News

Foști președinți americani și lideri ai lumii, șocați de asaltul asupra Capitoliului: “Un moment de mare rușine pentru națiunea noastră”

07.01.2021 | 19:05
Fosti presedinti americani si lideri ai lumii socati de asaltul asupra Capitoliului Un moment de mare rusine pentru natiunea noastra
ADVERTISEMENT

Foștii președinți americani în viață – Barack Obama, George W. Bush, Bill Clinton și Jimmy Carter – au deplâns asaltul protestatarilor pro Trump asupra Capitoliului din SUA. La rândul lor, liderii mondiali și-au exprimat șocul față de acțiunile susținătorilor președintelui american în funcție.

Manifestanții, stimulați de mesajele președintelui Donald Trump, au pătruns prin violență în clădirea care găzduiește cele două camere ale Congresului american încercând să oprească numărarea voturilor Colegiului Electoral și validarea președintelui ales Joe Biden drept câștigător al alegerilor.

ADVERTISEMENT

Liderii lumii condamnă la rândul lor revolta „îngrozitoare” din clădirea Capitolului, dușmanii tradiționali ai SUA neratând însă prilejul de a se îndoi de eficacitatea democrației.

George W. Bush: „Așa se contestă rezultatele alegerilor într-o republică bananieră”

„Istoria își va aminti pe bună dreptate violența de astăzi de la Capitol, incitată de un președinte în funcție care a continuat să mintă fără temei cu privire la rezultatul alegerilor legale, ca un moment de mare dezonoare și rușine pentru națiunea noastră. Dar ne-am păcăli singuri dacă am tratat-o ca pe o surpriză totală “, a spus Obama despre succesorul său și despre haosul care a cuprins miercuri capitala națiunii, relatează CNN.

ADVERTISEMENT

“În acest moment, liderii republicani pot continua pe acest drum și pot continua să întețească focurile furiei. Sau pot alege realitatea și pot face primii pași către stingerea flăcărilor. Pot alege America”.

Bush, ultimul președinte republican anterior, a spus că „așa se contestă rezultatele alegerilor într-o republică bananieră – nu în republica noastră democratică. Sunt îngrozit de comportamentul nesăbuit al unor lideri politici de la alegeri și de lipsa de respect arătată astăzi față de instituțiile noastre, tradițiile noastre și forțele noastre de ordine. Asaltul violent asupra Capitolului – și întreruperea unei reuniuni a Congresului mandatate de constituție – a fost întreprinsă de oameni ale căror pasiuni au fost inflamate de minciuni și speranțe false.”

ADVERTISEMENT

Mesajele liderilor lumii

În timp ce aliații americani au condamnat vehement revolta, dușmanii geopolitici ai națiunii au folosit evenimentele pentru a pune la îndoială eficacitatea democrației. Președintele Iranului a declarat că asaltul a dovedit slăbiciunea democrației occidentale, în timp ce oficialii din China și Rusia au comparat asaltul cu protestele din Hong Kong și Ucraina.

SECRETARUL GENERAL AL NAȚIUNILOR UNITE

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a fost „întristat” de evenimentele de la Capitoliul SUA, a spus purtătorul de cuvânt al acestuia.

ADVERTISEMENT

“În astfel de circumstanțe, este important ca liderii politici să le insufle adepților lor nevoia de a se abține de la violență, precum și de a respecta procesele democratice și statul de drept”, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, într-o declarație, citată de Reuters.

CHINA

China a realizat o comparație între asaltul Capitolului SUA și protestele pro-democrație deseori violente de anul trecut din Hong Kong, dar a menționat că nimeni nu a murit atunci când manifestanții au preluat legislativul orașului condus de China.

“Ne dorim, de asemenea, ca oamenii din SUA să se bucure de pace, stabilitate și securitate cât mai curând posibil”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului de externe, Hua Chunying.

RUSIA

„Imagini similare unui maidan vin din DC”, a postat pe Twitter adjunctul ambasadorului Rusiei la ONU, Dmitry Polyanskiy, referindu-se la protestele din Ucraina care l-au răsturnat pe președintele Ucrainei, susținut de Rusia, Viktor Ianukovici în 2014.

“Unii dintre prietenii mei întreabă dacă cineva va distribui crackers protestatarilor pentru copia cascadoria Victoriei Nuland”, a spus el, citând o vizită din 2013 în Ucraina, atunci când adjunctul secretarului de stat al SUA, Victoria Nuland, a oferit mâncare protestatarilor.

În primele sale comentarii cu privire la evenimentele haotice de la Capitolul SUA de miercuri, Ministerul de Externe rus a declarat că dorește „oamenilor prietenoși ai Americii” să treacă cu demnitate acest „moment dramatic din propria lor istorie”.

Un purtător de cuvânt al ministerului a criticat sistemul electoral din SUA, numindu-l „arhaic” și a susținut că a creat „oportunități” pentru încălcări: „În același timp, menționăm încă o dată faptul că sistemul electoral din Statele Unite este arhaic, nu respectă standardele democratice moderne, creând oportunități pentru numeroase încălcări, iar mass-media americană a devenit un instrument de luptă politică”, a spus purtătorul de cuvânt al ministerului, Maria Zakharova. „Acest lucru a cauzat în mare măsură scindarea societății care poate fi acum observată în Statele Unite”, a adăugat ea.

IRAN

„Ceea ce s-a întâmplat în America a arătat ce eșec este democrația occidentală … Un om populist (Trump) a afectat reputația țării sale”, a declarat președintele Iranului, Hassan Rouhani, într-un discurs televizat.

INDIA

“Îngrijorat să văd știri despre revolte și violență în Washington DC”, a declarat premierul indian Narendra Modi într-un tweet. „Transferul ordonat și pașnic al puterii trebuie să continue. Procesul democratic nu poate fi permis să fie subminat prin proteste ilegale.”

JAPONIA

„Refuzăm să comentăm stilul politic al președintelui Trump, întrucât este vorba despre afacerile interne ale SUA”, a declarat reporterilor secretarul șef al cabinetului japonez Katsunobu Kato. „Dar sperăm să vedem democrația în Statele Unite depășind această situație dificilă, calmul și armonia recâștigate și un transfer pașnic și democratic de putere”.

ISRAEL

“De la independența sa, America, marele și adevăratul nostru prieten, a fost un far al democrației și a susținut valorile libertății, justiției și independenței”, a declarat ministrul israelian de externe Gabi Ashkenazi pe Twitter. “Sunt sigur că poporul american și reprezentanții săi aleși vor ști cum să se apere de acest atac și vor continua să apere valorile pe care s-au întemeiat Statele Unite”.

FRANŢA

„Ceea ce s-a întâmplat astăzi la Washington DC nu este cu siguranță american”, a declarat președintele francez Emmanuel Macron într-un mesaj video pe Twitter. „Credem în forța democrațiilor noastre. Credem în forța democrației americane”, a continuat el.

REGATUL UNIT

Primul ministru britanic Boris Johnson, într-un tweet, a numit evenimentele din Congresul SUA o „rușine”, spunând că Statele Unite susțin democrația din întreaga lume și că este „vital” acum să existe un transfer pașnic și ordonat al puterii .

GERMANIA

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, și-a exprimat tristețea și furia față de scenele protestatarilor pro-Trump care au asaltat miercuri Capitolul SUA.

„Am văzut cu toții imaginile tulburătoare ale furtunii Congresului. Am fost supărat și, de asemenea, trist de aceste imagini. Și sunt destul de sigur că mă simt ca marea majoritate a prietenilor din Statele Unite ale Americii, ca milioane de oameni care admiră tradiția democratică americană. O regulă de bază a democrației este că după alegeri există câștigători și învinși, ambii trebuie să își joace rolul cu decență și responsabilitate, astfel încât democrația să rămână câștigătoare. Regret foarte mult că președintele Trump nu a recunoscut înfrângerea în noiembrie și din nou ieri. “

Cu toate acestea, Merkel și-a exprimat optimismul că parlamentarii americani s-au întors la muncă și au certificat câștigul Colegiului Electoral al lui Joe Biden, numindu-l „un semn al speranței”.

“De asemenea, este sigur, cu confirmarea victoriei electorale a lui Joe Biden și Kamala Harris, că Statele Unite ale Americii vor deschide un nou capitol al democrației în mai puțin de două săptămâni, așa cum se presupune că se va întâmpla”, a adăugat ea.

Ministrul german de externe Heiko Maas a declarat că dușmanii democrației vor fi înveseliți de scene de violență de la Capitolul Statelor Unite și a cerut lui Trump să accepte decizia alegătorilor americani. Într-un Tweet, Maas a spus că violența a fost cauzată de retorica inflamatorie. „Trump și susținătorii săi trebuie să accepte în cele din urmă decizia alegătorilor americani și să nu mai calce democrația”.

NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a numit protestele violente de la Washington drept „scene șocante” și a spus că rezultatul alegerilor democratice din SUA trebuie respectat.

SPANIA

Premierul spaniol Pedro Sanchez a spus într-un tweet: „Urmăresc cu îngrijorare știrile care vin de pe Capitol Hill din Washington. Am încredere în forța democrației americane. Noua președinție a lui Joe Biden va depăși acest moment de tensiune, unind poporul american”.

IRLANDA

Ministrul de externe al Irlandei, Simon Coveney, a numit scenele din Washington „un atac deliberat asupra democrației de către un președinte în ședință și susținătorii săi, încercând să răstoarne alegeri libere și corecte! Lumea se uită! Sperăm la restabilirea calmului.”

TURCIA

Ministerul de externe al Turciei a emis o declarație în care își exprimă îngrijorarea cu privire la violență și a cerut calm și bun simț, în timp ce i-a îndemnat pe cetățeni să evite aglomerațiile și zona de protest.

UNIUNEA EUROPEANĂ

Charles Michel, președintele liderilor UE, pe Twitter și-a exprimat șocul față de scenele din Washington. „Congresul SUA este un templu al democrației … Avem încredere în SUA pentru a asigura un transfer pașnic de putere către Joe Biden”

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus: „Cred în puterea instituțiilor SUA și a democrației. Tranziția pașnică a puterii este esențială. Joe Biden a câștigat alegerile. Aștept cu nerăbdare să lucrez cu el ca următor președinte al SUA”.

REPUBLICA CEHĂ

„Ceea ce s-a întâmplat în SUA este un atac inacceptabil și fără precedent asupra democrației”, a declarat premierul ceh Andrej Babis pe Twitter. “Tranziția puterii trebuie să fie lină și pașnică. Cred cu tărie că aceste incidente ar trebui să înceteze.”

CANADA

Premierul canadian Justin Trudeau și-a exprimat îngrijorarea cu privire la evenimentele din Washington. „Evident că suntem îngrijorați și urmărim situația minut cu minut”, a declarat Trudeau pentru postul de radio News 1130 Vancouver. „Cred că instituțiile democratice americane sunt puternice și, sperăm, totul va reveni la normal în scurt timp.”

SUEDIA

Prim-ministrul suedez Stefan Lofven, într-un tweet, a descris scenele drept „un atac împotriva democrației. Președintele Trump și mulți membri ai Congresului poartă o responsabilitate semnificativă pentru ceea ce se întâmplă acum. Procesul democratic de alegere a unui președinte trebuie respectat”.

NORVEGIA

Ministrul norvegian Erna Solberg a postat pe Twitter: „Acesta este un atac inacceptabil împotriva democrației SUA. Președintele Trump este responsabil pentru oprirea acestui lucru. Imagini înfricoșătoare și incredibil că acest lucru se întâmplă în Statele Unite.”

FINLANDA

Premierul finlandez Sanna Marin a declarat: „Atacul de pe Capitol Hill din Washington DC este o problemă foarte gravă și îngrijorătoare. Arată cât de important este să apărăm ferm și puternic democrația în orice moment.”

AUSTRALIA

Primul ministru australian, Scott Morrison, a descris scenele din Washington drept „îngrijorătoare”. „Condamnăm aceste acte de violență și așteptăm cu nerăbdare un transfer pașnic al guvernului către noua administrație aleasă în marea tradiție democratică americană”, a postat el pe Twitter.

NOUA ZEELANDĂ

Primul ministru din Noua Zeelandă, Jacinda Ardern, a declarat pe Twitter: „Democrația – dreptul oamenilor de a exercita un vot, de a-și auzi vocea și apoi de a respecta această decizie în mod pașnic nu ar trebui niciodată anulat de o mulțime. Gândurile noastre sunt cu toată lumea care este la fel de devastată ca și noi de evenimentele de astăzi. Nu am nicio îndoială că democrația va prevala”.

VENEZUELA

Ministrul venezuelean de externe, Jorge Arreaza, a scris pe Twitter: „Venezuela își exprimă îngrijorarea pentru evenimentele violente care au loc în orașul Washington, SUA; condamnă polarizarea politică și speră că poporul american va deschide o nouă cale spre stabilitate și justiție socială”.

ARGENTINA

Președintele argentinian, Alberto Fernandez, a scris pe Twitter: „Ne exprimăm condamnarea față de actele grave de violență și afrontul adus Congresului care au avut loc astăzi la Washington DC. Avem încredere că va exista o tranziție pașnică care să respecte voința populară și ne exprimăm cel mai puternic sprijin pentru președintele ales Joe Biden.”

ADVERTISEMENT
Tags: