News

Fostul procuror Emilian Eva, condamnat definitiv la închisoare pentru mită și spălare de bani

Fostul procuror Emilian Eva a fost condamnat definitiv la închisoare cu suspendare dosarul pentru mită și spălare de bani în care a fost judecat.
31.05.2023 | 15:38
Fostul procuror Emilian Eva condamnat definitiv la inchisoare pentru mita si spalare de bani
Fostul procuror Emilian Eva, condamnat definitiv. Foto: RTV
ADVERTISEMENT

Decizia condamnării a fost luată de Înalta Curte de Casație și Justiție, astfel că Emilian Eva a fost condamnat definitiv la 2 ani și 11 luni de închisoare, cu suspendare. Completul de 5 judecători ai ÎCCJ a respins, de fapt, cererea de repunere pe rol formulată de Eva, precum și apelul împotriva sentinței inițiale de condamnare.

Emilian Eva, condamnat definitiv la închisoare

De asemenea, conform Antena 3, judecătorii au admis apelul procurorilor DNA împotriva sentinței inițiale. În consecință, instanța a dispus confiscarea de la Emilian Eva a tablourilor lăsate în custodie la Muzeul Național de Artă “cu excepţia celor cu privire la care s-a dispus restituirea către inculpata Eva Bianca Mădălina şi numiţii Eva Iuliana, Rublinschi Adrian, Canschi Giani şi Tesloianu Nicolae Dan, precum şi cu excepţia celor care au fost ridicate de la numitul Eva Lucian în cursul urmăririi penale”.

ADVERTISEMENT

Fostul procuror DNA Emilian Eva, cel care a instrumentat celebrul dosar ”ICA” a fost citat încă de la începutul anului la ÎCCJ, acolo unde instanța supremă a reluat judecata dosarului în care bărbatul fusese condamnat la 2 ani și 11 luni de închisoare cu suspendare pentru luare de mită și spălare de bani, printre altele.

Procesul fusese suspendat în 2018, după ce Eva a cerut sesizarea CJUE referitor la dreptul judecătorilor de a nu respecta deciziile CCR, fără ca aceștia să fie sancționați disciplinar. Pentru că răspunsul a fost unul favorabil, Eva a reușit să câștige o bătălie de moment. De altfel, judecătorii aveau oricum dreptul să nesocotească deciziile CCR, printr-o lege adoptată de Parlament.

ADVERTISEMENT

”Sesizarea se referea la posibilitatea judecătorilor de a lăsa neaplicate deciziile CCR privind compunerea completurilor de 3 și 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Deciziile Curții Constituționale a României i-ar fi fost favorabile lui Eva”, explică Jurnalul.ro. Așadar, pe 7 noiembrie CJUE a decis reluarea deciziilor anterioare.

Potrivit sursei citate, întregul caz a început în urmă cu aproape 10 ani, când pe 25 iunie 2025 locuința și biroul procurorului Emilian Eva au fost percheziționate de reprezentanții DNA. Eva era deja ”celebru” după ce a ajuns în DNA 2007 pentru a se ocupa de dosarul ICA, iar acasă la Eva au fost găsite sute de tablouri, majoritatea fiind false.

ADVERTISEMENT

Eva a fost reținut ulterior în iunie 2015 pentru luare de mită, spălare de bani, efectuarea de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția în scopul obținerii pentru sine de bani, bunuri, ori alte foloase necuvenite și fals în declarații. Fiica lui Eva, Bianca Mădălina, precum și nepotul Ioan Eva, au fost trimiși în judecată pentru mărturie mincinoasă.

Pe 14 noiembrie 2022, ÎCCJ transmitea că ”având în vedere că, la data de 11 noiembrie 2022, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene s-a pronunţat asupra cauzelor preliminare conexate C-859/19, C-926/19 şi C-929/19, precum şi dispoziţiile art. 2 alin. (7) din Legea nr. 340/2009 Înalta Curte, Completul de 5 Judecători – Penal constată că se impune repunerea pe rol a cauzei cu nr. 2506/1/2018 şi reluarea judecării apelurilor formulate de Ministerul Public – PÎCCJ şi inculpatul Eva Emilian împotriva sentinţei penale nr. 569 pronunţată de ÎCCJ la data de 17 octombrie 2017 în dosarul nr. 3530/1/2015, privind şi pe intimaţii inculpaţi Eva Ioan şi Eva Bianca Mădălina. Va fixa termen la data de 12 decembrie 2022, ora 9.30, Sala Secţiilor Unite 103”.

ADVERTISEMENT

De altfel, lucru remarcat de sursa citată, chiar și fără răspunsul oficial al CJUE la interpelările lui Eva, procesul ar fi continuat după ce Parlamentul României a aprobat prin vot noul Statut al Judecătorilor și Procurorilor, din care a fost eliminată abaterea disciplinară pe care un magistrat ar fi putut-o comite dacă nu respecta deciziile CCR și ale ÎCCJ în materia dezlegării unor chestiuni de drept.

ADVERTISEMENT