News

Fostul șef CEC are o pensie uriașă, dar a cerut instanței drepturi bănești mai mari. Ce au decis judecătorii în cazul bancherului Grațian Ghețea

În prezent președintele consiliului de administrație al unei bănci private, Grațian Ghețea (72 de ani) a condus CEC vreme de 12 ani. Recent, bancherul a solicitat instanței mărirea pensiei, una și așa impresionantă.
03.04.2022 | 09:00
Fostul sef CEC are o pensie uriasa dar a cerut instantei drepturi banesti mai mari Ce au decis judecatorii in cazul bancherului Gratian Ghetea
Grațian Ghețea, fostul șef al CEC până în 2019, a ajuns în instanță, unde a cerut o pensie mai mare
ADVERTISEMENT

Radu Grațian Ghețea este unul dintre bancherii autohtoni cunoscuți, mai ales că din 2007 până în 2019 a fost președinte al CEC Bank, cea mai mare bancă aflată în portofoliul statului român. În prezent președintele consiliului de administrație la Libra Bank, Grațian Ghețea a ajuns recent în instanță, unde a cerut mărirea pensiei încasate, una oricum considerabilă.

Grațian Ghețea a condus CEC vreme de 12 ani. Acum, bancherul este în fruntea Consiliului de Administrație al Libra Bank

Originar din Roman, Grațian Ghețea (72 de ani) a absolvit Facultatea de Matematică din cadrul Universității București și apoi Facultatea de Științe Economice din cadrul ASE Bucuresti. Înainte de 1989, Ghețea a ocupat mai multe funcții în Banca Română de Comerț Exterior (viitoarea Bancorex), printre care șef serviciu Departament Informatică, director general sau membru în Consiliul de Administrație, și membru al Consiliului de Administrație al Băncii Anglo-Române.

ADVERTISEMENT

Înainte de a ajunge în fruntea CEC, Ghetea a fost președinte al Consiliului de Administrație al Alpha Bank România, instituție la care a lucrat mai bine de un deceniu, interval în care a îndeplinit funcțiile de vicepreședinte sau de prim-vicepreședinte.

Veniturile încasate de Grațian Ghețea au fost și ele pe măsură, în conformitate cu nivelul funcțiilor îndeplinite în sistemul bancar. Astfel, pe vremea când conducea CEC, Grațian Ghețea era creditat de presa economică cu un salariu brut de 30.000 euro.

ADVERTISEMENT

Potrivit ultimei declarații de avere, depusă la încheierea mandatului în fruntea CEC, Grațian Ghețea primea, pe lângă salariul de director general, și suma anuală de 59.220 lei, ca membru Consiliu de Administrație la Biroul de Credit. Apoi, alți 39.181 lei pe an veneau pentru funcția de vicepreședinte CA la Transfond, iar alți 28.781 lei pe an erau încasați pentru activitatea didactică.

Grațian Ghețea deține o avere impresionantă, dar a ajuns în instanță solicitând mărirea pensiei de aproape 19.000 lei pe lună

Pentru închirierea unui apartament în București, Grațian Ghețea primea 122.830 lei pe an. Bancherul deține două apartamente în București și o casă de vacanță în județul Ilfov, o șalupă și un Audi A6, bijuterii de damă de 20.000 euro și ceasuri de mână de 10.000 euro.

ADVERTISEMENT

În conturi, Grațian Ghețea deține sume impresionante, echivalentul a circa 4,5 milioane lei. Cunoscutul bancher a raportat și că are acțiuni sau titluri de stat de peste 4 milioane lei, la care se adaugă și titlurile de stat ale soției, de circa 1,5 milioane lei.

Dacă pensia anuală a soției lui Ghețea era în 2019 de 82.902 lei, fostul șef CEC încasează din 2015 o pensie anuală de 224.628 lei, ceea ce înseamnă 18.719 lei pe lună. Numai că Grațian Ghețea nu a fost mulțumit cu suma rezultată, așa că s-a adresat instanței, așa cum informează în exclusivitate FANATIK.

ADVERTISEMENT

Mai întâi, în noiembrie 2020, Tribunalul București a judecat cererea lui Grațian Ghețea, care ceruse recalcularea pensiei într-un proces în care Casa de Pensii a Municipiului București apărea în rolul ”pârâtului”. Magistrații i-au respins atunci cererea lui Ghețea, explicând apoi decizia în motivare.

De ce i-au refuzat magistrații cererea lui Grațian Ghețea, fostul președinte CEC

”Întrucât, în situația reclamantului, există niște contradicții între mențiunile existente în carnetul de muncă și cele cuprinse în adeverința eliberată de fostul angajator, instanța apreciază că nu există temei legal pentru a acorda preferință adeverinței în detrimentul carnetului de muncă în ceea ce privește salariul tarifar avut în calcul la stabilirea drepturilor de pensie.

De altfel, în astfel de situații legea prevedea posibilitatea rectificării înscrierilor eronate din carnetul de muncă (art. 7 din Decretul nr. 92/1976), tocmai pentru a preveni eventualele dificultăți survenite ca urmare a unor neconcordanțe între aceste înscrieri și situația reală.

Cum, în cauză, o astfel de rectificare nu a fost operată, instanța apreciază că în mod legal pârâta a stabilit drepturile de pensie ale reclamantului în conformitate cu mențiunile din carnetul de muncă și nu cu cele din adeverința emisă ulterior. Prin urmare, va respinge cererea de recalculare a drepturilor de pensie, ca neîntemeiată”, își motivau judecătorii decizia în cazul solicitării lui Grațian Ghețea.

La începutul lunii martie 2022, Grațian Ghețea a ajuns cu demersul său la Curtea de Apel București, dar judecătorii instanței i-au respins din nou cererea, definitiv, potrivit informațiilor FANATIK. Așa că fostul președinte CEC va trebui să se mulțumească cu pensia lunară de 18.719 lei.

ADVERTISEMENT
Tags: