Fostul prim-ministru chinez Li Keqiang văzut cândva ca un candidat reformator pentru un rol de lider al țării, a murit vineri dimineața, în urma unui atac de cord suferit la Shanghai.
Li, care a fost al doilea om în Partidul Comunist Chinez, după Xi Jinping, până în octombrie anul trecut, a fost premierul țării, responsabil în mod tradițional de economie, din 2013 până în martie anul acesta.
Fostul premier avea 68 de ani. Li se afla într-o vizită la Shanghai când a suferit brusc insuficiență cardiacă în jurul miezului nopții de joi spre vineri, potrivit unei informaţii difuzate de televiziunea de stat chineză.
El a murit vineri la zece minute după miezul nopții, în ciuda „toate eforturilor” medicilor de a-l resuscita, a transmis postul de stat CCTV. „Toate eforturile de a-l resuscita au eșuat”, se arată într-un comunicat.
Li a fost odată considerat un potențial lider de top al Partidului Comunist Chinez de guvernământ, dar a fost în cele din urmă depășit de Xi Jinping. Din 2008 până în 2013 Li a fost vicepreședintele Chinei, iar în acea perioadă a fost și prim viceprim-ministru în guvernul condus Wen Jiabao. La acel moment, dezvoltarea economică, managementul prețurilor, finanțele, schimbările climatice și managementul macroeconomic intrau în jurisdicția sa.
Li a urcat în ierarhia Partidului, începând-şi cariera politică în tineretul PCC. Din 1998 până în 2004 a fost guvernator al provinciei Henan și secretar al PCC din acea provincie. Apoi a fost numit secretar al PCC al provinciei Liaoning, ceea ce l-a adus la cea mai înaltă poziție din acea provincie.
Li Keqiang i-a succedat lui Wen Jiabao ca prim-ministru al Republicii Populare Chineze în așa-numita la „a cincea generație” a conducerii comuniste din China.
Doctor în economie, el este exponentul generație de lideri chinezi foarte educați, care au evoluat rapid în anii 1980 și 1990, când generația Mao Zedong a dispărut din politică.
Dar el și mulți dintre contemporanii săi și-au pierdut o mare parte din influența lor în ultimul deceniu, deoarece actualul preşedinte Xi și-a consolidat puterea și a promovat cercul interior de loialiști ai Partidului Comunist pe care îi cunoaște de zeci de ani.