut să lupte, împușcate mortal în fața unor condamnați proaspăt eliberați care fuseseră înscriși la Wagner.

La Wagner, Medvedev, orfan de la 12 ani care s-a înrolat în armata rusă de la 14 ani, a declarat că a condus o echipă, primind ordine de la un comandant de pluton și planificând misiuni de luptă. El a spus că a văzut “acte de curaj din ambele părți”.

Acesta a spus că îi este teamă că ar putea fi executat în orice moment de cineva din propria tabără. “Cel mai înspăimântător lucru? Să-ți dai seama că există oameni care se consideră compatrioții tăi și care ar putea veni și să te ucidă într-o clipă sau la ordinul cuiva. Propriul tău popor. Probabil că acesta a fost cel mai înfricoșător lucru”.

Medvedev a părăsit Wagner la sfârșitul contractului său de patru luni, chiar dacă superiorii săi i-au spus că trebuie să servească mai mult timp, a spus el. Medvedev a spus că a fugit din Rusia peste granița arctică, cățărându-se prin garduri de sârmă ghimpată și evitând o patrulă de frontieră cu câini, auzind gărzile rusești trăgând focuri de armă în timp ce alerga printr-o pădure și peste râul înghețat care separă cele două țări.

ADVERTISEMENT