News

Bogdan Aurescu, întâlnire cu ministrul francez de externe la Otopeni. Ce au vorbit despre aderarea României la Schengen

Ministrul de externe al României, Bogdan Aurescu, a avut sâmbătă o întâlnire cu omologul francez, Catherine Colonna, la Salonul Oficial al Aeroportului Henri Coandă
08.04.2023 | 14:40
Bogdan Aurescu intalnire cu ministrul francez de externe la Otopeni Ce au vorbit despre aderarea Romaniei la Schengen
Bogdan Aurescu, întâlnire cu omologul francez la Aeroportul Otopeni. Sursa foto: MAE
ADVERTISEMENT

În cadrul întâlnirii ce a avut loc în timpul escalei tehnice a președintelui Emmanuel Macron la întoarcerea din vizita efectuată în China au fost abordate mai multe subiecte legate de securitatea în regiune dar și dosarul aderării României la Schengen.

Susținerea Franței pentru aderarea României la Schengen

Potrivit unui comunicat emis de Ministerul Afacerilor Externe unul dintre subiectele abordate în cadrul întâlnirii de sâmbătă de pe Aeroportul Otopeni a fost stadiul dosarului de aderarea al României la spațiul Schengen. Potrivit sursei citate, ministrul român de externe a prezentat detaliat stadiul demersurilor României în acest scop, evaluarea perspectivelor de evoluție ale dosarului și a mulțumit pentru sprijinul activ al Franței.

ADVERTISEMENT

Mai important, comunicatul MAE subliniază că ministrul francez de externe, Catherine Colonna, a dat asigurări pentru susținerea „fermă” a Franței în atingerea acestui obiectiv strategic al României și a asigurat de continuarea demersurilor de susținere a Bucureștiului, în special pe lângă Austria.

„Ministrul Colonna a reiterat susținerea fermă a Franței pentru acest obiectiv și a asigurat de continuarea foarte activă a demersurilor părții franceze la nivel european, mai ales pe lângă Austria”, se arată în comunicatul Ministerului Afacerilor Externe.

ADVERTISEMENT

La fel, un alt subiect important abordat a fost susținerea Republicii Moldova, „statul cel mai afectat, după Ucraina, de efectele agresiunii ruse împotriva Ucrainei”, comunicatul făcând referire la „consolidarea rezilienței, capacității de apărare și a sprijinirii parcursului său european”.

„Ministrul Bogdan Aurescu a prezentat evaluarea României asupra situației din Republica Moldova, ale cărei autorități au gestionat profesionist, calm și responsabil recentele acțiuni destabilizatoare orchestrate de Rusia”, se mai arată în comunicatul MAE.

ADVERTISEMENT

Ridicarea la nivel de brigadă a grupului NATO din România condus de Franța

Potrivit comunicatului MAE, cu ocazia acestui întâlniri ministrul francez i-a prezentat detaliat omologului român, Bogdan Aurescu, rezultatele discuțiilor franco-chineze din cadrul vizitei Președintelui francez în China, cu accent pe poziționarea Chinei față de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Pe acest subiect, oficialul român a reiterat poziția țării noastre față de atitudinea Beijingului cu privire la războiul din Ucraina, subliniind opoziția comunității internaționale față de livrările de armament către Rusia.

„Bogdan Aurescu a subliniat importanța apelurilor comunității internaționale ca Beijingul să aibă o conduită responsabilă, în conformitate cu calitatea sa de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, față de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, plecând de la diferențierea evidentă dintre statutul Ucrainei, ca victimă a agresiunii, și al Rusiei, ca stat agresor, precum și ca Republica Populară Chineză să nu livreze armament și muniție Rusiei”, se mai arată în comunicatul MAE.

ADVERTISEMENT

Cei doi miniștri au discutat și despre situația de securitate generată de agresiunea rusă, dar și pregătirea Summitului aliat de la Vilnius din iulie 2023. În acest context, ministrul român a subliniat importanța ridicării la nivel de brigadă a grupului NATO din România, grup condus de către Franța. Potrivit MAE, această poziție a fost împărtășită și de către ministrul francez.

„Ministrul Aurescu a subliniat – iar omologul francez a împărtășit această evaluare – importanța concretă pentru consolidarea Flancului Estic a ridicării la nivel de brigadă a Grupului de Luptă NATO din România, condus de către Franța, respectiv a prepoziționării de echipamente militare, în conformitate cu deciziile Summitului de la Madrid din 2022 referitoare la întărirea posturii de descurajare și apărare pe Flanc”, se mai arată în comunicatul MAE.

Un alt subiect abordat a fost pregătirea Conferinței pentru Securitate la Marea Neagră din cadrul Platformei Internaționale Crimeea, pe care o va găzdui la București pe 13 aprilie, unde va fi prezent și ministrul de externe ucrainean, Dmytro Kuleba.

ADVERTISEMENT