News

Fostul ministru de externe al Rusiei avertizează că Putin nu se va opri la Ucraina: ”Vizează toată Europa de Est, inclusiv țări NATO”

Predecesorul lui Serghei Lavrov în funcția de ministru de externe al Rusiei, Andrei Kozirev, avertizează că Vladimir Putin nu se va opri la Ucraina. Planurile sale ar viza toată Europa de Est, inclusiv țări NATO.
18.03.2022 | 14:01
Fostul ministru de externe al Rusiei avertizeaza ca Putin nu se va opri la Ucraina Vizeaza toata Europa de Est inclusiv tari NATO
ADVERTISEMENT

Un personaj important din diplomația rusă a anilor 90 lansează un avertisment îngrijorător în privința planurilor pe care Vladimir Putin le are în zona de est a Europei.

Predecesorul lui Lavrov la ministerul de externe de la Kremlin avertizează că Putin nu se va rezuma la Ucraina

Andrei Kozirev, fost ministru de externe al Rusiei, spune că obiectivele geo-strategice ale lui Vladimir Putin nu se rezumă doar la invazia Ucrainei.

ADVERTISEMENT

Fostul diplomat avertizează că planurile dictatorului de la Moscova includ toată Europa de Est, inclusiv state care fac parte din NATO.

Kozirev este convins că, după o eventuală cucerire a Ucrainei, Putin nu va avea nicio reținere în a ”ataca, de a face presiuni și a intimida alte țări, inclusiv membri NATO”.

ADVERTISEMENT

Diplomatul a spus și că negocierile și discuțiile cu Rusia vor fi dificile, pentru că aceasta practică ceea ce se numește ”diplomația înșelăciunii”.

”Nu fac decât să mintă. E incredibil”, a adăugat Kozirev, într-un interviu pentru televiziunea americană Fox News.

ADVERTISEMENT

Fostul ministru de externe rus, șocat de transformarea lui Lavrov: ”A fost fratele meu”

Kozirev a dezvăluit care a fost relația sa profesională cu adjunctul său din anii 90, astăzi ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov.

Fostul oficial de la Moscova spune că Lavrov ”s-a schimbat radical” de când a devenit șeful diplomației ruse.

ADVERTISEMENT

El (n.r. Lavrov) a fost fratele meu în toate demersurile noastre diplomatice. Îmi împărtășea părerile, altfel nu l-aș fi promovat în acea poziție și nu aș fi lucrat cu el”, a spus Kozirev.

Referindu-se la prezent, fostul diplomat de la Moscova îl acuză pe Lavrov de ”degradare morală și profesională”.

”Nu știu de ce face toate astea. Era un diplomat bun și un om bun. Era prietenul meu”, a adăugat Kozirev.

În ceea ce-l privește pe Putin, Kozirev spune că acesta este de vină pentru ce se întâmplă cu Rusia: ”Nu are habar despre lumea din afara biroului său de la Kremlin, unde se ascunde de Covid și de acum, probabil, de bombele nucleare”.

Kozirev: Relația Rusia – Occident se va stabiliza când liderii de la Kremlin vor începe să respecte normele internaționale

Andrei Kozirev a fost ministru de externe al Rusiei în perioada 1990 – 1996, când președinte era Boris Elțîn. Fostul diplomat spune că Occidentul și Rusia vor rămâne în relații extrem de reci până când ”liderii ruși vor începe să respecte normele internaționale”.

”Cred că atunci când Rusia va reveni la a respecta normele internaționale, iar suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei sunt parte a acelor norme, atunci vor dovedi că sunt capabili să respecte legile și intern – și mă refer la un minim de respect pentru drepturile omului, pentru libertatea presei – dar și extern…

Până atunci, nu există nicio înțelegere (n.r. între Occident și Rusia), iar sancțiunile trebuie menținute”, a spus Kozirev.

ADVERTISEMENT