News

Foștii parlamentari își cer în instanță pensiile speciale înapoi. Cele mai răsunătoare nume de pe lista reclamanților

15.04.2021 | 18:38
Fostii parlamentari isi cer in instanta pensiile speciale inapoi Cele mai rasunatoare nume de pe lista reclamantilor
ADVERTISEMENT

Foștii parlamentari își vor pensiile speciale înapoi. 122 de foști aleși au formulat acțiuni în instanță pentru a obliga secretariatele Camerei Deputaților și Senatului la repunerea în plată a pensiilor speciale pe care le primeau înainte de februarie 2021. Aceste pensii au fost desființate în aceeași lună prin larga majoritate a actualilor deputați și senatori.

Foștii parlamentari își cer pensiile speciale înapoi în instanță

Potrivit G4Media.ro, în ultimele zile, 122 de foști parlamentari au dat în judecată secretariatele Camerei Deputaților și Senatului, solicitând instanțelor să le oblige la repunerea în plată a pensiilor speciale pe care le primeau înainte de februarie 2021. Pensiile respective au fost abrogate în aceeași lună.

ADVERTISEMENT

În perioada 13-14 aprilie, 20 de instanțe din țară au înregistrat procese prin care foști deputați și senatori cer să primească, din nou, pensii speciale.

Printre cele mai cunoscute nume se numără Petre Daea, Nicolae Bacalbașa, Victor Socaciu, Anghel Stanciu, Ion Solcanu, Doru Ioan Tărăcilă (PSD), Victor Paul Dobre, Puiu Hasotti, Ion Ariton și Ioan Oltean (PDL/PNL).

ADVERTISEMENT

Potrivit aceleiași surse, pentru 96 de luni de mandat ca senator, pensia specială varia între 7.303 lei și 10.340 lei brut.

Pensiile speciale pentru foștii parlamentari au fost desființate în luna februarie cu larga majoritate a actualilor deputați și senatori (357 pentru, niciunul împotrivă, UDMR nu a votat).

ADVERTISEMENT

La începutul lui 2021 statul plătea pentru 827 de parlamentari pensii de circa 12 milioane de euro pe an.

Calculate în funcție de numărul de luni de mandat/mandate, pensiile speciale ale deputaților variau între 2.131 de lei și 12.168 de lei brut, iar cele ale senatorilor între 2.131 lei și 14.930 lei brut.

ADVERTISEMENT

Acestea se adăugau celor derivate din postul ocupat în afara activității politice.