News

Victorie importantă în justiție pentru Laura Codruța Kovesi. Procurorii, ultimatum de la ICCJ

Laura Codruța Kovesi obține o victorie importantă de etapă în justiție. Procurorii de la Parchetul General au fost obligați de ICCJ să finalizeze dosarul fostei șefe DNA.
18.01.2023 | 17:43
Victorie importanta in justitie pentru Laura Codruta Kovesi Procurorii ultimatum de la ICCJ
Decizie favorabilă pentru Laura Codruța Kovesi la ICCJ. Procurorii, obligați să finalizeze dosarul fostei șefe DNA. Sursa foto: spotmedia.ro
ADVERTISEMENT

În urmă cu patru ani, nou-înființata Secție de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) deschidea un dosar pe numele Laurei Codruța Kovesi, fosta șefă a DNA, în care erau mai multe capete de acuzare.

Decizie favorabilă pentru Laura Codruța Kovesi la ICCJ. Procurorii, obligați să finalizeze dosarul fostei șefe DNA

În acest debut de an, procuror-șef al Parchetului European a iniţiat o acţiune în instanţă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Kovesi a solicitat magistraților să le ceară procurorilor de la Parchetul General să finalizeze dosarul deschis pe numele ei de Secţia specială în urmă cu patru ani.

ADVERTISEMENT

Miercuri, 18 ianuarie, a venit decizia finală de la ICCJ. Verdictul este unul favorabil fostei șefa a Direcției Naționale Anticorupție.

Judecătorii din România au decis ca dosarul deschis de către Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) împotriva Laurei Codruța Kovesi să fie soluționat până pe 1 iunie 2023.

ADVERTISEMENT

”În temeiul art. 488/6 alin. (1) din Codul de procedură penală, admite contestaţia formulată de petenta Kovesi Laura Codruţa privind durata procesului penal ce face obiectul dosarului nr. 2505/P/2022 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică.

Stabileşte termen la data de 01 iunie 2023 până la care procurorul învestit urmează a finaliza dosarul, în condiţiile art. 327 din Codul de procedură penală, termen până la care nu se va putea formula o nouă contestaţie cu privire la durata procesului penal”, a decis Instanţa supremă, conform Agerpres.

ADVERTISEMENT

Ce acuzații i-au fost aduse Laurei Codruța Kovesi de către SIIJ

Înainte de depune această sesizare la ICCJ, Kovesi s-a plâns de faptul că are trei hotărâri ale Instanţei supreme prin care procurorii sunt obligaţi să finalizeze ancheta, însă fără niciun rezultat de la Parchet.

E vorba de dosarul deschis în 2018 de către Adina Florea. Fosta șefă SIIJ a pus-o sub acuzare pe Laura Codruţa Kovesi, pe atunci procuror-şef al DNA, pentru abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă, în legătură cu aducerea în ţară a fostului director al FNI, Nicolae Popa.

ADVERTISEMENT

Această speță a fost preluată de Parchetul General, după desfiinţarea Secţiei speciale.

Dosarul pe numele lui Kovesi are la bază o sesizare depusă de fostul deputat Sebastian Ghiţă.

Politicianul, fugit între timp în Serbia, o acuza pe Kovesi că, în 2011, i-ar fi cerut să achite 200.000 de euro pentru aducerea în ţară, cu un avion, din Indonezia, a lui Nicolae Popa, pe numele căruia exista un mandat internaţional de arestare.

În actul de acuzare se arată că Laura Codruţa Kovesi ar fi pretins şi primit suma de 268.689 lei de la Sebastian Ghiţă în legătură cu extrădarea fostului director al FNI Nicolae Popa.

Acesta din urmă a fugit din ţară, pentru a scăpa de o condamnare de 15 ani închisoare primită în dosarul prăbuşirii FNI.

Suma primită de la Sebastian Ghiţă ar fi fost folosită pentru plata cheltuielilor de transport cu avionul trimis în Indonezia, Nicolae Popa fiind adus în ţară de poliţişti şi un ofiţer SRI.

Laura Codruța Kovesi, plasată sub control judiciar în 2019

Adina Florea o mai acuza pe Kovesi de mărturie mincinoasă. Motivul: fosta șefă DNA a declarat, în aprilie 2017, că nu s-a întâlnit niciodată într-un cadru privat cu Sebastian Ghiţă.

În martie 2019, Florea a plasat-o pe Kovesi sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, cu interdicţia de a părăsi România.

Kovesi a depus contestație le decizie, iar în aprilie 2019 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a revocat măsura dispusă de Adina Florea.

ADVERTISEMENT
Cum negociază părinţii darul pentru profesoară pe WhatsApp. Cei care nu dau bani...
Cum negociază părinţii darul pentru profesoară pe WhatsApp. Cei care nu dau bani sunt pârâţi la doamna
FOTO Transformarea fizică a lui Pep Guardiola
FOTO Transformarea fizică a lui Pep Guardiola
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul...
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul care a șocat o lume întreagă!
Ce obicei săptămânal au Cristi Borcea și milionarul care și-a înșelat 16 ani...
Ce obicei săptămânal au Cristi Borcea și milionarul care și-a înșelat 16 ani soția cu cea mai cunoscută amantă din România
Ce se întâmplă în timpul unei circumcizii. Care sunt riscurile și beneficiile procedurii
Ce se întâmplă în timpul unei circumcizii. Care sunt riscurile și beneficiile procedurii
Cum a reacționat Aspazia, bunica lui Cătălin Bordea, când a aflat că nepotul...
Cum a reacționat Aspazia, bunica lui Cătălin Bordea, când a aflat că nepotul ei a fost înșelat de soție. 𝐑𝐄𝐀𝐂𝐓̦𝐈𝐀 𝐀𝐌𝐔𝐙𝐀𝐍𝐓𝐀̆
Anunț teribil despre Ion Iliescu! Adevărul despre execuția soților Ceaușescu
Anunț teribil despre Ion Iliescu! Adevărul despre execuția soților Ceaușescu
România, în Cartea Recordurilor. A fost descoperit cel mai mare lac din istorie
România, în Cartea Recordurilor. A fost descoperit cel mai mare lac din istorie
Simona Halep dă lovitura în plin SCANDAL de dopaj! Afacerea de milioane de...
Simona Halep dă lovitura în plin SCANDAL de dopaj! Afacerea de milioane de euro se extinde
Scandal după moartea Ronei Hartner! Detaliul uluitor care s-a aflat despre testamentul ei:...
Scandal după moartea Ronei Hartner! Detaliul uluitor care s-a aflat despre testamentul ei: ”O să-i respectăm dorința! Nu vrem război...”
Fabrică din România închisă din cauza pierderilor. Câți oameni vor fi concediați
Fabrică din România închisă din cauza pierderilor. Câți oameni vor fi concediați
Testul pe care îl pică 7 din 10 români. Mută un singur băț...
Testul pe care îl pică 7 din 10 români. Mută un singur băț de chibrit, în mai puțin de 20 de secunde, pentru a obține rezultatul corect
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română