News

Fostul cancelar al Austriei, urmărit penal. El riscă acum trei ani de închisoare

Fostul şef al guvernului de la Viena a fost trimis în judecată într-un dosar care vizează acuzaţii de mărturie mincinoasă.
18.08.2023 | 14:40
Fostul cancelar al Austriei urmarit penal El risca acum trei ani de inchisoare
Sebastian Kurz, luna trecută, alături de Ursula von Der Leyen Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Fostul cancelar al Austriei, Sebastian Kurz, a fost acuzat că a făcut declarații false în fața parlamentului și a procurorului pentru infracțiuni financiare, care investighează scandalurile de corupție care au zguduit Austria.

Sebastian Kurz este vizat şi de o altă anchetă

Procesul lui Sebastian Kurz va începe pe 18 octombrie. Aceasta este prima acuzație împotriva bărbatului de 36 de ani, care riscă până la trei ani de închisoare.

ADVERTISEMENT

Fosrul premier este acuzat că a mințit în 2020, în fața unei comisii parlamentare care investiga dacă s-a amestecat în numirea fostului secretar general de la Finanțe, Thomas Schmidt, în funcția de șef al unui holding public, potrivit anunțului procurorului anticorupție.

“Nu ne surprinde prea mult faptul că s-a decis să se depună o plângere penală, în ciuda celor 30 de declaraţii ale martorilor care ne disculpă. Acuzaţiile sunt false şi aşteptăm cu nerăbdare ca adevărul să iasă în cele din urmă la iveală, iar acuzaţiile să se dovedească nefondate în instanţă”, a scris fostul cancelar austriac.

ADVERTISEMENT

Sebastian Kurz a negat orice implicare atunci când au fost făcute dezvăluirile, dar, în primăvara lui 2021, schimburile de SMS-uri dintre cei doi bărbați au ajuns în presă, dovedind că numirea în funcţie fusese discutată între cei doi.

Într-un mesaj însoțit de emoji-uri tandre, Kurtz i-a scris lui Schmidt: “Vei avea tot îţi doreşti”. La rândul său, Thomas Schmidt i-a răspuns: “Sunt atât de fericit. Îmi iubesc cancelarul”.

ADVERTISEMENT

Într-un alt caz, Sebastian Kurz este suspectat că a deturnat fonduri publice pentru a-și finanța ascensiunea politică, ordonând ca sondaje false și articole de laudă să fie publicate în ziarele tabloide de mare tiraj. În acest caz, ancheta este în derulare.

Procesul fostului cancelar va începe în mai puţin de două luni şi, dacă va fi găsit vinovat, acesta ar putea fi condamnat la până la trei ani de închisoare, se arată într-un comunicat oficial remis de Tribunalul din Viena.

ADVERTISEMENT

Sebastian Kurz a demisionat din funcţia de cancelar în 2021, după ce procurorii l-au plasat pe el şi alte nouă persoane sub investigaţie, sub suspiciunea de abuz de încredere, corupţie şi luare de mită cu diferite niveluri de implicare.

ADVERTISEMENT
Dan Puric: „Am strâns 6.000 € pentru o fată oarbă, biserica vreo 4.000....
Dan Puric: „Am strâns 6.000 € pentru o fată oarbă, biserica vreo 4.000. I-am dat un telefon. «Băi Gigi, te rog din suflet, are nevoie de celule stem»”. Reacția lui Becali
Româncă stabilită în Germania, după experiența care i-a salvat vacanța din România: „Suntem...
Româncă stabilită în Germania, după experiența care i-a salvat vacanța din România: „Suntem un popor frumos!”
EXCLUSIV Scandal în primăria lui Nicușor Dan din cauza FCSB. Gigi Becali și-a...
EXCLUSIV Scandal în primăria lui Nicușor Dan din cauza FCSB. Gigi Becali și-a trimis „soldaţii” să facă presiuni uriașe pentru a-și impune regulile
Mai multe judeţe intră de la 12.00 sub avertizare de ploi, grindină şi...
Mai multe judeţe intră de la 12.00 sub avertizare de ploi, grindină şi vijelii. Vremea se schimbă radical în următoarele ore
Ion Țiriac și-a dezvăluit marele regret al vieții, ajuns la 85 de ani:...
Ion Țiriac și-a dezvăluit marele regret al vieții, ajuns la 85 de ani: Nu aș mai face la fel niciodată!
Kanye West și-a filmat iubita în pat și a distribuit imaginile pe internet!...
Kanye West și-a filmat iubita în pat și a distribuit imaginile pe internet! Cum a pus-o să stea / FOTO
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția...
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția marelui actor nu știe mai nimic despre relația lor
Cea mai bună plăcintă cu brânză dulce. Umplutura e o explozie a gusturilor
Cea mai bună plăcintă cu brânză dulce. Umplutura e o explozie a gusturilor
Decizie incredibilă în cazul moștenirii lui Viorel Lis. Cine va moşteni averea fostului...
Decizie incredibilă în cazul moștenirii lui Viorel Lis. Cine va moşteni averea fostului edil al Capitalei
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu...
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu elicopterul de la Hunedoara”
Trei zodii care au karma de partea lor în vară 2024. Scapă de...
Trei zodii care au karma de partea lor în vară 2024. Scapă de ghinioane, au energie pozitivă și vor primi cea mai mare surpriză din viața lor