News

România va avea judecător la Curtea Internațională de Justiție de la Haga, pentru următorii 9 ani. Bogdan Aurescu și-a început marți activitatea

Fostul ministru de externe al României, Bogdan Aurescu, și-a început activitatea ca judecător al Curții Internaționale de Justiție de la Haga.
06.02.2024 | 14:21
Romania va avea judecator la Curtea Internationala de Justitie de la Haga pentru urmatorii 9 ani Bogdan Aurescu sia inceput marti activitatea
Bogdan Aurescu a fost numit judecător la Curtea Internațională de Justiție de la Haga pentru nouă ani. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Fostul ministru de externe al României, Bogdan Aurescu, ş-ia început marți, 6 februarie, mandatul de judecător la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga. Aurescu va sta în această funcție timp de nouă ani.

Bogdan Aurescu, judecător la Haga pentru nouă ani

Bogdan Aurescu, fost ministru de xterne și fost consilier prezidențial în România, a fost selectat pentru această poziție de către Adunarea Generală și Consiliul de Securitate al ONU în noiembrie 2023.

ADVERTISEMENT

Aurescu a primit 117 voturi în fața unui candidat propus de Federația Rusă, care a obținut 77 de voturi. Cu o carieră vastă în domeniul dreptului internațional, Bogdan Aurescu și-a exprimat onoarea de a fi primul român ales ca judecător la Curtea Internațională de Justiție a ONU.

„Onorat să fiu ales în calitate de judecător al Curţii Internaţionale de Justiţie a ONU de către Adunarea Generală a ONU cu 117 voturi şi Consiliul de Securitate al ONU cu 9 voturi, fiind primul român care îndeplineşte această funcţie”, a scris Bogdan Aurescu pe platforma X când a fost ales.

ADVERTISEMENT

Funcția de judecător la CIJ este echivalentă cu cea de secretar general adjunct ONU

A fost pentru prima dată din 1946 când Rusia nu avut un judecător la CIJ, având în vedere statutul său de membru permanent al Consiliului de Securitate. Astfel, Aurescu subliniază importanța noului său rol în cadrul organizației internaționale.

Noul judecător român a afirmat că este pregătit să își asume responsabilitățile și să aducă contribuții semnificative în domeniul dreptului internațional în cadrul CIJ.

ADVERTISEMENT

Funcția de judecător la Curtea Internațională de Justiție este echivalentă cu cea de secretar general adjunct ONU, arătând importanța și influența pe care acest post o deține în sistemul internațional.

Ce funcții a deținut Bogdan Aurescu

Anterior numirii sale ca judecător la CIJ, Bogdan Aurescu a deținut funcția de Agent al României pentru Curtea Internațională de Justiție începând din septembrie 2004. În această calitate, el a coordonat echipa care a reprezentat România în procesul cu Ucraina la CIJ privind Delimitarea Maritimă în Marea Neagră, proces finalizat în februarie 2009 cu obținerea de către România a unui teritoriu de 9700 km².

ADVERTISEMENT

Pe lângă activitatea sa la CIJ, Bogdan Aurescu este și membru al Comisiei de la Veneția din 2002, membru al prestigioasei Comisii de Drept Internațional a ONU, unde a fost ales pentru al doilea mandat în perioada 2023-2027, după ce a ocupat anterior această funcție între 2017 și 2022.

ADVERTISEMENT