News

Fost spion rus, mort în circumstanţe misterioase. Bărbatul a devenit în ultimii ani un magnat al petrolului

Încă o persoană din anturajul lui Vladimir Putin a murit în condiţii suspecte. Un fost spion, devenit oligarh, a fost găsit decedat în propria vilă.
24.02.2023 | 11:52
Fost spion rus mort in circumstante misterioase Barbatul a devenit in ultimii ani un magnat al petrolului
Fost spion rus, mort în condiţii suspecte
ADVERTISEMENT

Viaceslav Rovneiko (59 de ani), un magnat rus al petrolului și fost spion al serviciilor secrete ruseşti, a murit la mijlocul acestei săptămâni, în circumstanțe considerate misteriose. Rovneiko a fost găsit inconștient în vila sa de lângă Moscova, iar medicii nu au putut face nimic pentru a-l salva, relatează Moskovsky Komsomolets.

Spionul a făcut afaceri cu fostul ginere al lui Boris Eltîn

Moartea sa este cea mai recentă dintr-un șir de decese suspecte ale unor personalități care au avut legături cu Kremlinului şi care au murit în ultima vreme în circumstanțe misterioase. Despre Rovneiko se spune că ar fi fost un spion KGB din perioada Războiului Rece, care a lucrat în Belgia cu Serghei Narişkin, acum șef al SVR, agenția de informații externe a Rusiei.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Rovneiko ar fi fost foarte apropiat de miliardarul Ghenadi Timcenko, despre care se spune că este cel mai loial oligarh lui Vladimir Putin. Fostul partener de afaceri al lui Rovneik a fost Leonid Diacenko, a cărui soție la acea vreme era Tatiana, fiica lui Boris Elțin, primul președinte al Rusiei.

Rovneiko şi Diacenko au fondat la Londra, în 2005, Urals Energy, unul dintre mari jucători de pe piaţa petrolului, la acea vreme. El a avut, de asemenea, afaceri legate de Marea Britanie, Belgia, Luxemburg și Cipru, potrivit rapoartelor, iar în anul 2006 deținea deja şi un pașaport belgian.

ADVERTISEMENT

Rovneiko a absolvit prestigiosul Institut de Relații Internaționale din Moscova. Bazele de date de afaceri din Rusia îl descriu pe fostul spion drept “omul fără față”, fiind de notorietate faptul că era foarte secretos. Era căsătorit cu Irina (63 de ani), cu care fusese coleg la Institutul de Relații Internaționale, iar fiul lor Nikolaj (40 de ani) a lucrat ca bancher de investiții la Londra și a studiat la Universitatea Kingston.

Zeci de oameni de afaceri ruși au fost găsiți morți de la începutul anului 2022 în circumstanțe inexplicabile. Nu mai departe de săptămâna trecută Vladimir Makarov, un fost general al poliției ruse care a fost responsabil de suprimarea protestelor apărute în țară, a fost găsit mort în urma unui aparent suicid la nici o lună după ce a fost demis din funcție de către Vladimir Putin.

ADVERTISEMENT

De notorietate este moartea “regelui cârnaților”, Pavel Antov, fost aliat al lui Putin care ulterior a criticat invadarea Ucrainei. Acesta a căzut de la balconul unui hotel din India, unde a mers la sfârşitul anului trecut împreună cu câţiva prieteni, pentru a-şi serba ziua de naştere. Culmea, Antov a murit la câteva zile după decesul unui prieten cu care se afla în vacanţă, care a fost și el găsit mort în același hotel din Rayagada.

Tot în luna decembrie, Dmitri Zelenov, un fost miliardar și cofondator al Don-Story, cândva cel mai mare dezvoltator imobiliar din Rusia, a murit în Antibes, pe Coasta de Azur din Franța, după ce a căzut pe scări. Compania a fost prima care a început să construiască ansambluri rezidențiale de lux și de mare înălțime în Moscova.

ADVERTISEMENT

La mijlocul lunii noiembrie, un comandant militar rus, implicat în campania de mobilizare pentru războiul lui Vladimir Putin în Ucraina a fost găsit mort în biroul său. Presa de la Moscova a scris despre o sinucidere, deşi colonelul era împuşcat de cinci ori în piept.

ADVERTISEMENT