News

Fost fotomodel, faimos pentru poze în chiloţi, coordonator al campaniei de vaccinare anti-Covid

23.11.2020 | 13:52
Fost fotomodel faimos pentru poze in chiloti coordonator al campaniei de vaccinare antiCovid
Romică-Andrei Baciu a fost fotomodel în timpul studenției
ADVERTISEMENT

Premierul Ludovic Orban l-a numit ca vicepreședinte al Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-Cov-2 pe secretarul de stat Romică-Andrei Baciu. În 2015 a fost propus pentru postul de ministru, dar a trebuit să renunțe din cauza scandalului generat de nominalizarea sa.

Romică-Andrei Baciu fusese propus ca ministru al Sănătății la numai 29 de ani de către premierul Dacian Cioloș, iar după apariția unor fotografii în presă din timpul carierei sale ca fotomodel l-a determinat pe Cioloș să renunțe la această propunere.

ADVERTISEMENT

În cei cinci ani scurși de atunci, CV-ul lui  Baciu a devenit mai consistent, inclusiv prin faptul că și-a terminat rezidențiatul, el fiind medic specialist în chirurgie cardiovasculară.

Romică-Andrei Baciu, modelul propus ministru la numai 29 de ani

Când Dacian Cioloș și-a prezentat echipa de tehnocrați cu care urma să guverneze România până la alegerile parlamentare, foarte puțini dintre miniștii propuși erau cunoscuți opiniei publice, inclusiv Romică-Andrei Baciu. În cazul acestuia dubiile au apărut din cauza CV-ului foarte subțire, el fiind la, acel moment, un simplu medic rezident, chiar dacă urmase cursuri de management spitalicesc.

ADVERTISEMENT

După apariția fotografiilor în care Baciu apărea mai mult despuiat, criticile la adresa lui Cioloș au fost dublate de ironii, astfel că premierul desemnat a renunțat la propunere și l-a inclus în formula guvernamentală pe Patriciu Achimaș-Cadariu ca ministru al Sănătății.

După acel scandal, Baciu s-a înscris în PNL, iar în 2017 a devenit medic specialist. În februarie 2017 a devenit membru în Consiliul de Administrație al Spitalului Clinic de Psihiatrie „Al. Obregia”, iar în iunie același an a devenit președintele CA. În noiembrie 2017 a obținut titlul de expert în politici de sănătate publică.

ADVERTISEMENT

În domeniul activității politice, din iunie 2016 a fost secretar general al Comisiei Naționale de Sănătate a PNL și prim-vicepreședinte, timp de un an, al organizației PNL Sector 1. După instalarea guvernului liberal, Ludovic Orban l-a desemnat pe Baciu ca secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Din această calitate îl va seconda pe medicul Valeriu Gheorghiță, cel care va conduce campania de vaccinare împotriva SARS-CoV-2.

ADVERTISEMENT