News

Foștii revoluționari fac bani frumoși de pe urma proceselor. Parlamentul, bun de plată în urma deciziilor din instanțe

Foștii revoluționari care au dat statul în judecată pentru faptul că nu le-a reînnoit certificatele au obținut sume consistente sub formă de penalități de întârziere.
03.08.2023 | 09:36
Fostii revolutionari fac bani frumosi de pe urma proceselor Parlamentul bun de plata in urma deciziilor din instante
Deputatul Nicu Fălcoi (USR), președintele Comisiei parlamentare pentru revoluționarii din 1989/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Procesul de înnoire a certificatului de revoluționar are meritul că a mai rărit din rândurile revoluționarilor cu certificat, al căror număr devenise inexplicabil de mare în raport cu numărul celor implicați cu adevărat în înlăturarea regimului comunist din 1989. În schimb, acest proces a dus la apariția unor litigii în instanțe, iar din cauza unei legislații proaste Parlamentul încă este nevoit să plătească sume mari de bani pentru foștii revoluționari care au câștigat procese.

Parlamentul plătește acum pentru procese mai vechi

Unele procese sunt încă în desfășurare, iar secretariatele generale ale Camerei Deputaților și Senatului trebuie să plătească despăgubirile impuse de instanțe prin hotărâri definitive, precum și să aloce timp și resurse umane pentru gestionarea proceselor încă aflate pe rol.

ADVERTISEMENT

Problema a apărut după ce în procesul de acordare a noilor certificate pentru foștii revoluționari a fost implicată Comisia parlamentară pentru revoluționari. Procedura era ca Secretariatul de Stat pentru problemele revoluționarilor, din subordinea Guvernului, să propună acordarea certificatelor, iar comisia parlamentară trebuia să dea un aviz pentru fiecare caz în parte, urmând ca președintele României să emite apoi decretele prin care procesul este finalizat.

Consecința a fost că cei cărora comisia parlamentară nu le-a dat avizul pentru noul certificat au acționat-o în judecată, iar unii au câștigat în instanțe. Cum comisia nu are personalitate juridică, nu dispune nici de un buget propriu astfel că despăgubirile decise de instanțe nu au putut fi plătite, situație în care s-au aplicat penalități de întârziere și amenzi care s-au adunat în timp. Situația a fost remediată abia în iunie 2021, când Comisia parlamentară a fost scoasă din procesul de acordare a certificatelor pentru foștii revoluționari, rămânând doar cu rolul de a aviza proiectele de lege referitoare la modificarea şi completarea Legii nr. 341/2004, a recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989.

ADVERTISEMENT

Însă problemele nu s-au încheiat cu totul. Parlamentul încă plătește bani în urma sentințelor definitive care s-au pronunțat după adoptarea Legii 179/2021 în procese începute înainte de adoptarea legii. De asemenea, unii dintre cei cărora nu li s-a reînnoit certificatul dau tot comisia în judecată, ceea ce înseamnă că cheltuieli de reprezentare.

Problema este că sunt încă oameni care dau în judecată comisia pentru revoluționari, deși nu mai are niciun rol în acordarea certificatelor sau soluționarea cererilor. Legea este modificată, comisia nu mai are niciun rol, dar dacă suntem chemați în judecată, cineva trebuie să le răspundă”, a declarat, pentru FANATIK, deputatul Nicu Fălcoi (USR), președintele comisiei.

ADVERTISEMENT

Astfel, chiar dacă numărul proceselor noi în care comisia are calitate de pârâtă a scăzut apreciabil, acestea nu au dispărut cu totul. În multe cazuri, comisia a reușit să demonstreze în instanță că nu mai este parte procesuală din punct de vedere al legii, însă practica instanțelor nu este unitară. „Am avut și decizii complet ciudate ale instanțelor prin care ne-au obligat să rezolvăm noi o contestație, ceea ce ar însemnă să încălcăm legea. Problemele se pot prelungi și pe viitor”, a comentat Nicu Fălcoi.

Revoluționari care și-au recâștigat titlul, plus despăgubiri

La finele sesiunii parlamentare februarie-iunie 2023, Comisia pentru revoluționari a trimis Biroului Permanent al Camerei Deputaților două informări legate de situația proceselor în care este implicată, precum și a sumelor pe care trebuie să le plătească ca despăgubiri sau penalități. Deși o sumă exactă a plăților făcute de Parlament în ultimii ani este mai greu de calculat, întrucât se modifică în funcție de fiecare proces, se observă că pentru unii dintre revoluționari, adevărați sau nu, procesele au fost o afacere bună.

ADVERTISEMENT

De exemplu, un oarecare Mihai Melcioiu care a obținut în instanță preschimbarea certificatului are și o altă decizie favorabilă prin care comisia trebuie să-i plătească 1.000 de lei pe zi de întârziere de punere în aplicare a sentinței inițiale, pe lângă o amendă echivalentă cu 20% din salariul minim pe economie pe care comisia trebuie să o achite pentru neexecutarea primei sentințe. De asemenea, Ilie Drăgușin a inițiat un proces în care cere nu mai puțin de 180.000 de lei ca penalități și despăgubiri pentru neaplicarea sentinței ce i-a fost favorabile.

Un alt exemplu este cel al lui Constantin Mocanu care are de primit 46.000 de lei ca penalități pentru întârzierea cu care i-a fost înmânat certificatul noul certificat. Aceste sume au apărut întrucât scoaterea comisiei din mecanismul de acordare a titlurilor de luptător la revoluție s-a făcut cu întârziere astfel că până la modificarea legislației în iunie 2021, se adunaseră peste 430 de procese dintre care unele au fost pierdute, iar penalitățile s-au adunat.

Secretariatul de Stat, resemnat că va pierde procesele

Între timp, întregul proces s-a mutat la Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluționarilor din decembrie 1989, însă transferul de atribuții pare a fi doar o mutare a canalului de drenare a banilor publici de la o instituție la alta, întrucât banii care trebuie plătiți de către Parlament pe viitor fi plătiți prin intermediul Secretariatului. În raportul de activitate al SSPR pe anul 2022 se spune Secretariatul a fost acționat în judecată în 800 de cauze.

Deși nu se spune explicit în raport, cei din SSPR par resemnați că vor pierde o mare parte din procese, întrucât procentajul de reprezentare în instanțe a fost de numai 15% pentru că Secretariatul are doar două persoane cu pregătirea juridică necesară reprezentării în instanță.

Având în vedere faptul că în 2022 au fost anulate 65 de certificate de revoluționar, iar beneficiarii au acționat instituția în instanță, angajând mare case de avocatură, cu experiență în domeniu, în analiza SWOT se apreciază că riscul pierderii unor asemenea procese este ridicat, inclusiv în ceea ce privește estimarea de a se antrena cheltuieli de judecată iminente, reprezentând onorarii de avocat”, se arată în raport.

ADVERTISEMENT