LIVE Actualizat 23-08-2023
20:32

Război în Ucraina, ziua 546. Avionul lui Evghenii Prigojin s-a prăbușit. Rușii au confirmat moartea liderului Wagner

Război în Ucraina, ziua 546. Avertismentul președintelui polonez asupra schimbărilor "arhitecturii securității europene".
23.08.2023 | 23:30
Razboi in Ucraina ziua 546 Avionul lui Evghenii Prigojin sa prabusit Rusii au confirmat moartea liderului Wagner
Ucraina susţine că a distrus sistemul rusesc antirachetă din Ucraina Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
23-08-2023
20:32

Rosaviatsia a confirmat moartea lui Prigojin

Agenția de stat rusă Rosaviatsia a confirmat decesul lui Prigojin. Autoritățile au subliniat că zborul a fost efectuat “pe baza permisiunii de utilizare a spațiului aerian, emisă în conformitate cu procedura stabilită”.

 

“Potrivit companiei aeriene, la bordul aeronavei Embraer – 135 (EBM-135BJ) se aflau următorii pasageri: Propustin Serghei, Makaryan Evgeniy, Totmin Aleksandr, Chekalov Valeriy, Utkin Dmitriy, Matuseev Nikolay, Prigozhin Evgeniy. Membrii echipajului: Levshin Aleksei, comandant; Karimov Rustam, copilot; Raspopova Kristina, însoțitoare de bord”, se arată în mesaj.

“Șeful Grupului Wagner, un erou al Rusiei, un adevărat patriot al Patriei sale – Evgheni Viktorovici Prigojin a murit ca urmare a acțiunilor trădătorilor Rusiei. Dar chiar și în Iad el va fi cel mai bun!”, relatează grey zone.

 

 

 

23-08-2023
17:56

Avionul lui Prigojin s-a prăbușit în Tveri. Liderul Grupului Wagner s-ar fi aflat printre pasageri

O aeronavă Embraer ERG 135 cu numărul de zbor RA-02795, care aparține liderului grupului Wagner, Evgheni Prigojin, s-a prăbușit în regiunea Tver din Rusia, a anunțat canalul rusesc de telegram Baza.

 

Autoritățile precizează că Evgheni Prigojin se afla printre pasagerii avionului prăbușit. Presa rusă arată că la bord s-ar fi putut afla și Dmitri Utkin, comandantul Wagner și mâna dreaptă a lui Prigojin.

23-08-2023
11:54

Ucraina susține că a distrus sistemul de apărare antirachetă din Crimeea

Serviciile secrete ucrainene susțin că au distrus un sistem de rachete rusesc în Peninsula Crimeea. Sky News a confirmat că fotografiile cu explozia de la locul accidentului sunt autentice și că sunt din satul Olenivka, aşezare de la Capul Tarhankut, din Crimeea.

Sistemul rusesc antirachetă  S-400 „Triumph” cu rază lungă și medie de acțiune a fost distrus în atac, a anunțat serviciul de informații. „În urma exploziei, instalația în sine, rachetele instalate pe ea și personalul au fost complet distruse”. Atacul a dat „o lovitură dureroasă sistemului de apărare aeriană al ocupantului, care va avea un impact grav asupra evoluțiilor ulterioare din Crimeea ocupată”, a adăugat acesta.

23-08-2023
07:51

Trei persoane au murit în Belgorod

Guvernatorul regiunii Belgorod din Rusia a declarat miercuri că trei civili au fost uciși într-o lovitură cu drone într-un sat din apropierea graniței cu Ucraina.

Postarea pe Telegram Vyacheslav Gladkov a transmis că ”forțele armate ucrainene au lansat un dispozitiv exploziv cu o dronă când oamenii erau pe stradă”. Lavy se află la aproximativ 21,51 km (13,37 mi) nord de granița Ucrainei cu Rusia. Ucraina nu a comentat încă informația.

23-08-2023
07:50

Rusia a bombardat o grădinița din Herson

Șase persoane au fost rănite după ce forțele ruse au aruncat bombe ghidate asupra unei grădinițe și a clădirilor rezidențiale din orașul Herson, au declarat miercuri oficiali ucraineni.

”Atacul a provocat un incendiu, care a fost stins rapid de pompieri”, a declarat Oleksandr Prokudin, șeful administrației militare din regiunea Herson. Herson, un oraș de aproximativ 300.000 de locuitori înainte de invazia Rusiei, a fost capturat de forțele ruse în martie anul trecut. Orașul din prima linie a fost eliberat de forțele ucrainene aproximativ opt luni mai târziu și de atunci a suferit atacuri repetate ale Rusiei.

Război în Ucraina, ziua 546. Președintele polonez Andrzej Duda a anunțat recent că Rusia a început să mute o parte din armele sale nucleare în Belarus. Oficialul a făcut acest anunț în cadrul unei conferințe de presă, pe care a susținut-o alături de președintele portughez Marcelo Rebelo de Souza.

Război în Ucraina, ziua 546. Anunț important al președintelui polonez

Președintele polonez a spus că l-a informat pe omologul său portughez “despre punerea în aplicare a declarațiilor lui Vladimir Putin potrivit cărora armele nucleare tactice ale Rusiei vor fi mutate pe teritoriul Belarusului”. “Într-adevăr, acest proces are loc, îl observăm”, a spus Duda, fără a oferi mai multe detalii.

ADVERTISEMENT

În același timp, autoritățile americane nu au “nicio îndoială” în legătură cu cuvintele lui Putin despre armele nucleare din Belarus.

El a mai adăugat, în același timp, că acțiunile Moscovei și ale Minskului “schimbă în mod evident arhitectura de securitate în partea noastră de Europă”.

ADVERTISEMENT

“Acțiunile Kremlinul schimbă arhitectura de securitate în mod direct în partea noastră de Europa, dar în același timp și pe flancul estic al NATO. Ceea ce schimbă de fapt situația pentru întreaga Alianță”, a adăugat președintele polonez.

De Sousa, la rândul său, a menționat că “înțelege preocupările Poloniei” și a promis în numele Portugaliei sprijin în continuare în cadrul NATO.

ADVERTISEMENT

Armele nucleare, mutate în Belarus

Reamintim că, la 25 mai, miniștrii apărării din Rusia și Belarus au semnat acte privind desfășurare de arme nucleare tactice pe teritoriul belarus. În iunie, Putin a declarat că o parte din armele nucleare rusești se află deja în Belarus.

La sfârșitul lunii iunie, președintele belarus Aleksandr Lukașenko a dat instrucțiuni pentru dezvoltarea unui “algoritm de utilizare” a armelor nucleare desfășurate de Rusia.

ADVERTISEMENT

“După cum știți, am negociat cu  președintele Lukașenko, că vom muta câteva arme nucleare tactice pe teritoriul belarus. Acest lucru s-a întâmplat. Primele încărcături nucleare au fost livrate pe teritoriul Belarusului”, a declarat președintele rus.

ADVERTISEMENT